| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Σάββατο, 06/05/2023

 

 

Την περασμένη εβδομάδα η Federal Reserve αύξηση τα επιτόκιά της κατά επιπλέον 25 μονάδες βάσης και έδωσε ένα χαλαρό σήμα, ότι ενδέχεται να σταματήσει τον κύκλο αύξηση σύσφιγξης της νομισματικής της πολιτικής.

 

 

Οι αμερικανοί τραπεζίτες εκτιμούν ότι οι έως τώρα κινήσεις έχουν εκτονώσει εν μέρει τις πληθωριστικές πιέσεις, αν και ο πληθωριστικός κίνδυνος δεν έχει παρέλθει.

Αυτό πάντως που ανησυχεί τη Wall Street είναι ο στασιμοπληθωρισμός, ένας συνδυασμός στάσιμης ανάπτυξης και επίμονου πληθωρισμού που επικράτησε στις ΗΠΑ τη δεκαετία του 1970, ο οποίος μειώνει την ελκυστικότητα τόσο των μετοχών όσο και των ομολόγων, αφήνοντας στους επενδυτές λιγότερες θέσεις για να κερδίσουν αποδόσεις.

Ως εκ τούτου τα βλέμματα είναι στραμμένα στην Τετάρτη 10 Μαΐου όταν θα ανακοινωθούν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Απριλίου, τα οποία θα ρίξουν ένα πρώτο φως στο αν η Federal Reserve έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να περιορίσει τις αυξήσεις στις τιμές χωρίς να βλάψει σοβαρά την ανάπτυξη.

Τα σενάρια

Το σενάριο του στασιμοπληθωρισμού παίζει σοβαρά στο μυαλό των επενδυτών καθώς η περσινή άνοδος του πληθωρισμού ανάγκασε τη Fed να ξεκινήσει έναν επιθετικό κύκλο σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής που πολλοί αναμένουν ότι θα οδηγήσει σε ύφεση. Ορισμένοι πιστεύουν επίσης ότι η πρόσφατη αναταραχή στον τραπεζικό τομέα θα βλάψει τον δανεισμό και θα περιορίσει περαιτέρω την ανάπτυξη, αναγκάζοντας τη Fed να μειώσει τα επιτόκια πριν εκτονωθεί ο πληθωρισμός.

Η έρευνα του Απριλίου με τους διαχειριστές παγκόσμιων κεφαλαίων από την BoFA Global Research έδειξε τις προσδοκίες για τον στασιμοπληθωρισμό κοντά σε ιστορικά υψηλά, με το 86% να λέει ότι θα είναι μέρος του μακροοικονομικού σκηνικού το 2024.

«Ο στασιμοπληθωρισμός είναι μια αυξανόμενη ανησυχία», δήλωσε ο Phil Orlando, επικεφαλής στρατηγικής για την αγορά μετοχών της Federated Hermes. «Ο πληθωρισμός είναι πολύ υψηλότερος από ό,τι πίστευε η Fed και μειώνεται με εξαιρετικά αργό ρυθμό, ενώ πιστεύουμε ότι η οικονομία έχει ήδη φτάσει στο υψηλό επίπεδο του έτους».

Τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ την Παρασκευή έδειξαν ότι οι απασχόληση αυξήθηκε τον Απρίλιο με ετήσιο ρυθμό 4,4%, πολύ ισχυρό για να είναι συνεπές με τον στόχο της Fed για πληθωρισμό 2%. Ωστόσο, η ανάπτυξη παρέμεινε ισχυρή, με τη δημιουργία θέσεων εργασίας να επιταχύνεται και το ποσοστό ανεργίας να πέφτει σε χαμηλό 53 ετών.

Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 5,0% τον Μάρτιο, πολύ πάνω από τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν το μεγαλύτερο μέρος της περασμένης δεκαετίας, αν και μειώθηκαν από το ανώτατο όριο του 9,1 τον περασμένο Ιούνιο. Η οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ επιβραδύνθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο το πρώτο τρίμηνο, ενώ η δραστηριότητα στον μεταποιητικό τομέα παρέμεινε πτωτική τον περασμένο μήνα.

Πηγή: Οικονομικός Ταχυδρόμος

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum