| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Κυριακή, 21/05/2023

 

 

Η UBS αναθεώρησε πτωτικά τις προβλέψεις της για τις τιμές του πετρελαίου έως το πρώτο τρίμηνο του 2024, αλλά τις διατηρεί αρκετά υψηλότερες από τα σημερινά επίπεδα τιμών που είναι τα χαμηλότερα των τελευταίων 18 μηνών.

 

 

Για το τέλος Σεπτεμβρίου προβλέπει την τιμή του μπρεντ στα 90 δολάρια το βαρέλι από τα 75 δολάρια που κυμάνθηκε χθες, ενώ για το τέλος του Δεκεμβρίου και το τέλος Μαρτίου 2024 αναμένει ακόμα υψηλότερη τιμή, στα 95 δολάρια.

Με βάση τις προβλέψεις αυτές συνιστά στους επενδυτές, οι οποίοι απέχουν όπως λέει το τελευταίο διάστημα από την αγορά λόγω της καθοδικής πορείας των τιμών, να ενεργοποιηθούν ξανά αγοράζοντας πιο μακροπρόθεσμα συμβόλαια του μπρεντ.

Γιατί οι επενδυτές δεν ποντάρουν σε άνοδο των τιμών 

Στην ανάλυσή της, η UBS σημειώνει ότι οι επενδυτές φοβούνται να πάρουν θέσεις long στο πετρέλαιο λόγω των φόβων για ύφεση στις ΗΠΑ και των πρόσφατων αδύναμων στοιχείων για την κινεζική οικονομία, αν και ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) υπολογίζει ότι η ζήτηση από την Κίνα έφθασε στο υψηλό επίπεδο – ρεκόρ των 16 εκατ. βαρελιών την ημέρα τον Μάρτιο.

Επίσης, αμφιβάλλουν για τη δέσμευση της Ρωσίας να μειώσει την παραγωγή της κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα, η οποία δεν προκύπτει από τα στοιχεία που δείχνουν αύξηση των εξαγωγών της, ενώ παρατηρούν ότι αυξήθηκαν και οι εξαγωγές από κάποιες χώρες της Μέσης Ανατολής τον Απρίλιο. Με άλλα λόγια, ανησυχούν ότι οι χώρες του ΟΠΕΚ δεν θα συμμορφωθούν με τη δέσμευση για μείωση της παραγωγής, αν και οι αυξημένες εξαγωγές είναι πιθανό να οφείλονται στη μειωμένη εγχώρια ζήτηση.

Επιπλέον, τον Ιανουάριο αυξήθηκαν σημαντικά τα αποθέματα, κατά 3 εκατ. βαρέλια την ημέρα, λόγω του ήπιου χειμώνα στο βόρειο ημισφαίριο και της αύξησης της προσφοράς στο δεύτερο εξάμηνο του 2022. Η αύξηση των αποθεμάτων επηρέασε αρνητικά τις τιμές καθώς υπάρχει αντίστροφη σχέση μεταξύ των δύο αυτών μεγεθών.

Ανισορροπία προσφοράς και ζήτησης

Η UBS αναμένει, ωστόσο, να μειωθούν τα αποθέματα τους επόμενους μήνες λόγω της χαμηλότερης παραγωγής των χωρών του ΟΠΕΚ+ και συγκεκριμένα προς τα 100 εκατ. βαρέλια την ημέρα στο δεύτερο τρίμηνο του 2023 από περίπου 101 εκατ. στο πρώτο τρίμηνο.

Παράλληλα, η ζήτηση είναι πιθανό να αυξηθεί στα 102 εκατ. βαρέλια τον Ιούνιο, λόγω της υψηλότερης ζήτησης από τις ΗΠΑ - όπου θα αρχίσει η περίοδος των καλοκαιρινών διακοπών (driving season) - και από τη Μέση Ανατολή (για τον κλιματισμό των κτιρίων).

Ο συνδυασμός της μειωμένης προσφοράς και της αυξημένης ζήτησης αναμένεται να αφήσει την αγορά με ένα έλλειμμα 1,5 εκατ. βαρελιών την ημέρα, εκτιμά η UBS.

αγορά πετρελαίου

 

 

Πηγή: UBS

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum