| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Πέμπτη, 11/05/2023

 

 

Eνα μήνυμα από τις αγορές ότι το τέλος των πληθωριστικών πιέσεων είναι κοντά, ίσως να αποτελέσει το έναυσμα προκειμένου οι ταξιδιώτες να μπορέσουν να έρθουν πιο εύκολα φέτος στην Ελλάδα, αλλά και να μείνουν πιο πολλές ημέρες και βέβαια να ξοδέψουν περισσότερα, δίνοντας ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στο τουρισμό. 

 

 

Όπως γράφει ο Θανάσης Παπάδης στην Ημερησία:

Ηδη τα πρώτα δείγματα είναι ιδιαίτερα θετικά και όλα συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι είναι εφικτός ο στόχος, τόσο για ρεκόρ στα έσοδα, όσο και στις αφίξεις. Με μία απλή επίσκεψη στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και στο Ελ. Βενιζέλος θα διαπιστώσει κανείς ότι υπάρχει πολύς κόσμος.

Μάλιστα, οι παράγοντες του τουρισμού συμφωνούν ότι έχει γίνει ένα πολύ καλό ξεκίνημα, ίσως το καλύτερο των τελευταίων 10ετιών. Επίσης κοινή εκτίμηση είναι ότι πολύ δύσκολα εφέτος θα χαθεί το «στοίχημα» για έσοδα πάνω από τα 18,2 δισ. ευρώ. Αναλυτές, μάλιστα, βάζουν τον πήχη στα επίπεδα των 20 δισ. ευρώ και εκτιμούν, ότι εφόσον έρθουν έστω και ένας περισσότερος από εκείνους που ήρθαν το 2019, τότε αυτό θα συμβεί και με μαθηματική ακρίβεια.

Ένας από τους λόγους είναι ότι οι τιμές είναι σημαντικά αυξημένες σε σχέση με το 2019, οπότε με μία εύκολη μαθηματική πράξη γίνεται κατανοητό ότι αυτό θα συμβεί. Βέβαια υπάρχει και ο αντίλογος ότι θα έρθουν μεν πολλοί τουρίστες, αλλά ίσως δεν ξοδέψουν τα ίδια.

Και εδώ είναι κομβικό το σημείο: μέχρι το καλοκαίρι να υπάρξει ένα μήνυμα, πιστευτό από όλους, ότι το τέλος των υψηλών τιμών του πληθωρισμού πλησιάζει στο τέλος, ειδικά στο κομμάτι που αφορά τα τρόφιμα.

Τι περιμένουν από τον πληθωρισμό 

Και αυτό διότι οι δαπάνες για τα τρόφιμα είναι περίπου ανελαστικές για το κάθε νοικοκυριό και με δεδομένο ότι τα εισοδήματα λίγο πολύ παραμένουν στα ίδια επίπεδα, τα νοικοκυριά θα πρέπει να βρουν τρόπο προκειμένου να εξοικονομήσουν χρήματα και ίσως η δαπάνη για ταξίδια είναι μία πηγή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα έσοδα που έχουν ήδη μπει στα ταμεία το πρώτο δίμηνο του 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, προκαλούν αισιοδοξία Οι τουριστικές εισπράξεις το διάστημα Ιανουάριος – Φεβρουάριος του 2023 διαμορφώθηκαν σε 456 εκατ. ευρώ, έναντι 263,7 εκατ. το ίδιο διάστημα πέρυσι και 441 εκατ. το πρώτο 2μηνο του 2019. Εμφανίζονται δηλαδή αυξημένες κατά 76,4% σε σχέση με πέρυσι και 3,5% σε σχέση με το 2019.

Για το ίδιο διάστημα του 2023 οι αφίξεις ανήλθαν σε 1,208 εκατ. έναντι 1,163,5 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα που 2019, αύξηση 3,8%. Για το ίδιο διάστημα η κατά κεφαλήν δαπάνη από 378 ευρώ το 2019 ανήλθε σε 384 ευρώ εφέτος.

Οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της ζώνης του ευρώ διαμορφώθηκαν στα 167,9 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 37,1%, ενώ οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της ΕΕ-27 εκτός της ζώνης του ευρώ εμφάνισαν μείωση κατά 6,2% και διαμορφώθηκαν στα 30,0 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, οι εισπράξεις από τη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 2,3% και διαμορφώθηκαν στα 39,9 εκατ. ευρώ, ενώ οι εισπράξεις από τη Γαλλία αυξήθηκαν κατά 240,4% και διαμορφώθηκαν στα 44,6 εκατ. ευρώ. Από τις χώρες εκτός της ΕΕ-27, άνοδο κατά 52,7% παρουσίασαν οι εισπράξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 37,8 εκατ. ευρώ. Οι εισπράξεις από τις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 86,9% και διαμορφώθηκαν στα 28,4 εκατ. ευρώ, ενώ αυτές από τη Ρωσία μειώθηκαν κατά 76,8% και διαμορφώθηκαν στα 1 εκατ. ευρώ.

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum