| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Δευτέρα, 17/06/2024

 

 

Καλύτερη αναμένεται η φετινή χρονιά σε εταιρικές πράξεις στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά. Τόσο σε αριθμό, όσο και σε αξία, αναμένεται φέτος να ξεπεράσουν εκείνες της περασμένης χρονιάς. Πέρυσι, συντελέστηκαν 22 εταιρικές πράξεις αξίας περίπου 3,0 δισ. ευρώ, ενώ φέτος ήδη έχουν συντελεστεί 9 πράξεις αξίας 2,65 δισ. ευρώ.

 

 

Τόσο όμως ο αριθμός των πράξεων στο ΧΑ, όσο και η αξία τους, αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά μέσα στη χρονιά. Όλα δείχνουν πως μέσα στο β’ εξάμηνο του 2024 θα έχουμε την περαιτέρω μείωση της συμμετοχής του ΤΧΣ στην Εθνική, μια νέα διάθεση μετοχών από την Helleniq Energy, την εισαγωγή της Lamda Malls, της Corinthian Foods, της Intracom Properties στο ΧΑ κ.ά. Στο πλαίσιο αυτό δεν αποκλείεται να υπάρξουν και οι διαθέσεις μετοχών των εταιρειών υδάτων ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, με στόχο τη συμμόρφωση της διασποράς των μετοχών με τους νέους κανόνες που επιδιώκει η διοίκηση του ΧΑ.

Για φέτος πάντως δύο είναι οι πράξεις που χαρακτηρίζουν την κινητικότητα στην εγχώρια κεφαλαιαγορά. Η πρώτη αφορά τη διάθεση του 27% της Τράπεζας Πειραιώς αντί περίπου 1,35 δισ. ευρώ και η δεύτερη, τη διάθεση του 30% του ΔΑΑ, με ταυτόχρονη εισαγωγή μετοχών στο ΧΑ (IPO) αντί περίπου 0,78 δισ. ευρώ. Οι δύο αυτές πράξεις αντιστοιχούν στο 80% της αξίας των συναλλαγών που έχουν γίνει φέτος μέσω του ΧΑ.

Επίσης φέτος είχαμε από τις αρχές του έτους δύο ομολογιακές εκδόσεις συνολικού ύψους 330 εκατ. ευρώ και πέντε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου συνολικού ύψους 185 εκατ. ευρώ. Οι ομολογιακές εκδόσεις συντελέστηκαν από τις εταιρείες Autohellas (200 εκατ. ευρώ) και την Intralot (130 εκατ. ευρώ) και οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ) από τέσσερις επιχειρήσεις.

Η Trastor είναι η εταιρεία που υλοποίησε δύο AMK στο α’ εξάμηνο του έτους, η πρώτη ύψους 52 εκατ. ευρώ με την καταβολή μετρητών από τους υφιστάμενους μετόχους της και η δεύτερη ύψους 75 εκατ. ευρώ, από την μετατροπή ομολογιών σε μετοχές της εταιρείας. Επίσης, 48 εκατ. ευρώ «σήκωσε» η Noval με την αρχική διάθεση μετοχών της με στόχο την εισαγωγή τους στο ΧΑ. Τέλος, 3 εκατ. ευρώ σήκωσε μέσω ΑΜΚ η Interwood.

Για το δεύτερο εξάμηνο αναμένεται η διάθεση του 18% της Εθνικής Τράπεζας η οποία από μόνη της θα αλλάξει ουσιαστικά την αξία των συναλλαγών στο ελληνικό χρηματιστήριο. Με βάση τη σημερινή κεφαλαιοποίηση η διάθεση του υπολοίπου 18% που διατηρεί το ΤΧΣ μπορεί να διευρύνει την αξία των συναλλαγών για φέτος κατά 1,3 δισ. ευρώ και να ανέλθουν στα 4 δισ. ευρώ. Αν σε αυτά προτεθούν οι σχεδιαζόμενες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, αλλά και οι διαθέσεις μετοχών (Helleniq Energy), τότε εύκολα μπορεί να πλησιάσουν τα 5 δισ. ευρώ ή κάτι λιγότερο από το 2% του ΑΕΠ.

Πρέπει ωστόσο να επισημανθεί ότι παρά την αύξηση των πράξεων και της αξίας των, η ελληνική κεφαλαιαγορά παραμένει «φτωχή» σε κινήσεις που έχουν καθαρά επιχειρηματικό χαρακτήρα. Τόσο οι διαθέσεις μετοχών τραπεζών από το ΤΧΣ όσο και η εισαγωγή των μετοχών του ΔΑΑ στο ΧΑ έχουν περισσότερο πολιτικά ελατήρια, παρά οικονομικά. Η διάθεση του 30% του ΔΑΑ έγινε στο πλαίσιο της «υποχρεωτικής» αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, όπως επίσης και οι διαθέσεις των μετοχών των τραπεζών από το ΤΧΣ.

Επίσης, μια σειρά εισαγωγών εταιρειών στο ΧΑ που συντελέστηκαν το τελευταίο διάστημα, είχαν περισσότερο έννοια θεσμικής υποχρέωσης, παρά στόχευσης των ίδιων των επιχειρήσεων. Αναφερόμαστε φυσικά στις υποχρεωτικές εισαγωγές των Ανώνυμων Εταιρειών Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία (ΑΕΕΑΠ) στο ΧΑ.

Οπωσδήποτε, όμως, υπήρξαν και καθαρά επιχειρηματικές κινήσεις όπως ήταν η έκδοση των ομολογιακών εκδόσεων των Autohellas και Intralot, όπως επίσης και πιο πριν η εισαγωγή των μετοχών της Optima Bank στο ΧΑ.

Πηγή: The Power Game

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2024 Greek Finance Forum