| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Τετάρτη, 07/06/2023

 

 

Σε δική του λωρίδα... υψηλής ταχύτητας τρέχει το ελληνικό χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη σε επίπεδο ρεκόρ εννέα ετών και την υψηλότερη απόδοση στον κόσμο από την αρχή του έτους (33,87%), αν εξαιρεθούν δύο... εξωτικές αγορές (Κιργιστάν και Βενεζουέλα). Οι εισροές κεφαλαίων συνεχίζονται με ρυθμούς που εκπλήσσουν ευχάριστα και τους πλέον αισιόδοξους, ενώ η ένταση της χθεσινής ανόδου σχετίζεται, όπως εκτιμούν αναλυτές, με τα νεότερα στοιχεία για την πολιτική συγκυρία, τα οποία παρακολουθούν πολύ στενά οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές.

 

 

Οι δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται με υψηλή συχνότητα τις τελευταίες ημέρες φαίνεται ότι αλλάζουν προς το καλύτερο το βασικό σενάριο των επενδυτών ενόψει της δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης, καθώς υποδεικνύουν ότι όχι μόνο θα συγκροτηθεί από τη ΝΔ μια κυβέρνηση με αρκετά άνετη αυτοδυναμία, αλλά το κυβερνών κόμμα θα έχει και συντριπτική διαφορά στον αριθμό βουλευτών, που είχε καταγραφεί μόνο στις πρώτες εκλογές της μεταπολίτευσης, το 1974.

Όπως τονίζουν αναλυτές, εάν επιβεβαιωθούν από το εκλογικό αποτέλεσμα οι αριθμοί που δίνονται σήμερα από τις δημοσκοπήσεις, η επόμενη κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη θα έχει από τους ψηφοφόρους μια απόλυτα καθαρή εντολή για να υλοποιήσει το πρόγραμμα που έχει παρουσιάσει, με ελάχιστα περιθώρια να αμφισβητηθεί κοινοβουλευτικά.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του poll of polls του politico, όπου καταγράφεται ο μέσος όρος όλων των δημοσιευόμενων δημοσκοπήσεων, το εκλογικό όριο του 3% για να μπουν στη νέα Βουλή περνούν συνολικά επτά κόμματα (ΝΔ 42%, ΣΥΡΙΖΑ 21%, ΠΑΣΟΚ 12%, ΚΚΕ 7%, Πλεύση Ελευθερίας 5%, Ελληνική Λύση 4%, Νίκη 4%). Με τη διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ να υπερβαίνει τις 20 μονάδες και το πλειοψηφικό σύστημα με το μπόνους εδρών στο πρώτο κόμμα, η ΝΔ φαίνεται ότι θα έχει αρκετά άνετη πλειοψηφία.

Σύμφωνα με την εκτίμηση εδρών που έγινε από τη Marc (Πρώτο Θέμα), με βάση τα αποτελέσματα της δημοσκόπησής της που έδειξαν επτακομματική Βουλή, η ΝΔ θα συγκέντρωνε 160 έδρες, με τον ΣΥΡΙΖΑ να περιορίζεται σε μόλις 55 έδρες. Δηλαδή, το κυβερνών κόμμα θα έχει σε αυτή την περίπτωση όχι μόνο μια ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αλλά και μια πρωτοφανώς, εδώ και δεκαετίες, ασθενή αξιωματική αντιπολίτευση απέναντί του.

Αυτοί οι υπολογισμοί έχουν αυξήσει την... όρεξη των ξένων επενδυτών για ελληνικά assets, καθώς επιβεβαιώνουν με το παραπάνω το σενάριο της γρήγορης ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας που θα οδηγήσει και σε εντελώς διαφορετικούς υπολογισμούς για τις αποτιμήσεις των μετοχών, ανοίγοντας τον δρόμο για μια bull market με διάρκεια και ένταση, όπως εκτιμούν αναλυτές.

Σημειώνεται ότι ο επόμενος σημαντικός σταθμός για την πιθανή αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας για πρώτη φορά μετά από 13 χρόνια παραμονής στην κατηγορία junk θα έλθει στις 8 Σεπτεμβρίου από την DBRS, τον οίκο που πρώτος «σήκωσε» και την Πορτογαλία στην επενδυτική βαθμίδα όταν βγήκε από το δικό της μνημόνιο.

Με αυτά τα δεδομένα, για πρώτη φορά μετά από χρόνια, το Χ.Α. δείχνει να ακολουθεί την πορεία της οικονομίας και να αφουγκράζεται τις εξελίξεις τόσο σε μακροοικονομικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο κερδοφορίας των ίδιων των εισηγμένων, που μετά τη χρήση – ρεκόρ του 2022, έχουν ξεκινήσει άριστα και το νέο έτος, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα τριμήνου τουλάχιστον 30 εταιρειών, με συνολική καθαρή κερδοφορία που ξεπέρασε το 1 δισ. ευρώ.

Η ελληνική οικονομία επιστρέφει μετά από δώδεκα και πλέον χρόνια «καραντίνας», με την επενδυτική βαθμίδα να είναι πλέον το κυρίαρχο story για τα διεθνή χαρτοφυλάκια. Το χρηματιστήριο, για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια, δείχνει να πιστεύει πλέον στη σταθερή και βιώσιμη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και αυτή είναι η ειδοποιός διαφορά από όλες τις άλλες ανοδικές εξάρσεις που προηγήθηκαν την προηγούμενη δεκαετία.

Οι ελπίδες του 2019 και... οι περιπέτειες

Παρόμοια κατάσταση βίωσε το Χ.Α. και η ελληνική οικονομία στην προηγούμενη εκλογική χρονιά, το 2019, όταν ο Γ.Δ. ενισχύθηκε κατά 50% και ο τραπεζικός δείκτης κατά 101%, με την ελληνική αγορά να βγάζει εκείνο το έτος στην κορυφή των παγκοσμίων αποδόσεων. Όμως, το Δεκέμβριο εκείνου του έτους, «έσκασε» ξαφνικά ο Covid-19 αρχικά στην Κίνα, κατόπιν σε κάποιες χώρες της Ευρώπης και από το Μάρτιο του 2020 και στην Ελλάδα, οδηγώντας σε πλήρη ανατροπή πολιτικών, οικονομικών και χρηματιστηριακών δεδομένων.

Το σοκ παγκόσμια ήταν τεράστιο, οδήγησε σε πρωτοφανείς αλλαγές όλη την υφήλιο, ανέτρεψε τις μεταφορές και τις μετακινήσεις αγαθών, έκλεισε σύνορα, έπληξε τον τουρισμό και άλλαξε νόρμες και σταθερές που ίσχυαν δεκαετίες. Οι αγορές χρήματος εύλογα ισοπεδώθηκαν, με το ελληνικό χρηματιστήριο να φεύγει από τα υψηλά των 950 μονάδων του 2019 και στις 16 Μαρτίου 2020 να κατρακυλάει στις 484,49 μονάδες, χάνοντας και με το παραπάνω όλη την κούρσα του 2019.

Έκτοτε η αγορά ανέκαμψε, ακολουθώντας το διεθνές momentum έστω και από αρκετή απόσταση, όμως ήρθε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022 να φέρει ένα νέο σοκ, προκαλώντας εκ νέου παγκόσμιο οικονομικό και όχι μόνο συναγερμό. Η ενεργειακή κρίση είχε ξεκινήσει αρκετά πριν την έναρξη του πολέμου, όμως η εισβολή ήρθε να αλλάξει το status quo σε ενέργεια, οικονομία, πρώτες ύλες και μια σειρά άλλων διεθνών οικονομικών στάνταρ.

Πριν την έναρξη του πολέμου, το Χ.Α. είχε δει τα υψηλά των 971,09 μονάδων στις 11 Φεβρουαρίου, όμως έως τις 8 Μαρτίου είχε κατέλθει στις 789,66 μονάδες. Έκτοτε και μετά από κάποιες παλινωδίες λόγω των σεναρίων περί πρόωρων εκλογών πέρυσι τον Ιούνιο, τελικώς το Χ.Α. έβγαλε το 2022 με άνοδο 4,08%, επίδοση που δεδομένων των συνθηκών ήταν καλή, τη στιγμή που αρκετοί διεθνείς δείκτες καταποντίστηκαν.

Αλλαγή... πίστας

Το 2023 μοιάζει να είναι έως τώρα το πλέον «καθαρό» έτος από εξωγενείς κλυδωνισμούς και εκτός προγράμματος περιπέτειες, κάτι που επιτρέπει στην αγορά να ανθήσει, εστιάζοντας στα θεμελιώδη. Το Χ.Α. έβγαλε το πρώτο πεντάμηνο στην κορυφή των αποδόσεων σε όλο τον κόσμο με άνοδο άνω του 31% για το Γ.Δ. και άνω του 50% για τις τράπεζες, εν μέσω προσδοκιών για ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας από τη χώρα μας.

Πέραν της πολιτικής σταθερότητας, ένας εξίσου ισχυρός καταλύτης είναι τα τεράστια κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης και των μόνιμων ευρωπαϊκών ταμείων, που λειτουργούν ως επιταχυντής για την ελληνική οικονομία που έχει να λαμβάνει έως το 2026 περί τα 70 δισ. ευρώ που με τη μόχλευση από ιδιωτικά κεφάλαια θα φτάσουν τα 100 δισ. ευρώ.

Το timing είναι άκρως ευνοϊκό για την Ελλάδα καθώς τη βρίσκει πάνω στην αλλαγή «πίστας», με προοπτική σταθερής και φιλικής προς τις επενδύσεις διακυβέρνηση μακράς πνοής, με τον τουρισμό να οδεύει για νέο ιστορικό ρεκόρ, τις ελληνικές επιχειρήσεις ισχυρότερες από ποτέ, έχοντας περάσει τη δεκαετία του «καθαρτηρίου» και τις τράπεζες σε ολική επαναφορά.

Το momentum συντηρείται και ενισχύεται από τη μεγάλη κινητικότητα σε deals και σημαντικές αναλήψεις έργων σε Ελλάδα και εξωτερικό, τις πολύ θετικές εκθέσεις από μεγάλους οίκους του εξωτερικού για την ελληνική οικονομία, τις τράπεζες ή άλλους επιμέρους κλάδους ή μετοχές, την καλή δημοσιονομική εικόνα και τα εξαιρετικά αποτελέσματα 1ου τριμήνου.

Χθες η Morgan Stanley εκτίμησε πως είναι βέβαιη η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και θα επιτευχθεί έως το πέρας του 1ου εξαμήνου του 2024, ενώ η Goldman Sachs προχώρησε σε αναβάθμιση του τραπεζικού κλάδου.

Πειστική άνοδος

Η χθεσινή ήταν μια άκρως πειστική συνεδρίαση που επιβεβαιώνει ότι το ελληνικό χρηματιστήριο βρίσκεται σε φάση bull market, με το Γενικό Δείκτη, τον FTSE 25 και τον Mid Cap να κλείνουν στο υψηλό ημέρας, ενώ μια ανάσα από την ημερήσια κορυφή έκλεισε και ο τραπεζικός δείκτης.

Ο Γ.Δ. έκλεισε σε νέο υψηλό εννέα ετών και στις 1.244,75 μονάδες (2,21%) επίπεδα που είχε να δει από τις αρχές Ιουλίου 2014, ο FTSE 25 επανήλθε πάνω από τις 3.000 μονάδες και έκλεισε στις 3.017,33 για πρώτη φορά από τις αρχές Δεκεμβρίου 2014, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 1.000,06 μονάδες. Συνάμα, ο τζίρος εκτοξεύτηκε στα 143,4 εκατ. ευρώ.

Πολλές μετοχές κινούνται ήδη σε πολυετή υψηλά ή και ιστορικά υψηλά, μεταξύ των οποίων οι Jumbo, Mytilineos, Autohellas, ΓΕΚ Τέρνα, Cenergy Holdings, Austria Card Holdings κ.α., ενώ αρκετοί τίτλοι της μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης «ξυπνούν» από το λήθαργο και ανεβάζουν όγκους και τζίρους.

Πηγή: Business Daily

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum