| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Τρίτη, 11/06/2024

 

 

Ασκήσεις... ψυχραιμίας κάνουν από χθες οι αγορές της Ευρώπης, μετά το αρχικό σοκ της δυναμικής ανόδου ακροδεξιών, αντιευρωπαϊκών κομμάτων στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ειδικά ενόψει των πρόωρων βουλευτικών εκλογών που υποχρεώθηκε να προκηρύξει ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν. Μετά την αρχική πτώση, τα χρηματιστήρια κατάφεραν να αντισταθούν στην πολιτική πίεση, με τον Stoxx 600 να κλείνει με μικρές απώλειες, ενώ ο Γενικός Δείκτης στην Αθήνα είχε ακόμη καλύτερη συμπεριφορά, κλείνοντας με οριακή άνοδο.

 

 

Τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών προκάλεσαν αρχικά ανησυχία στα όρια του πανικού στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και πρωτίστως στο Παρίσι, καθώς η Γαλλία θα γίνει μέχρι και τις 7 Ιουλίου, όταν θα έχει ολοκληρωθεί και ο δεύτερος γύρος των βουλευτικών εκλογών, το επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών. Η μεγάλη εικόνα, όπως σκιαγραφείται από την ισοτιμία ευρώ - δολαρίου, δείχνει ότι σημειώθηκαν αρκετά σημαντικές εκροές κεφαλαίων από την Ευρώπη, καθώς το ευρώ υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 9 Μαΐου, στα 1,076 δολ., με οίκους όπως η Macquarie να προβλέπουν περαιτέρω πτώση στα 1,05.

Στο Παρίσι, είναι χαρακτηριστικό ότι η κορυφαία τράπεζα BNP Paribas βρέθηκε να χάνει περισσότερο από 8%, με τις πιέσεις στις γαλλικές μετοχές να παρασύρουν σε σοβαρή πτώση τον Stoxx 600. Προοδευτικά, όμως, μετά το μεσημέρι, οι αγοραστές φάνηκαν να επιστρέφουν, οι απώλειες μετριάστηκαν και ο Stoxx 600 έκλεισε με πτώση που θύμιζε μια συνηθισμένη συνεδρίαση (-0,26%), ενώ ο CAC-40 στο Παρίσι υποχώρησε περισσότερο, κατά 1,35%. Στην αγορά ομολόγων, το γαλλικό 10ετές δέχτηκε αρκετά ισχυρή πίεση και το spread έναντι του γερμανικού 10ετούς τίτλου εκτινάχτηκε κατά 7 μονάδες βάσης, ή κατά 15%, στις 54,7 μονάδες. Ήταν το ευρύτερο spread που καταγράφεται από τις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου.

Πώς βλέπουν οι επενδυτές το στοίχημα του Μακρόν

Το τολμηρό στοίχημα του προέδρου Μακρόν να προκηρύξει βουλευτικές εκλογές για να αναχαιτίσει την άνοδο του ακροδεξιού κόμματος της Λεπέν αναμφίβολα θα αποτελέσει το βασικό θέμα που θα κινεί τις αγορές τις επόμενες, αρκετές εβδομάδες. Ο πρώτος γύρος των εκλογών θα είναι στις 30 Ιουνίου και ο δεύτερος στις 7 Ιουλίου, ενώ οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Εθνικός Συναγερμός της Λεπέν έχει υποστήριξη από το 34% των Γάλλων ψηφοφόρων, ποσοστό ακόμη μεγαλύτερο και από αυτό που απέσπασε στις ευρωεκλογές.

Ο κίνδυνος για τον Γάλλο πρόεδρο και την Ευρώπη θα ήταν να καταποντιστεί εκλογικά το κόμμα του και μέσα από τις διεργασίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης να προκύψει κάποιο σχήμα που θα καθιστούσε προβληματική τη συγκατοίκηση προέδρου και κυβέρνησης, με άμεση, ευρύτερη αντανάκλαση στην Ευρώπη, που θα έβλεπε τη μία από τις δύο κινητήριες δυνάμεις της να παραλύει, σε μια περίοδο τεράστιων προκλήσεων σε όλα τα επίπεδα, από την οικονομία ως τη γεωπολιτική, με τον πόλεμο στην Ουκρανία να μαίνεται και το Κρεμλίνο να υπονομεύει ανοικτά την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αυτά τα σενάρια θα ήταν αρκετά χθες για να προκαλέσουν μαζική έξοδο επενδυτικών κεφαλαίων από τη Γαλλία και την Ευρώπη, όμως αυτό δεν συνέβη γιατί οι πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο Μακρόν έχει σοβαρές πιθανότητες να κερδίσει το ριψοκίνδυνο στοίχημά του, επαναλαμβάνοντας ουσιαστικά την τακτική που του επέτρεψε να κερδίσει τη Λεπέν στις προεδρικές εκλογές, μέσα από τη συγκρότηση ευρύτερου μετώπου κατά της Άκρας Δεξιάς.

Το πλειοψηφικό εκλογικό σύστημα της Γαλλίας, όπου κάθε βουλευτής πρέπει να συγκεντρώσει πάνω από 50% στην περιφέρειά του για να εκλεγεί, ευνοεί την προσπάθεια του Μακρόν να συγκροτήσει μέτωπο ευρύτερων δυνάμεων κατά των υποψηφίων της Λεπέν στον δεύτερο γύρο, ώστε περιορίσει το ποσοστό του κόμματος στη Βουλή. Επιπλέον, η ψήφος σε βουλευτικές εκλογές δεν θα έχει τη χαλαρότητα των ευρωεκλογών και αυτό ευνοεί τον Γάλλο πρόεδρο. Αυτά τα δεδομένα σταθμίζουν οι αγορές και, προς το παρόν τουλάχιστον, καταφέρνουν να διατηρούν την ψυχραιμία τους. Ο θρυλικός Αμερικανός επενδυτής Μπιλ Γκρος δεν δίστασε μάλιστα χθες να δηλώσει ότι τα ευρωπαϊκά ομόλογα αποτελούν επενδυτική ευκαιρία.

Εξάλλου, στη μεγαλύτερη εικόνα, παρά την άνοδο της Άκρας Δεξιάς, τα τρία βασικά κόμματα του Ευρωκοινοβουλίου διατηρούν την πλειοψηφία των εδρών και μπορούν να προωθήσουν την εκλογή της νέας Κομισιόν χωρίς προβλήματα. Το βασικό σενάριο εξακολουθεί να προβλέπει ότι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα μείνει στην προεδρία για δεύτερη θητεία.

Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, η αναστάτωση στην Ευρώπη δεν φάνηκε να προκαλεί κραδασμούς. S&P 500 και Nasdaq έκλεισαν σε νέα επίπεδα ρεκόρ, αν και η άνοδος ήταν προσεκτική, καθώς οι επενδυτές περιμένουν την Τετάρτη δύο σημαντικά γεγονότα: την ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό και τη συνεδρίαση της Fed για τη νομισματική πολιτική. Οι πλέον αισιόδοξοι διατηρούν την προσδοκία ότι τα στοιχεία για τον πληθωρισμό θα αφήσουν ανοικτό το «παράθυρο» για μια μείωση επιτοκίου από τη Fed το δεύτερο εξάμηνο.

Το rebound στο ΧΑ με τις τράπεζες σε πρώτο ρόλο

Με τον τραπεζικό κλάδο να παραμένει οδηγός και κυρίαρχος σε όγκους, τζίρους και αποδόσεις, το ελληνικό χρηματιστήριο είχε σαφώς καλύτερη και ανθεκτικότερη συμπεριφορά έναντι των ευρωπαϊκών αγορών, δεδομένου ότι και το εκλογικό αποτέλεσμα, παρά την υποχώρηση του κυβερνώντος κόμματος, δεν φαίνεται να δικαιολογεί ανησυχίες για πολιτική αστάθεια ή ανατροπή της οικονομικής πολιτικής.

Παρά το εύλογο αρχικό μούδιασμα, σταδιακά η αγορά όχι μόνο κάλυψε όλες τις απώλειες, αλλά έκλεισε και οριακά θετικά. Μάλιστα, ήδη το Χ.Α. «χτίζει» ένα μικρό θετικό σερί στο ξεκίνημα του Ιουνίου, έχοντας έως τώρα πέντε ανοδικές συνεδριάσεις στις έξι που έχουν πραγματοποιηθεί.

Ασχέτως με το όποιο μούδιασμα έφεραν τα εκλογικά αποτελέσματα, η αγορά γνωρίζει ότι ουσιαστικό πολιτικό πρόβλημα δεν υπάρχει, οι εθνικές εκλογές είναι σε τρία χρόνια, η κυβέρνηση παραμένει ισχυρή και σε τεράστια απόσταση από τους αντιπάλους της, διατηρώντας την πρωτοβουλία των κινήσεων. Από αυτή την άποψη, ιδιαίτερα σημαντική θα είναι αποψινή τηλεοπτική συνέντευξη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς αναμένεται να δώσει το στίγμα των επόμενων πρωτοβουλιών του.

Παράλληλα, η αγορά θα αρχίσει να εστιάζει ξανά στα θεμελιώδη, τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων, τα μερίσματα και τις επιχειρηματικές εξελίξεις.

Ο τραπεζικός κλάδος είναι αυτός που οδηγεί την αγορά όλες τις τελευταίες ημέρες και αυτός που θα καθορίσει το momentum και το επόμενο διάστημα, ενώ τις τελευταίες ημέρες υπάρχει ένα μπαράζ ανοδικών αναθεωρήσεων των τιμών – στόχων για τις τέσσερις συστημικές, από εγχώριους και ξένους οίκους.

Ήδη, στις έξι πρώτες συνεδριάσεις του Ιουνίου ο τραπεζικός δείκτης έχει πέντε ανοδικές ημέρες και παρά το -2,29% της περασμένης Τρίτης, καταγράφει άνοδο 5,65% το μήνα, επανερχόμενος χθες πάνω από τις 1.300 μονάδες μετά από εννέα συνεδριάσεις, έχοντας ως οδηγούς τις Eurobank και Πειραιώς που ενισχύονται κατά 7,55% και 6,01% αντίστοιχα.

Χθες ο τραπεζικός δείκτης στις 11:35 π.μ. βρέθηκε να υποχωρεί έως και 2,11% όταν κατήλθε στις 1.268,70 μονάδες, εντούτοις όχι μόνο μάζεψε τις απώλειες αλλά έκλεισε με άνοδο 1,22% στις 1.311,85 μονάδες, πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας. Ο Γ.Δ. αρχικά βρέθηκε έως το χαμηλό των 1.440,91 μονάδων όταν υποχωρούσε κατά 1,20%, όμως έκτοτε άρχισε να περιορίζει τις απώλειές του, κλείνοντας στις 1.458,84 μονάδες με οριακή άνοδο 0,03%, ενώ είχε υψηλό ημέρας στις 1.461,76 μονάδες (+0,23%).

FTSE 25 έφτασε να υποχωρεί έως 1,45%, κατόπιν μάζεψε όλες τις απώλειες φτάνοντας έως το +0,43%, ενώ τελικώς έκλεισε με μικρή άνοδο 0,15% στις 3.546 μονάδες. Ο Mid Cap για ακόμη μια φορά ήταν ο μόνος δείκτης που κινήθηκε μόνιμα σε αρνητική τροχιά, έχοντας χαμηλό ημέρας στο -1,09%, ενώ έκλεισε με πτώση 0,20% στις 2.321,88 μονάδες. Η ανασφάλεια παραμένει σε όλο το μικρομεσαίο χώρο, λόγω της ανησυχίας που υπάρχει στις τάξεις των επενδυτών από την εφαρμογή του νέου κανονισμού του Χ.Α.

Η αξία συναλλαγών κρατήθηκε σε χαμηλά επίπεδα ειδικά στο μεγαλύτερο διάστημα της συνεδρίασης που η αγορά κινούνταν αρνητικά, όμως έδειξε τάσεις αφύπνισης το τελευταίο δίωρο όταν η αγορά γύρισε θετικά. Τελικώς ο τζίρος παρέμεινε σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από τα συνηθισμένα στάνταρ της αγοράς, διαμορφούμενος στα 79,6 εκατ. ευρώ, με τα 71,7 εκατ. ευρώ να διακινούνται στον Large Cap, εκ των οποίων τα 36,7 εκατ. ευρώ στις τράπεζες, ενώ μειώθηκαν ακόμη περισσότερο οι συναλλαγές στον Mid Cap που διακίνησε μόλις 2,89 εκατ. ευρώ.

Ξεχώρισε η Eurobank που παρά το γεγονός ότι αρχικά έχανε άνω του 2,30%, εντούτοις τελικώς έκλεισε με άνοδο 3% σε νέα υψηλά σχεδόν εννέα ετών, ενώ πτωτικά – διορθωτικά κινήθηκαν μετοχές όπως Ελλάκτωρ, Motor Oil, Jumbo, Τιτάν, Mytilineos, Aegean Airlines, Cenergy Holdings κ.α. Πάντως, στο σύνολο της αγοράς η ανασφάλεια είναι έκδηλη, καθώς παρά τα θετικά πρόσημα των κύριων δεικτών, οι μετοχές που υποχώρησαν ήταν 71 ενώ όσες ενισχύθηκαν 52.

Πηγή: Business Daily

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2024 Greek Finance Forum