| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Κυριακή, 01/09/2024

 

 

«Η καλύτερη απάντηση στην ακρίβεια, είναι οι μόνιμες αυξήσεις στα εισοδήματα», τόνισε στο πρόσφατο Υπουργικό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ως προς αυτό η κυβέρνηση σχεδιάζει τρεις δείκτες μεταβολής μισθών και συντάξεων που θα δίνουν ουσιαστικές αυξήσεις στους εργαζόμενους τα επόμενα χρόνια, αρχής γενομένης από το 2025.

 

 

Αντιστοίχως, σύμφωνα με πληροφορίες, θα δημιουργηθεί και δείκτης μισθών για τον προσδιορισμό των εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών και των αγροτών, έτσι ώστε να μην επιβαρύνονται δυσανάλογα με τις εκάστοτε αυξήσεις των μισθών.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις αρχές του έτους θα τεθούν σε εφαρμογή:

1. Ο δείκτης μισθών για τον καθορισμό των συντάξιμων αποδοχών, με βάση τη μεταβολή μισθών του 2024 για όλους τους εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

2. Ο δείκτης μισθών για την εξέλιξη των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων ο οποίος θα αποτελεί το σημείο αναφοράς για την εκάστοτε μισθολογική πολιτική στο Δημόσιο.ute

3. Ο δείκτης μισθών για την μεταβολή των αποδοχών των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα.

Ο δείκτης αυτός θα χρησιμοποιείται για την αύξηση των εισφορών στους ελεύθερους επαγγελματίες και για το όριο των ασφαλιστέων αποδοχών, του μισθού δηλαδή μέχρι του οποίου θα έχουν ασφαλιστικές κρατήσεις οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα (σ.σ: σήμερα επιβάλλονται κρατήσεις σε μισθούς ως τα 7.335 ευρώ). Με τον διαχωρισμό των δεικτών για συντάξεις και εισφορές, αποφεύγεται ο κίνδυνος να υπάρξουν μεγάλες αυξήσεις στις εισφορές, που θα πριμοδοτούνταν από την αύξηση μισθών στο Δημόσιο. Πρόκειται για τον ίδιο δείκτη που αναμένεται να σχεδιάσει η Στατιστική Αρχή προκειμένου να αναπροσαρμόζονται σε ετήσια βάση οι συντάξιμες αποδοχές των ασφαλισμένων.

Έτσι, οι εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολουμένων και των αγροτών, αντί να αυξάνονται κάθε χρόνο κατά το ποσοστό αύξησης του πληθωρισμού του προηγούμενου έτους, από το 2025 και εφεξής θα συνδεθούν με τις αυξήσεις των μισθών – αποκλειστικά του ιδιωτικού τομέα – του προηγούμενου έτους. Αυτό στην πράξη σημαίνει πως, εάν για παράδειγμα, οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα αυξηθούν κατά μέσο όρο σε ποσοστό 3% με 3,5% για το 2024, τότε θα αυξηθούν κατά 3-3,5% και οι εισφορές των επαγγελματιών για το 2025.

Αυξήσεις στις συντάξεις

Οι νέες συντάξεις που θα απονέμονται από την 1η Ιανουαρίου 2025 θα έχουν μερίδιο από τις αυξήσεις μισθών κάθε χρόνο. Με τον δείκτη μισθών οι αποδοχές των ασφαλισμένων βάσει των οποίων θα υπολογίζεται η ανταποδοτική σύνταξη θα αυξάνονται κατά το ποσοστό αύξησης των μισθών όλης της οικονομίας. Όσο πιο πάνω κινηθούν οι μισθοί το 2024 τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η αύξηση που θα «μεταφερθεί» στην ανταποδοτική σύνταξη όσων συνταξιοδοτηθούν το 2025 και τα επόμενα έτη.

Το σύστημα υπολογισμού των συντάξιμων αποδοχών επομένως θα είναι διπλό από την επόμενη χρονιά, καθώς οι συντάξιμες αποδοχές, θα αυξάνονται με τον πληθωρισμό για τα έτη από το 2002 ως το 2024 και με τον δείκτη αύξησης μισθών από το 2025 και μετά.

Με τον δείκτη μισθών οι σημερινοί νέοι εργαζόμενοι θα πάρουν όταν φτάσουν να συνταξιοδοτηθούν, ως και 36% μεγαλύτερη ανταποδοτική σύνταξη απ΄ότι αν διατηρούνταν το σύστημα αναπροσαρμογής των συντάξιμων αποδοχών βάσει του πληθωρισμού, όπως έδειξε μια πρώτη μελέτη που έγινε στο υπουργείο Εργασίας.

Να σημειωθεί ότι, του χρόνου, αναμένεται ανάσα σε περισσότερες από μισό εκατομμύριο επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, μέσω και της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά μισή ποσοστιαία μονάδα από την 1η Ιανουαρίου του 2025.

Βάσει του σχεδιασμού, οι συνολικές εισφορές, εργοδότη και εργαζόμενου στον ιδιωτικό τομέα θα διαμορφωθούν στο 35,66% του εκάστοτε μισθού, από 36,16% που είναι σήμερα, και θα απομένει ένα 0,5 της μονάδας, το οποίο βάσει του σχεδιασμού, θα μειωθεί εντός του 2027.
Αν και δεν έχει αποφασιστεί ακόμη, στο οικονομικό επιτελείο εξετάζεται ως ιδιαίτερα ισχυρό, το ενδεχόμενο η πρώτη μείωση, κατά 0,5 της μονάδας, να γίνει αποκλειστικά στις εισφορές που καταβάλλουν οι εργοδότες, προκειμένου από 22,29% που είναι σήμερα, να διαμορφωθούν σε 21,79% το 2025.

Κατώτατος μισθός

Οι θεσμικές αλλαγές στους μισθούς θα κινηθούν στο επίπεδο ενίσχυσης τόσο των κλαδικών, όσο και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, καθώς σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η υπουργός Εργασίας είναι κάθετα αντίθετη στην επαναφορά του προσδιορισμού του κατώτατου μισθού στους κοινωνικούς εταίρους, που αποτελεί πάγιο αίτημα τόσο της ΓΣΕΕ, όσο και των εργοδοτικών οργανώσεων.

Στη βάση αυτού του πλαισίου, οι αυξήσεις στον κατώτατο μισθό για το 2025 αναμένεται να κινηθούν στο 4,5% (3% πληθωρισμός +1% αύξηση της παραγωγικότητας +0,5% μείωση των ασφαλιστικών εισφορών). Έτσι, ο κατώτατος μισθός από τα 830 μεικτά, θα διαμορφωθεί 867,35 ευρώ και υπολείπονται 90 ευρώ για τη διετία 2026-27, προκειμένου να φτάσει στα 950 ευρώ, που αποτελεί κυβερνητική δέσμευση.

Πηγή: The Power Game

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2024 Greek Finance Forum