| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Πέμπτη, 11/05/2023

 

 

Η  Fitch Ratings σε ανάλυσή της υπογραμμίζει τη σημαντική βελτίωση στα δημόσια οικονομικά και περιγράφει μια υπολογίσιμη  μείωση του χρέους στη συνέχεια. Η Morgan Stanley παραμένει overweight για τις μετοχές στην Ελλάδα και θετική για τις ελληνικές τράπεζες σημειώνοντας ότι είναι απίθανη σημαντική αλλαγή πολιτικής, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών που θα διεξαχθούν στις 21 Μαΐου. Η Goldman Sachs υπογράμμισε ότι η ελληνική οικονομία χαρακτηρίζεται σήμερα από υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης και χαμηλότερο πληθωρισμό από τον μέσο όρο της ευρωζώνης.

 

 

Όπως γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης στην Ναυτεμπορικη:

Στα Διεθνή

·       Οι μετοχές και τα ομόλογα των ΗΠΑ σημείωσαν άνοδο την Τετάρτη μετά τα νέα στοιχεία που έδειξαν ότι ο πληθωρισμός μειώθηκε για 10ο συνεχόμενο μήνα.Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε στο 4,9% τον Απρίλιο σε σχέση με ένα χρόνο πριν, υποχωρώντας ελαφρά από την αύξηση 5% τον Μάρτιο. Ενισχύθηκε κατά 0,4% για τον μήνα, σύμφωνα με τις προσδοκίες των οικονομολόγων.

·        Ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,4%, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq Composite σημείωσε άνοδο 1%. Ο βιομηχανικός μέσος όρος Dow Jones υποχώρησε σε μεγάλο μέρος της συνεδρίασης και έκλεισε με πτώση 30,48 μονάδων ή 0,1%. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου μειώθηκε απότομα μετά τα στοιχεία καθώς οι τιμές των ομολόγων αυξήθηκαν, διαμορφώνοντας στο 3,438%.

·        Μετά από επιθετική αύξηση των επιτοκίων για περισσότερο από ένα χρόνο για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό, η Fed σηματοδότησε μια πιθανή παύση στη συνεδρίασή της στις αρχές αυτού του μήνα. Ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ είπε ότι οι αξιωματούχοι θα ακολουθήσουν μια προσέγγιση που εξαρτάται από τα δεδομένα προχωρώντας, αυξάνοντας το διακύβευμα για ορισμένες δημοσιοποιήσεις οικονομικών δεδομένων. Σήμερα, οι επενδυτές θα παρακολουθήσουν άλλη μια μέτρηση του πληθωρισμού όταν δημοσιοποιηθεί ο δείκτης τιμών παραγωγού.

·        Οι επενδυτές ανησυχούν λιγότερο για τον πληθωρισμό και μεγαλώνει η επιφύλαξή τους όλο και περισσότερο για μια οικονομική επιβράδυνση. Θεσμικά χαρτοφυλάκια επιστρέφουν καθώς η αγορά θεωρεί ότι είναι σε καλύτερη θέση από άλλες εταιρείες για να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε οικονομική αναταραχή. Τέτοιες εταιρείες ξεπέρασαν την απόδοση της ευρύτερης αγοράς την χθες.

·        Τα μικρά κόκκινα σημάδια εξακολουθούν να αναβοσβήνουν στα ταμπλό των χρηματιστηρίων σε μεγάλο πλήθος, επομένως η επιστροφή σε χαλαρότερη νομισματική πολιτική είναι το καλύτερο στοίχημα της αγοράς. Και αυτά τα δεδομένα θα πρέπει να επηρεάσουν την επόμενη κίνηση της κεντρικής τράπεζας. Και ήταν μια ανακούφιση για τους επενδυτές, καθώς τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ ήρθαν όπως αναμενόταν, ακόμη και λίγο πιο κάτω.

·        Οι μετοχές της τεχνολογίας, οι οποίες ήταν ιδιαίτερα ευαίσθητες στις κινήσεις στην αγορά ομολόγων, πρωτοστάτησαν στις διαπραγματεύσεις χθες. Οι μετοχές της Alphabet και της Advanced Micro Devices ήταν μερικοί από τους κορυφαίους κερδισμένους στον ευρύ S&P 500, προσθέτοντας 4,1% και 2,1%, αντίστοιχα. Οι μετοχές της Amazon.com πρόσθεσαν περίπου 3,4% και σημείωσαν άνοδο για έβδομη συνεχόμενη ημέρα, το μεγαλύτερο σερί κερδών από τον Ιούλιο του 2022.

·        Στην αγορά ομολόγων, το ανώτατο όριο του χρέους συνέχισε να διαφαίνεται μεγάλο. Τα ομόλογα που λήγουν σε ένα μήνα αποδίδουν περίπου 5,52%, πάνω από το επιτόκιο αναφοράς των ομοσπονδιακών κεφαλαίων, ένδειξη ότι οι επενδυτές βρίσκονται σε απόσταση από την άποψη ότι το αδιέξοδο για την αύξηση του ομοσπονδιακού ορίου δανεισμού θα επιλυθεί σύντομα, σύμφωνα με την ερευνητική εταιρεία DataTrek Research.

·        Ο Stoxx Europe 600 έχασε 0,4%, ενώ οι σημαντικοί δείκτες στην Ασία έκλεισαν τη χθεσινή σύνοδο με μικρές απώλειες.

Στην Αθήνα

Στην Αθήνα επικράτησε η κυριαρχία της ζήτησης για τις μετοχές του FTSE25. Το βασικό χαρακτηριστικό που ανέβασε το αγοραστικό ενδιαφέρον για μια σειρά μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης ήταν αρχικά η προεξόφληση σειράς θετικών εκτιμήσεων από τις διεθνείς επενδυτικές Τράπεζες σχετικά με τις Αθηναϊκής αγοράς.

Οι εντολές που εισήχθησαν στο σύστημα όρισαν για μεγάλο χρονικό διάστημα  πλάγια κίνηση του ΓΔ ανάμεσα στις 1125,5 και τις 1129,5 μονάδες από τις 10:50 ως τις 12:50. Μετά δε από τις 13:10 είχε ξεκινήσει μια κίνηση με σταθερή ανοδική κλίση ως τις 16:00 που έστειλε τον μέσο όρο στη ζώνη που εμφανίστηκε το ανώτερο μέρας στις 1132 μονάδες. Αμέσως μετά οι κινήσεις των θεσμικών από τις 16:00 ως τις 17:20 ήταν υπέρ διατήρησης των κερδών του μέσου όρου που απόκτησε πλάγια κίνηση μεταξύ των 1130,5 και τις 1231,8 μονάδες. Εξήντα λεπτά πριν την έναρξη  των δημοπρασιών, με ανατροπή της πτωτικής τάσης που ειδοποιούσαν τα ΣΜΕ των βασικών δεικτών  στις ΗΠΑ, στην Ευρώπη προκλήθηκε  προσωρινή εκτίναξη  των δεικτών και κέρδη μετά από οριακές πώλειες. Κάτι που δεν επηρέασε τις συναλλαγές την Αθήνα.

Ο ΓΔ αφέθηκε στις 1130,65 μονάδες στις 17:00 και στο πέρας, με νευρικότητες ως τα  τελευταία λεπτά των δημοπρασιών του προσέθεσαν λιγότερο από μια μονάδα. Στις δημοπρασίες για ορισμό των τιμών κλεισίματος  στην Αθήνα με αύξηση στο τζίρο είχαμε μια μετρίου αποτελέσματος παρέμβαση για βελτίωση στις αποτιμήσεις κατά την εξέλιξή τους. Στις 17:00 ο ΓΔ βρέθηκε στις 1130,65 μονάδες και τελικά οι ισχυροί θεσμικοί οδήγησαν στο τέλος της συνεδρίασης την τιμή του ΓΔ στις 1232,21 από 1223,20 μονάδες ήτοι με άνοδο +0,71% ή 8,01 μονάδες ψηλότερα από το κλείσιμο της 9/5/23.

·        “Η Ελληνική Αγορά διατηρεί την καλή της εικόνα, προεξοφλώντας την ομαλή εκλογική διαδικασία και την συνέχιση των θετικών αποτελεσμάτων του 1ου τριμήνου 2023 των Εισηγμένων Επιχειρήσεων.Η επίσκεψη στην ζώνη του 1120 – 1140 πραγματοποιείται με υποτονικό ενδιαφέρον, κάτι που θα πρέπει να αλλάξει το επόμενο διάστημα, για να καταφέρει η ανοδική πορεία να συνεχιστεί προς νέα υψηλά έτους. Βασικό στήριγμα σε αυτή την προσπάθεια είναι η ζώνη 1085 – 1075” Σημείωσαν μεταξύ αλλών από το τμήμα ανάλυσης της Solidus Sec. “

·        “Συνιστάται στάση αναμονής, καθώς πλησιάζουμε σε σημαντικά γεγονότα που διαμορφώνουν τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της Οικονομίας. Επιλεκτικές τοποθετήσεις θα μπορούσαν να περιορίσουν το περιθώριο διόρθωσης, μετά τα ικανοποιητικά αποτελέσματα πρώτου τριμήνου”. Ανέφεραν από την Beta Sec.

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum