| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Δευτέρα, 10/06/2024

 

 

Ένας τραπεζικός… ανασχηματισμός είναι προ των πυλών, με την πιο ευρεία και αφηρημένη έννοια του όρου, καθώς αν κάτι είναι να αλλάξει στην τραπεζική αγορά, σίγουρα αυτό δεν είναι οι διοικήσεις της, οι οποίες ούτως ή άλλως, εκλέγονται από τις γενικές συνελεύσεις.

 

 

Οι εξελίξεις όμως που είναι προγραμματισμένες, αν και χωρίς συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ακόμη, είναι ιδιαίτερα σημαίνουσες για το τραπεζικό σύστημα, που μετά την αποεπένδυση από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και μετά το «πράσινο φως» του SSM για τα μερίσματα, βιώνει όχι μόνο την επιστροφή στην κανονικότητα, αλλά και μία πολλά υποσχόμενη περίοδο ανάπτυξης.

Στα «προσεχώς» δύο είναι τα μέτωπα στα οποία αναμένεται να υπάρξει κινητικότητα:

η απόφαση και το έναυσμα για το δεύτερο στάδιο πώλησης του υπολοίπου ποσοστού της Εθνικής Τράπεζας (18%) που κατέχει ακόμη το ΤΧΣ, κλείνοντας έτσι το χαρτοφυλάκιο συμμετοχών στις συστημικές τράπεζες

η επίσημη παράδοση της έκθεσης του διεθνούς οίκου DBRS αναφορικά με το ακριβές ύψος κεφαλαίων που θα απαιτηθούν για τη νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank κατά το φθινόπωρο, παράλληλα με την αντίστοιχη Συμφωνία Μετόχων.

Το πρώτο, δεν είναι μόνο θέμα αγοράς. Είναι κυρίως θέμα πολιτικής απόφασης, ειλημμένης φυσικά, που πρέπει να δρομολογηθεί, είτε άμεσα, είτε από το φθινόπωρο που είναι και το πιο πιθανό σενάριο. Αν ρωτούσαν τη γνώμη του CEO της Εθνικής Τράπεζας επ’ αυτού, μάλλον θα έλεγε… «χθες», αφού το εγχείρημα της διάθεσης του πρώτου πακέτου στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία και με πολύ αυξημένο ενδιαφέρον, γεγονός που οδήγησε το αρχικό πλάνο για διάθεση του 20%, στο 22%. Τότε, με αφορμή την επαναδιαπραγμάτευση της μετοχής της Εθνικής στο ΧΑ, ο κ. Παύλος Μυλωνάς, ερωτηθείς σχετικά πότε ο ίδιος θα ήθελε το placement για το δεύτερο πακέτο, είχε πει «αύριο».

Μία απάντηση που υιοθέτησαν με τη στάση τους όλες οι τράπεζες κατά τη μετάβασή τους στο καθεστώς πλήρους ιδιωτικοποίησης, μετά την αποχώρηση του ΤΧΣ από το μετοχικό τους κεφάλαιο. Ένα από τα πιο σημαντικά βήματα που έγιναν, αφήνοντας τις μνημονιακές ιστορίες να τις κρίνει η ιστορία.

Σήμερα, το ίδιο το ΤΧΣ μετέχει στην μετασχηματιζόμενη Attica Bank και μάλιστα είναι ο μεγαλύτερος μέτοχός της, αυτός που θα κληθεί να βάλει «βαθιά το χέρι στην τσέπη» για να στηρίξει τη νέα αύξηση κεφαλαίου- εκτός, αν προκριθεί συνδυαστικά και η λύση συμμετοχής ιδιωτών επενδυτών για ένα μικρό ποσοστό.

Σε κάθε περίπτωση, η Αttica Bank οδεύει προς το δικό της ανασχηματισμό, σχεδιάζοντας όχι μόνο την επιβίωσή της, αλλά και την «αναβίωσή» της μέσα από την επικείμενη συγχώνευση με την Παγκρήτια  –  κάτι που θα σηματοδοτήσει το πέρασμα στον πέμπτο τραπεζικό πόλο. Λίγες ημέρες πριν, η DBRS, σύμβουλος της Attica, έστειλε ένα πρώτο περίγραμμα για τις κεφαλαιακές ανάγκες που θα προκύψουν. Το ακριβές ποσό, που πιθανόν δεν θα αποκλίνει από το προσχέδιο, θα περιλαμβάνεται στην επίσημη επιστολή που αναμένεται να στείλει ο οίκος εντός των ημερών.

Να σημειωθεί πάντως, ότι το ύψος των απαιτούμενων κεφαλαίων συμβαδίζει πλήρως με τις εκτιμήσεις της διοίκησης της Attica, στο τιμόνι της οποίας είναι η κυρία Ελένη Βρεττού. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα νέα κεφάλαια που θα απαιτηθούν θα είναι ύψους 600 εκατ. ευρώ, τόσο για την εξυγίανση της Τράπεζας από τα κόκκινα δάνεια, τα οποία θα περάσουν στις τιτλοποιήσεις του «Ηρακλή», όσο και για την περαιτέρω ανάπτυξή της.

Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι οι μέτοχοι της Τράπεζας έχουν δηλώσει τις σαφείς προθέσεις τους να στηρίξουν το εγχείρημα της αύξησης. Μέτοχοι είναι κατά σειρά μεγέθους το ΤΧΣ με 72,5%, το e-efka με 7,6%, η Παγκρήτια με 5%, η Thrivest  (της ομάδας Μπάκου Καϋμενάκη Εξάρχου, που έχει τον πλειοψηφικό έλεγχο της Παγκρήτιας) με 4,4%, το ΤΣΜΕΔΕ με 4% και ιδιώτες μέτοχοι με ποσοστά λιγότερα του 5% έκαστος, το 6,5%.

Το πέρας των ευρωεκλογών σηματοδοτεί την έναρξη της διαδικασίας πλήρους αποεπένδυσης του ΤΧΣ  για το 18% της Εθνικής, αλλά και την ώθηση στο θέμα του πέμπτου τραπεζικού πόλου –  αφού και για την ίδια τη DBRS, η 9η  Ιουνίου, αποτελούσε κατά κάποιον τρόπο, άλλο ένα ορόσημο. Θεωρητικά, πριν τα τέλη Ιουνίου – στις 28 του μήνα ανακοινώνονται και τα αποτελέσματα τριμήνου της Attica-  θα υπάρξουν νεότερα για τις εξελίξεις καθώς και για τη Συμφωνία Μετόχων που θα στηρίξουν την κεφαλαιακή ενδυνάμωση της υπό αναγέννηση τράπεζας.

Πηγή: The Power Game

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2024 Greek Finance Forum