| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Τετάρτη, 06/12/2023

 

 

Μετά την επιτυχία στο placement της Εθνικής και στη διάθεση των μετοχών της Alpha Bank από το ΤΧΣ, οι εισηγμένες εταιρείες θέλουν να εκμεταλλευτούν το θετικό momentum της αγοράς και προχωρούν σε δημόσιες εγγραφές, placements και εκδόσεις ομολόγων.

 

 

Οι επιδόσεις του ΧΑ -πρώτο σε απόδοση στον κόσμο-, η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και η σταθερή άνοδος του ΑΕΠ είναι μόνο τρεις από τους παράγοντες που προσελκύουν επενδυτές από το εξωτερικό και ενεργοποιούν και τους Έλληνες επενδυτές. Αυτό το διάστημα τουλάχιστον τέσσερις εισηγμένες επιδιώκουν να «σηκώσουν» από την αγορά πάνω από 460 εκατ. ευρώ.

Σήμερα λήγει η δημόσια προσφορά για την Orilina AEEAΠ. Παρά το βαρύ κλίμα για τις μετοχές του κλάδου, από την πλευρά των αναδόχων υποστηρίζουν πως η έκδοση έχει καλυφθεί. Πληροφορίες αναφέρουν πως φίλιες δυνάμεις των βασικών μετόχων «συστρατεύθηκαν» και κάλυψαν το ποσό της έκδοσης που ανέρχεται στα 30,6 εκατ. ευρώ.

Χθες, εγκρίθηκε το ενημερωτικό δελτίο για το retail bond της Ideal Holdings ύψους 100 εκατ. ευρώ, με το τριήμερο της δημόσιας προσφοράς να έχει οριστεί για το διάστημα 11,12 και 13 Δεκεμβρίου. Τα στελέχη της Ideal επιλέγουν τη συγκεκριμένη αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών για να προσελκύσουν νέους επενδυτές, προσφέροντας μια απόδοση που απέχει πολύ από τις προθεσμιακές καταθέσεις. To εύρος της απόδοσης θα ανακοινωθεί την Παρασκευή. Με τα 100 εκατ. ευρώ του ομολόγου η μητρική Ideal Holdings θα αποπληρώσει υποχρεώσεις ύψους 79 εκατ. ευρώ και τα υπόλοιπα 21 εκατ. ευρώ θα αξιοποιηθούν για νέες εξαγορές. Στην πραγματικότητα η δύναμη πυρός για εξαγορές θα είναι αρκετά μεγαλύτερη από 30 εκατ ευρώ, καθώς θα πρέπει να προσμετρηθούν τα διαθέσιμα των θυγατρικών, αλλά και οι νέες δυνατότητες μόχλευσης που θα προκύψουν.

Βεβαίως, η μεγαλύτερη έκδοση είναι το placement της Helleniq Energy. TΑΙΠΕΔ και όμιλος Λάτση (Paneuropean) έχουν συμφωνήσει να διαθέσουν περίπου το 10% του μετοχικού κεφαλαίου τρέχουσας αξίας 227 εκατ. ευρώ, με πρώτο στόχο την ενίσχυση της διασποράς της μετοχής, ώστε να προσελκύσει στο μέλλον νέα κεφάλαια και να βάλει υποψηφιότητα για την ένταξη του τίτλου στους δείκτες της MSCI.

Η διάθεση θα γίνει από τους δύο μετόχους, σε αναλογία της συμμετοχής τους στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας. Σήμερα η αναλογία αυτή είναι 57% για την Paneuropean και 43% για το ΤΑΙΠΕΔ. Το βιβλίο προσφορών θα ανοίξει αύριο Πέμπτη ή την ερχόμενη Δευτέρα. Σύμβουλος του ομίλου Λάτση είναι η Goldman Sachs και του ΤΑΙΠΕΔ η JP Morgnan. Οι μετοχές θα διατεθούν με discount που θα κυμαίνεται μεταξύ 5% - 7%. 

Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως οι σύμβουλοι καταγράφουν μια διστακτικότητα των επενδυτών να επενδύσουν σε διυλιστήριο, καθώς οι διεθνείς τάσεις ευνοούν τις ΑΠΕ. Από την άλλη πλευρά, δεν πρέπει να αγνοηθεί το γεγονός πως η εταιρεία έχει καλή κερδοφορία και κυρίως ισχυρή μερισματική πολιτική.

Αρχές του νέου χρόνου θα εκδώσει και το retail bond της η Intralot, ύψους 130 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα θα αξιοποιηθούν για την αναχρηματοδότηση δανεισμού του ομίλου.

Ευρωομόλογο σχεδίαζε να εκδώσει και η τσιμεντοβιομηχανία Τιτάν, αλλά τελικά η διοίκηση προτίμησε την πρόταση των τραπεζών να καλύψουν αυτές την έκδοση. Οι τράπεζες «κυνηγούν» αξιόχρεες εταιρείες όπως η Τιτάν για να δανείσουν και, σύμφωνα με πληροφορίες, η τιμολόγηση του νέου ομολόγου θα κυμανθεί κοντά στο 4,5%. Το ύψος της έκδοσης θα είναι 150 εκατ. ευρώ και τα έσοδα θα αξιοποιηθούν για αναχρηματοδότηση δανεισμού.

Πηγή: Business Daily

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum