| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Κυριακή, 02/04/2023

 

 

Απόλυτα ικανοποιημένοι θα είναι φέτος οι μέτοχοι των εισηγμένων εταιρειών, καθώς η υψηλή κερδοφορία του 2022 θα ανεβάσει και τον πήχη των διανεμόμενων κερδών με τη μορφή μερισμάτων ή και επιστροφής κεφαλαίου.

 

 

Όπως γράφει ο Ανέστης Ντόκας στην Ναυτεμπορική, για τα δεδομένα πλέον δείχνουν ότι πάμε σε μια χρήση-ρεκόρ, καθώς οι εισηγμένες θα ξεπεράσουν τα 10 δισ. ευρώ καθαρών κερδών στο σύνολο, ενώ τα μερίσματα προς διανομή και οι επιστροφές κεφαλαίου θα προσεγγίσουν τα 2,6 δισ. ευρώ.

Ήδη μέχρι τώρα έχει ανακοινωθεί από 14 εισηγμένες η διανομή ποσού που φθάνει το 1,13 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό θεωρείται υψηλό, καθώς το 2022 με βάση τα κέρδη του 2021 είχαν δοθεί 2,35 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι το 2020 διανεμήθηκαν μερίσματα συνολικού ύψους 1,791 δισ. ευρώ από 58 εταιρείες (έναντι 34 το 2019). Το 2019 είχαν διανεμηθεί μερίσματα ύψους 1,1 δισ. ευρώ και το 2018 οι εισηγμένες είχαν διανείμει μερίσματα συνολικού ύψους 1,8 δισ. ευρώ.

Το κερδοφόρο 2022

Παρά την έντονη υποχώρηση των αποτιμήσεων, θα πρέπει να επισημανθεί η ως τώρα εξαιρετική εικόνα των αποτελεσμάτων των εισηγμένων εταιρειών, καθώς και η θετική προοπτική που επικοινωνούν για τη συνέχεια. Αν και μόλις 27 εταιρείες έχουν ανακοινώσει μεγέθη 2022, η καθαρή κερδοφορία βρίσκεται ήδη πάνω από τα 8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 4,2 δισ. ευρώ αφορούν τραπεζικές επιδόσεις. Στις μη χρηματοοικονομικές εταιρείες ο τζίρος εμφανίζει αύξηση 48,6% στα 64,4 δισ. ευρώ με πληθωρική παρουσία των ενεργειακών εταιρειών, ενώ τα λειτουργικά κέρδη είναι αυξημένα κατά 57% στα 3,87 δισ. ευρώ. Οι αντοχές των εισηγμένων είναι μεγάλες και μπόρεσαν όχι μόνο να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα και να σώσουν την περσινή χρονιά, αλλά και να διατηρήσουν τη μερισματική πολιτική τους, επιβραβεύοντας τους μετόχους τους. Η αύξηση της εταιρικής κερδοφορίας το 2022 μετά την πανδημία και η πετυχημένη διαχείριση της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας που προηγήθηκε βοήθησαν σε δεύτερο χρόνο τις διοικήσεις να εισηγηθούν στο να επιστρέψουν στους μετόχους μέρος από τα «διαθέσιμα ασφαλείας».

Ταυτόχρονα η μείωση της φορολογίας των μερισμάτων και η αποσύνδεσή τους από τον φόρο αλληλεγγύης έδωσαν κίνητρα σε περισσότερες εισηγμένες εταιρείες να μοιράσουν μεγαλύτερα μερίσματα τα τελευταία χρόνια.

Διαχρονικά οι εταιρείες που δίνουν σταθερά μέρισμα έχουν μια ικανοποιητική πορεία στο ταμπλό. Στην περίπτωση του Χ.Α. αυτό δεν επιβεβαιώνεται στον βαθμό που έχει παρατηρηθεί σε άλλες αγορές, ωστόσο οι μέτοχοι αυτών των εταιρειών με τον καιρό έχουν αποσβέσει το μεγαλύτερο -αν όχι όλοκομμάτι της επένδυσής τους. Αν μη τι άλλο, η επένδυση στο Χ.Α. θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη της το κριτήριο του μερίσματος, το οποίο, εκτός από «δείγμα υγείας», είναι και μέρος της ορθής εταιρικής διακυβέρνησης.

Για παράδειγμα, η Μυτιληναίος θα μοιράσει 1,20 ευρώ ανά μετοχή (έναντι 0,42 ευρώ πέρυσι), η Coca-Cola HBC 0,78 ευρώ (0,71 πέρυσι), ο ΟΤΕ 0,5765 ευρώ (0,558), η ElvalHalcor 0,06 ευρώ (έναντι 0,03), η Viohalco 0,12 ευρώ (0,03), η Ideal 0,20 ευρώ (0,19), ενώ τουλάχιστον το ίδιο μέρισμα έχει δηλώσει ότι θα μοιράσει φέτος η τσιμεντοβιομηχανία Τιτάν.

Αντίθετα, Jumbο και Τράπεζα της Ελλάδος θα μοιράσουν τα ίδια ποσά με πέρυσι, χωρίς να μπορεί να αποκλειστεί κάποια πρόσθετη διανομή μετρητών από την πρώτη, έως το τέλος της χρονιάς.-

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum