| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Παρασκευή, 01/03/2024

 

 

Να καταργήσουν την προνομιακή φορολογική μεταχείριση που παραδοσιακά προσφέρουν στους πλούσιους ξένους, εξετάζουν οι Βρετανοί πολιτικοί, ελπίζοντας ότι η κίνηση αυτή θα τους βοηθήσει να κερδίσουν περισσότερες ψήφους στις εκλογές.

 

 

Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, Jeremy Hunt, εξετάζει την αυστηρότερη φορολόγηση των πλουσίων, προκειμένου να χρηματοδοτήσει προεκλογικές παροχές, σύμφωνα με το Bloomberg. Οι Εργατικοί έχουν ήδη δηλώσει ότι θα αναθεωρήσουν το σχετικό φορολογικό πλαίσιο, εάν κερδίσουν τις εκλογές, όπως αναμένεται.

Οι όποιες αλλαγές στο λεγόμενο καθεστώς «non-doms», που αφορά κατοίκους του Ηνωμένου Βασιλείου που έχουν ως μόνιμο τόπο διαμονής μια άλλη χώρα, θα έρθουν έπειτα από δύο μεγάλες αναμορφώσεις του πλαισίου τις δύο τελευταίες δεκαετίες, υπογραμμίζοντας τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι εύποροι στη Βρετανία, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών.

«Η βάρκα ταρακουνιέται εδώ και μερικά χρόνια. Νομίζω ότι αρχίζει να βυθίζεται», λέει μιλώντας στο Bloomberg για τις πολιτικές non-dom ο Mark Davies, φορολογικός σύμβουλος για πλούσιους.

Οι κάτοικοι της Βρετανίας που καλύπτονται από καθεστώς non-dom –από δισεκατομμυριούχοι επιχειρηματίες έως μεσαίου βεληνεκούς τραπεζίτες- δεν πληρώνουν φόρο στο Ηνωμένο Βασίλειο για τα έσοδα που βγάζουν στο εξωτερικό. Αρχικά, εντάσσονται στο καθεστώς χωρίς έξτρα χρεώσεις, αλλά τελικά αντιμετωπίζουν ένα ετήσιο κόστος έως και 60.000 λιρών εάν συνεχίσουν να μένουν στη Βρετανία, σημειώνει το Bloomberg.

Το κόμμα των Εργατικών υπολογίζει ότι μπορεί να αντλήσει 3 δισ. λίρες (3,8 δισ. δολάρια) εάν καταργήσει το non-dom.

Το πλαίσιο αυτό έχει τις ρίζες του στο 1799, όταν καθιερώθηκε για να προστατευτούν οι αποικιακές επενδύσεις. Οι υποστηρικτές του ισχυρίζονται ότι το σύστημα προσελκύει επιχειρηματίες, οι οποίοι δημιουργούν εταιρείες και θέσεις εργασίας. όμως, σε μία περίοδο κρίσης κόστους διαβίωσης, οι επικριτές του αυξάνονται.

Έτσι και αλλιώς, ο αριθμός των ατόμων που απολαμβάνει το καθεστώς non-dom βρίσκεται σε μείωση την τελευταία δεκαετία, έπειτα από μια αλλαγή στους κανόνες. Σήμερα, οι non-doms υπολογίζονται σε 68.800 άτομα και συνεισφέρουν 8,5 δισ. λίρες τον χρόνο μέσω της φορολόγησης του εισοδήματος, των κεφαλαιουχικών κερδών και της εργασίας τους.

Η όποια αλλαγή στο καθεστώς εκτιμάται ότι θα προκαλέσει ανησυχία στους τραπεζίτες του λονδρέζικου City αλλά και σε άλλους κλάδους με πολλούς non-doms, όπως είναι  αυτός του πετρελαίου. Οι ειδικοί προειδοποιούν για μαζική έξοδο πλουσίων από τη χώρα, καθώς οι άνθρωποι αυτοί έχουν αρκετές εναλλακτικές εάν θέλουν να αποφύγουν δυσμενείς για εκείνους φορολογικές εξελίξεις. Το Μονακό αποτελεί έναν δημοφιλή εναλλακτικό προορισμό για όσους εξετάζουν να εγκαταλείψουν τη Βρετανία. Σύμφωνα με το Bloomberg, ακολουθούν το Ντουμπάι, η Ελλάδα και η Ιταλία. Ειδικά στην τελευταία περίπτωση, έχει υπάρξει τελευταία ένα κύμα πλούσιων ξένων που  μετακομίζουν στο Μιλάνο, εξαιτίας ενός καθεστώτος non-dom που στήθηκε στα πρότυπα του βρετανικού.

Πηγή: Money Review

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2024 Greek Finance Forum