| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Σάββατο, 20/04/2024

 

 

Με τους καλύτερους δυνατούς οιωνούς έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο μια εβδομάδα που ξεκίνησε με πολύ άσχημο τρόπο, οδηγώντας μάλιστα τον Γενικό Δείκτη έως το χαμηλό των 1.357,30 μονάδων την περασμένη Τρίτη και πολλά blue chips σε σημαντικές απώλειες και υπερπουλημένα επίπεδα ύστερα από ένα τετραήμερο ισχυρής πτώσης.

 

 

Η αγορά – συνδυαστικά με τη μερική αποκλιμάκωση του γεωπολιτικού ρίσκου – έβγαλε ένστικτο αυτοσυντήρησης και με ένα αξιοσημείωτο ανοδικό ντεμαράζ τριών συνεδριάσεων κάλυψε μέρος του χαμένου εδάφους, τακτοποίησε μερικώς τις πτωτικές στρεβλώσεις και επανέφερε τον Γενικό Δείκτη κοντά στο όριο ψυχολογίας των 1.400 μονάδων.

Παράλληλα, χθες το βράδυ ο οίκος Standard and Poor's προχώρησε σε αλλαγή της προοπτικής της αξιολόγησης της Ελλάδας από σταθερή σε θετική, κάτι που σημαίνει ότι θέτει την ελληνική οικονομία στον προθάλαμο νέας αναβάθμισης στο προσεχές μέλλον, ενώ εκφράζει αισιοδοξία για το χρέος. Η κίνηση της S&P που ήδη έχει δώσει επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα από τις 20 Οκτωβρίου 2023, ούσα η πρώτη από τους μεγάλους οίκους αξιολόγησης που έκανε κάτι τέτοιο, ήταν εν πολλοίς εκτός προγράμματος.

Έτσι, μένει να δούμε πως θα αντιδράσει η αγορά από Δευτέρα, ενώ και η κίνηση του τελευταίου τριημέρου και ειδικά οι δύο δυναμικές συνεδριάσεις Πέμπτης και Παρασκευής, φαίνεται πως ένα μέρος του ενθουσιασμού το οφείλουν σε αυτή την προσμονή.

Ο αμερικανικός οίκος σημειώνει πως η ελληνική κυβέρνηση προωθεί ευρεία ατζέντα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και αντιμετωπίζει μακροχρόνιες αδυναμίες. Τονίζει πως παρά την αδυναμία που εμφανίζουν κάποια μακροοικονομικά στοιχεία, η ανάπτυξη ξεπερνά τον μέσο όρο της ευρωζώνης, μια τάση που αναμένεται να συνεχιστεί. Το πολύ υψηλό χρέος μειώνεται και θα αυτό θα συνεχιστεί αν επιβεβαιωθούν οι προσδοκίες για δημοσιονομική πειθαρχία και σχετικά υψηλή ονομαστική αύξηση του ΑΕΠ. Το θετικό outlook, τονίζει ο οίκος, αντανακλά την προσδοκία ότι η δημοσιονομική πειθαρχία θα συνεχίσει να μειώνει το χρέος, ενώ η ανάπτυξη θα συνεχίσει να υπερβαίνει το μέσο όρο της ευρωζώνης.

Από εκεί και πέρα, σε ό,τι αφορά το momentum του Χ.Α. ασφαλώς η μεγάλη εικόνα εξακολουθεί να διαμορφώνεται και να εξαρτάται σε κάποιο βαθμό από τις γεωπολιτικές εξελίξεις και το πως αυτές θα διαμορφωθούν στη Μέση Ανατολή. Όμως, όπως φάνηκε από την εβδομάδα που παρήλθε, η τάση της αγοράς είναι να «διαβάσει» την επόμενη ημέρα και να κοιτάξει μπροστά.

Τα απρόσμενα καλά, σε πολλές περιπτώσεις, αποτελέσματα κάποιων εισηγμένων, συνδυαστικά με τις επενδυτικές ευκαιρίες που είχαν δημιουργηθεί λόγω της πρότερης τετραήμερης πτώσης που είχαν οδηγήσει το Γενικό Δείκτη σε απώλειες 4,44% και άνω του 5% από τα υψηλά των αρχών Μαρτίου, ξύπνησαν το αγοραστικό ενδιαφέρον.

Εξαιρετικά αποτελέσματα, χρήση – ρεκόρ το 2023

Η μερική αλλαγή της ατζέντας λοιπόν επέτρεψε στην αγορά να κάνει focus αφενός στις επενδυτικές ευκαιρίες που είχαν δημιουργηθεί από την πρόσφατη, ισχυρή διόρθωση, όσο και στο (νέο) κρεσέντο καλών αποτελεσμάτων. Μάλιστα, το νέο – και εκτός προγράμματος - στοιχείο είναι πως υπάρχουν αποτελέσματα – έκπληξη, τα οποία δεν είχε προεξοφλήσει η αγορά και τα οποία φαίνεται πως θα οδηγήσουν σε νέο ρεκόρ κερδοφορίας για το 2023.

Την εβδομάδα που πέρασε η Κρι Κρι ανακοίνωσε την καλύτερη χρήση της ιστορίας της με κύκλο εργασιών πάνω από 216 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη άνω των 32 εκατ. ευρώ, οι όμιλοι Jumbo και ΑΔΜΗΕ έκαναν ρεκόρ όλων των εποχών, με την πρώτη να ανακοινώνει καθαρά κέρδη άνω των 300 εκατ. ευρώ, που την καθιστά μέσα στις 6-7 πιο κερδοφόρες εισηγμένες, εξαιρουμένων των τραπεζών.

Παράλληλα, ο όμιλος Ελλάκτωρ ανακοίνωσε τα καλύτερα αποτελέσματα της τελευταίας δεκαετίας με τα καθαρά κέρδη στα 116 εκατ. ευρώ, ενώ η Lamda Development δημοσίευσε απρόσμενα καλά αποτελέσματα, με ρεκόρ από Malls και Μαρίνες, αλλά και εντυπωσιακά έσοδα από τις πωλήσεις κατοικιών. Για πρώτη φορά, μάλιστα, εμφάνισε λειτουργικά κέρδη από το Ελληνικό.

Όπως σημειώνει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης, «η ροή των εταιρικών αποτελεσμάτων πλέον ενισχύει την εκτίμηση της υπέρβασης της περυσινής ιστορικής επίδοσης στην λειτουργική και καθαρή κερδοφορία των εισηγμένων εταιρειών, λειτουργώντας ανασταλτικά στην ένταση των πιέσεων.

Ως τώρα στο 46% των εταιρειών που έχουν ανακοινώσει μεγέθη τα λειτουργικά κέρδη διαμορφώνονται σε 13,06 δισ. ευρώ, τα καθαρά κέρδη σε 10,07 δισ. ευρώ ενώ τα ανακοινωμένα μερίσματα διαμορφώνονται σε 3,5 δισ. ευρώ. Η απόσταση για τα ιστορικά υψηλά είναι 820 εκατ. ευρώ για τα λειτουργικά κέρδη και 300 εκατ. ευρώ για την καθαρή κερδοφορία ενώ οι εταιρείες σημαντικού ειδικού βάρους που δεν έχουν ανακοινώσει είναι οι ΓΕΚ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, AVAX και Καρέλιας εκτιμάται με βάση τις επιδόσεις του εννεαμήνου και του εξαμήνου ότι θα υπερκαλύψουν την διαφορά.

Πέρα από τα ρεκόρ επιδόσεων είναι εξίσου εντυπωσιακή η κατανομή των κερδοφόρων εισηγμένων: Το 94% των εταιρειών που έχουν ανακοινώσει είναι κερδοφόρες ενώ μόλις 6% -δηλαδή τέσσερις εταιρείες- είναι ζημιογόνες. Και σε αυτή την μέτρηση βρισκόμαστε πολύ κοντά σε ένα ιστορικό υψηλό πλήθους κερδοφόρων επιχειρήσεων στο σύνολο του ΧΑ με προηγούμενο σημείο αναφοράς το 83% για τις χρήσεις 2003 και 2004».

Τα νέα δεδομένα στο Χ.Α.

Συνεδρίαση αυξημένης μεταβλητότητας ήταν η χθεσινή στο ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς ο Γ.Δ. είχε διακύμανση κοντά στις 24 μονάδες ή ποσοστό 1,74%. Η συνεδρίαση είχε στοιχεία θρίλερ, καθώς ο Γενικός Δείκτης «βούτηξε» ως τις 1.371,58 μονάδες αρχικά, εν μέσω πληροφοριών για χτύπημα του Ισραήλ σε περιοχή του Ιράν, που προκάλεσαν αναστάτωση στις διεθνείς αγορές και πρόσκαιρα έφεραν την τιμή του μπρεντ πάνω από τα 90 δολ., για να υποχωρήσει αργότερα στα 87.

Οι αγορές μαθαίνουν να ζουν με τον γεωπολιτικό κίνδυνο, όπως δείχνουν οι σταθεροποιητικές κινήσεις των ευρωπαϊκών δεικτών μετά την αρχική αναταραχή, καθώς – με τα έως τώρα δεδομένα - εκτιμούν ότι η αύξηση της έντασης μεταξύ Ισραήλ και Ιράν παραμένει ελεγχόμενη και δεν οδηγεί σε ανεξέλεγκτη ανάφλεξη στην περιοχή.

Μετά το μεσημέρι, ο Γενικός Δείκτης κέρδισε αρκετό έδαφος και έκλεισε με θετικό πρόσημο (+0,84%) στις 1.392,62 μονάδες, όχι μακριά από το υψηλό ημέρας που ήταν στις 1.395,57 μονάδες (+1,05%). Σε εβδομαδιαίο επίπεδο ο Γ.Δ. έκλεισε με απώλειες 0,57%, ο FTSE 25 υποχώρησε κατά 0,50%, ο Mid Cap έκλεισε στο -0,09%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης είχε πτώση 1,88%. 

Έτσι, σε επίπεδο πρώτου 4μήνου 2024, ο Γ.Δ. κερδίζει 7,69%, ο FTSE 25 είναι στο +8,20%, ο MId Cap υστερεί με άνοδο μόλις 0,39%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται κατά 11,12%. 

Προϋποθέσεις για συνέχιση έως τις 1.420 μονάδες

Σε ό,τι αφορά τα τεχνικά δεδομένα, ο κ. Χατζηδάκης σημειώνει πως «το γύρισμα του Γενικού Δείκτη έχει καλές διαγραμματικές προϋποθέσεις συνέχισης της ανόδου προς τις 1.420 μονάδες. Το κλείσιμο πάνω από τις 1.398 μονάδες ξαναβάζει την αγορά σε ανοδική τροχιά, έχοντας πλέον την ετυμηγορία των κινητών μέσων των 30 και 50 ημερών οι οποίοι βρίσκονται σε απόλυτη σύγκλιση με το μέρος των αγοραστών.

Προς το παρόν ο MACD έχει δώσει ένα ασθενές σήμα αγορών που έρχεται από χαμηλά επίπεδα και προέχει η κάλυψη του καθοδικού χάσματος μεταξύ 1.395 και 1.397 μονάδων, το οποίο αποτελεί μια τοπικής φύσεως αντίσταση.

Η βασική ζώνη αντίστασης βρίσκεται στις 1.420 - 1.425 μονάδες η οποία θα απαιτήσει και την συνδρομή των ανάλογων υψηλότερων συναλλαγών αφού στο πρόσφατο παρελθόν ο Γενικός Δείκτης έχει αστοχήσει τέσσερις φορές στην υπέρβαση της. Συμπερασματικά τα τεχνικά δεδομένα είναι αισθητά βελτιωμένα, δίνοντας τον πρώτο λόγο στους αγοραστές, η αγορά έρχεται από μια αξιόλογη διόρθωση και οι διάφορες τάσεις στις δεικτοβαρείς μετοχές έχουν εφεδρείες ανόδου που μπορούν να αντισταθμίσουν κινήσεις διόρθωσης».

Πηγή: Business Daily

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2024 Greek Finance Forum