| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Δευτέρα, 03/06/2024

 

 

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η αντίδραση της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου καθώς συνυπάρχουν αρκετοί ετερόκλητοι καταλύτες, που προσδίδουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στη συγκυρία. Η αγορά έχει διορθώσει αρκετά μετά το πολυήμερο αρνητικό σερί και την υποχώρηση των τελευταίων δέκα εβδομάδων, οπότε κάλλιστα μπορεί να βγάλει γενναία αντίδραση αν δοθούν οι αφορμές.

 

 

Τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου έως τώρα είναι εξαιρετικά, δικαιολογώντας τις τρέχουσες αποτιμήσεις και με το παραπάνω, όμως από την άλλη πλευρά ο οίκος Fitch δεν προχώρησε σε καμιά αλλαγή βαθμολογίας της ελληνικής οικονομίας την Παρασκευή το βράδυ, ενώ ξεκινά ο Ιούνιος που παραδοσιακά είναι αρνητικός για τις αγορές, θα έχει και περίπου είκοσι αποκοπές μερισμάτων, κάτι που θα κοστίσει στο Γενικό Δείκτη.

Την ίδια ώρα μπαίνουμε στην τελευταία εβδομάδα της προεκλογικής περιόδου και μένει να δούμε αν θα υπάρξει κάποιου είδους αγοραστική αφύπνιση εξ αιτίας αυτού, όπως συχνά γίνεται σε παρόμοιες συγκυρίες στο πρόσφατο παρελθόν. Επίσης, αν θα δούμε στη συνέχεια το αποτέλεσμα των εκλογών να δικαιώνει όσους περιμένουν μια ισχυρή καταγραφή για τη ΝΔ, ώστε να μην τεθεί σε αμφισβήτηση η κυβερνητική σταθερότητα και να συνεχιστούν ανεμπόδιστα οι μεταρρυθμίσεις.

Πάντως, από πλευράς αποτελεσμάτων, τα μηνύματα είναι ελπιδοφόρα, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του υπευθύνου ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνου Χατζηδάκη, από τις 36 εταιρείες που δημοσίευσαν στοιχεία τριμήνου ως την Παρασκευή, οι 33 είναι κερδοφόρες και η τελική γραμμή είναι ενισχυμένη κατά 17,9% στα 2,15 δισ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι. Τα λειτουργικά κέρδη υποστηρίζουν την ποιοτική διάσταση της κερδοφορίας εμφανίζοντας άνοδο 12,1% στα 2,57 δισ. ευρώ. Χωρίς των τραπεζικό κλάδο η αύξηση της κερδοφορίας εμφανίζεται οριακή (+1%) ωστόσο οι διοικήσεις των εταιριών εμφανίστηκαν αισιόδοξες στην υλοποίηση των επιχειρηματικών και ποσοτικών στόχων της χρονιάς.

Σύμφωνα με τον αναλυτή, «ο βασικός κορμός των εταιρειών που δημοσιεύουν ενδιάμεσες οικονομικές καταστάσεις έχει ενσωματωθεί στο σύνολο και μπορεί να θεωρηθεί ότι οι τάσεις είναι πλέον ενδεικτικές για το πως εξελίχθηκε το α’ τρίμηνο».

Από εκεί και πέρα, επαναλαμβάνουμε πως το Χ.Α. είναι επαρκώς διορθωμένο σε δείκτες και μετοχές, καθώς μετά τα υψηλά των 1.502,79 μονάδων της 20ης Μαΐου, σε εννέα συνεδριάσεις ο Γ.Δ. έχει συμπληρώσει εφτά πτωτικές, χάνοντας 4,72%. Το ίδιο διάστημα ο τραπεζικός δείκτης έχει μόλις μία ανοδική χάνοντας 7,21%, έχοντας μετοχές, όπως η Alpha Bank σε υποχώρηση 11,42% το ίδιο διάστημα.

Δεν αποκλείεται λοιπόν από τα επίπεδα των 1.431,84 μονάδων που έκλεισε την Παρασκευή η αγορά να βγει πολύ καλή αντίδραση μερικής αποκατάστασης.

Ο Ιούνιος είναι μήνας μερισμάτων, καθώς μέσα στις επόμενες τριάντα ημέρες θα έχουμε περίπου είκοσι αποκοπές κεφαλαιακής επιστροφής στους μετόχους, οπότε δείκτες και μετοχές θα επηρεαστούν από αυτή τη διαδικασία, όπως πάγια γίνεται τον έκτο μήνα του χρόνου, που παραδοσιακά είθισται να είναι αρνητικός για τις αγορές και το Χ.Α. Σύμφωνα με τα στατιστικά του κ. Χατζηδάκη, ο Γενικός Δείκτης έχει μέση αρνητική απόδοση 2,57% και μόλις το 32% των παρατηρήσεων παρουσιάζει θετικό πρόσημο, ενώ και διεθνώς συνήθως είναι ένας αρνητικός μήνας.

Ο Μάιος, παρά το καλό του ξεκίνημα και τα κέρδη έως 3,75% για το Γ.Δ. και έως 8,14% για τον τραπεζικό, τελικώς έκλεισε με πτώση 1,15% για το Γ.Δ. και άνοδο μόλις 0,35% για τις τράπεζες.

Τα δύο placement σε Jumbo και Mytilineos αλλά και οι μεγάλες απαιτήσεις ρευστότητας που είχαν προηγηθεί, έφεραν «κενό» συναλλαγών στην αγορά, με αποτέλεσμα να κρεμάσει εύκολα χαμηλότερα το τελευταίο 10ήμερο του μήνα. Τα δύο placement έγιναν με σημαντικά discount, ενώ δεν είναι τυχαίο ότι η Jumbo έβγαλε το μήνα στην κορυφή των απωλειών στον FTSE 25 χάνοντας 9,53%, ενώ η ΜΥΤΙΛ υποχώρησε κατά 4,14%.

Όπως σημειώνει ο Μάνος Χατζηδάκης, «οι νέες εκδόσεις εταιρειών μαζί με αυτήν της Noval Properties (υπερκαλύφτηκε πάνω από δύο φορές) και ομολόγων έχουν απορροφήσει 1,2 δισ. ευρώ ενώ στις διαθέσεις μετοχών το νούμερο προσεγγίζει τα 2 δισ. ευρώ (Πειραιώς, ΓΕΚ Τέρνα, Mytilineos, Jumbo, AustriaCard)». Εύλογα η αγορά έχασε πολύτιμη ρευστότητα κάτι που είχε αντίκτυπο στις καθημερινές συναλλαγές που τελευταία έπεσαν σε διαδοχικές συνεδριάσεις και κάτω από τα 100 εκατ. ευρώ.

Την εβδομάδα που πέρασε, χάρη στο χθεσινό rebalanciing, οι μέσες συναλλαγές διαμορφώθηκαν στα 163,2 εκατ. ευρώ, όμως χωρίς τις κινήσεις για τον MSCI οι μέσες συναλλαγές ήταν πέριξ των 100 εκατ. ευρώ, πολύ κατώτερες των 146,2 εκατ. ευρώ που ήταν ο μέσος τζίρος του 5μήνου.

Δεύτερη συνεχής εβδομάδα απωλειών

Για δεύτερη συνεχή εβδομάδα το Χ.Α. έκλεισε με απώλειες, με το Γενικό Δείκτη να υποχωρεί κατά 3,10%, ο FTSE 25 έχασε 3,55%, ο Mid Cap είχε πτώση 0,93%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στην κορυφή των πιέσεων με -4,81%. Σε επίπεδο 5μήνου, ο Γ.Δ. κρατάει κέρδη 10,73%, ο FTSE 25 ενισχύεται κατά 10,60%, ο Mid Cap είναι στο +4,18%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κερδίζει 16,96%.

Πλέον, μετά την πτώση του τελευταίου πενθημέρου του Μαΐου η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. κατήλθε κάτω από τα 100 δισ. ευρώ και πλέον διαμορφώνεται στα 99,8 δισ. ευρώ.

Στη συνεδρίαση της Παρασκευής έλαβε χώρα το rebalancing λόγω των αλλαγών στις σταθμίσεις των δεικτών MSCI, κάτι που εκτόξευσε το τζίρο των συναλλαγών από τα 103 εκατ. ευρώ που ήταν στην κανονική διάρκεια της συνεδρίασης στα 384,27 εκατ. ευρώ συνολικά. Δηλαδή έγιναν 281,2 εκατ. ευρώ στις δημοπρασίες και αφορούσαν τις αναδιατάξεις θέσεων ξένων κυρίως θεσμικών σε κορυφαίες ελληνικές μετοχές, που συμμετέχουν στους δείκτες MSCI.

Στην κορυφή των συναλλαγών βρέθηκε η Εθνική που διακίνησε 62,4 εκατ. ευρώ, η Πειραιώς έκανε 40,7 εκατ. ευρώ, η Eurobank 39,1 εκατ., η Motor Oil 37,9 εκατ., η Alpha Bank 34 εκατ. και η Mytilineos 33,8 εκατ. ευρώ. Ισχυρές συναλλαγές έγιναν και στις μετοχές του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών και Optima Bank που εισάγονται στο δείκτη MSCI Small Cap. Στο ΔΑΑ διακινήθηκε όγκος 1,94 εκατ. τεμαχίων με τζίρο 16 εκατ. ευρώ, ενώ στην Optima Bank έγιναν συναλλαγές 2 εκατ. μετοχών, συνολικής αξίας 24,56 εκατ. ευρώ.

Τα τεχνικά δεδομένα

Αναφορικά με τα τεχνικά δεδομένα, ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης, σημειώνει πως «ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται και με τα δύο πόδια σε φάση πωλήσεων από την στιγμή που διασπάστηκαν διαδοχικά και χωρίς ιδιαίτερη στάση οι 1.450 και οι 1.444 μονάδες. Απομένει ο κινητός μέσος των 50 ημερών ο οποίος ωστόσο κινείται στην περιοχή των 1.434 μονάδω, επίπεδο που δεν δείχνει προς το παρόν να βγάζει ισχυρές άμυνες από τους αγοραστές. Δεδομένου ότι οι ταλαντωτές δεν βρίσκονται σε υποτιμημένα επίπεδα, το σενάριο της ανοδικής αντίδρασης πιθανόν να εκκινήσει από χαμηλότερα επίπεδα, με πρώτο υποψήφιο επίπεδο στήριξης τις 1.400 μονάδες.

Συμπερασματικά αν και ο ρυθμός της πτώσης αναμένουμε να επιβραδυνθεί, η μείωση των συναλλαγών θα έπειθε περισσότερο για το στέγνωμα της προσφοράς, απαραίτητη προϋπόθεση για μια ενδεχόμενη αντίδραση. Ως εκ τούτου η πλαγιοκαθοδική κίνηση ενδέχεται να συνεχιστεί βραχυπρόθεσμα προς τα επίπεδα της πρώτης τοπικής στήριξης».

Πηγή: Business Daily

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2024 Greek Finance Forum