| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Δευτέρα, 22/05/2023

 

 

Για πρώτη φορά από το 2009, η απόδοση των 3μηνων εντόκων γραμματίων του αμερικανικού Δημοσίου βρίσκεται υψηλότερα από την απόδοση των κερδών που προκύπτουν από τις γενικά αποδεκτές λογιστικές αρχές για τις εταιρείες που διαπραγματεύονται στο δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης S&P 500.

 

 

Αυτό υποστηρίζουν οι Εντ Κλίσοντ, επικεφαλής στρατηγικής για τις ΗΠΑ και Θανχ Νγκάιεν, ανώτερος αναλυτής, στη Ned Davis Research. Σε σημείωμα αυτή την εβδομάδα, ανέφεραν ότι αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων εντόκων γραμματίων έχουν ανέβει σε επίπεδα που έχουν κάνει τους επενδυτές να αναλογίζονται εάν οι μετοχές αξίζουν πλέον τον κίνδυνο, δεδομένων των αβεβαιοτήτων που συγκρατούν τον S&P 500 από το να διασπάσει τη ζώνη των 4.200 μονάδων (την περασμένη Παρασκευή έκλεισε με πτώση 0,14% στις 4.191,98 μονάδες).

Μετά από μια «θλιβερή» χρονιά (το 2022) τόσο για τα ομόλογα όσο και για τις μετοχές, το σταθερό εισόδημα υψηλής ποιότητας -όπως τα έντοκα γραμμάτια και τα εταιρικά ομόλογα επενδυτικής διαβάθμισης, βρίσκονται σε μια από τις καλύτερες περιόδους τους καθώς προσφέρουν στους επενδυτές καλύτερες και ανταγωνιστικές επιδόσεις. Η αποφασιστικότητα της Fed να αποκαταστήσει τη σταθερότητα των τιμών σπρώχνει τα επιτόκια των ομολόγων σε υψηλά πολλών ετών, ενώ επιβαρύνει την επίδοση των περισσότερων μετοχών στις ΗΠΑ το 2023, εκτός από τον Nasdaq ο οποίος από τις αρχές του τρέχοντος έτους ενισχύεται κατά 20,9%, με τον S&P 500 να αταγράφει κέρδη της τάξεως του 9,2% και τον Dow Jones μόλις 0,8%.

Την ίδια ώρα, η απόδοση του αμερικανικού κρατικού τρίμηνου εντόκου γραμματίου παραμένει κοντά στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2001, στο 5,265%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Tradeweb.

«Μετά από μια δεκαετία «TINA» (συντομογραφία του «δεν υπάρχει εναλλακτική») στις μετοχές, οι αγορές έχουν περάσει στην περίοδο TARA (συντομογραφία του υπάρχουν λογικές εναλλακτικές»)» γράφουν οι αναλυτές στο σημείωμά τους. Προς επίρρωση των γραφόμενών τους επισημαίνουν την απόδοση του τριμηνιαίου εντόκου γραμματίου (άνω του 5,2% έναντι της απόδοσης των κερδών του S&P 500 στο 4,88%).

Ο S&P 500 απέτυχε σε κάθε προσπάθεια να ξεπεράσει το επίπεδο των 4.200 μονάδων φέτος και «οι προοπτικές των κερδών για το 2023 δεν φαίνεται να είναι αρκετά ισχυρές από μόνες τους για να σώσουν την αγορά από τον ανταγωνισμό από τα έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου», σύμφωνα με τους Κλίσοντ και Νγκάιεν.

Η παύση στις συνομιλίες για το ανώτατο όριο του χρέους, μαζί με την πιθανή ανάγκη για περισσότερες συγχωνεύσεις στον τραπεζικό κλάδο στις ΗΠΑ, οδήγησαν και τους τρεις κυριότερους χρηματιστηριακούς δείκτες της Wall Street σε πτώση την περασμένη Παρασκευή.

Το άγγιγμα του Πάουελ

Οι μετοχές δέχθηκαν επίσης πιέσεις από τις διαφορετικές ερμηνείες των δηλώσεων του διοικητή της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ. Ενώ τα σχόλια του Πάουελ ενίσχυσαν τις προσδοκίες για παύση στην αύξηση των επιτοκίων τον Ιούνιο, ορισμένοι αναλυτές χαρακτήρισαν τον πρόεδρο της Fed ως γεράκι –αφήνοντας αρκετό χώρο στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να αυξήσουν ξανά τα επιτόκια για τον έλεγχο του πληθωρισμού.

Νωρίτερα την προηγούμενη εβδομάδα, ο Μαρκ Χέφελ, επικεφαλής επενδύσεων στη UBS Global Wealth Management, δήλωσε ότι «βλέπουμε την ανταλλαγή κινδύνου-ανταμοιβής για τις αμερικανικές μετοχές ως μη ελκυστική».

Σε ένα ήπιο σενάριο με ομαλή προσγείωση της αμερικανικής οικονομίας, η UBS Global Wealth πιστεύει ότι ο S&P 500 «θα μπορούσε να ανέλθει έως τις 4.400 μονάδες έως τα τέλη του έτους». Όμως εάν η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου διολισθήσει σε ύφεση, «πιστεύουμε ότι θα μπορούσε να πέσει στις 3.300 μονάδες», έγραψε ο Χέφελ σε σημείωμα. «Δεδομένης αυτής της ασύμμετρης απόκλισης, προτιμούμε λιγότερο τις μετοχές σε σχέση με τα ομόλογα, ειδικά σε ένα περιβάλλον όπου το σταθερό εισόδημα υψηλής ποιότητας προσφέρει ανταγωνιστικές αποδόσεις», καταλήγει.

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum