| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Δευτέρα, 22/04/2024

 

 

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η συμπεριφορά του ελληνικού χρηματιστηρίου ύστερα από το εξαιρετικό τριήμερο αντίδρασης της περασμένης εβδομάδας που εξισορρόπησε αρκετά τα πράγματα σε δείκτες και μετοχές, φέρνοντας ξανά τον Γενικό Δείκτη πλησίον των 1.400 μονάδων, ενώ έδωσε την ευκαιρία σε δεκάδες τίτλους όλων των αποτιμήσεων να κάνουν αντίδραση από 5% έως 15%.

 

 

Η αγορά – συνδυαστικά με τη μερική αποκλιμάκωση του γεωπολιτικού ρίσκου – έβγαλε ένστικτο αυτοσυντήρησης και με ένα αξιοσημείωτο ανοδικό ντεμαράζ τριών συνεδριάσεων κάλυψε μέρος του χαμένου εδάφους, τακτοποίησε μερικώς τις πτωτικές στρεβλώσεις και επανέφερε το Γενικό Δείκτη κοντά στο όριο ψυχολογίας των 1.400 μονάδων.

Συνάμα, μένει να δούμε πως θα αντιδράσει σήμερα το Χ.Α. στην εν πολλοίς απρόσμενη αναβάθμιση της προοπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας από σταθερή σε θετική από τον οίκο Standard and Poor's το βράδυ της Παρασκευής, κάτι που σημαίνει ότι θέτει την ελληνική οικονομία στον προθάλαμο νέας αναβάθμισης στο προσεχές μέλλον, ενώ εκφράζει αισιοδοξία για το χρέος. Ο αμερικανικός οίκος εκφράζεται με θετικά σχόλια για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, τονίζει ότι η ανάπτυξη της Ελλάδας ξεπερνά τον μέσο όρο της ευρωζώνης και το υψηλό χρέος μειώνεται, όσο τηρείται η δημοσιονομική πειθαρχία.

Βεβαίως, σε μεγάλη εικόνα και μολονότι το γεωπολιτικό ρίσκο φαίνεται πως παραμένει ελεγχόμενο προς το παρόν με τις αγορές να εξοικειώνονται με τις έως τώρα εξελίξεις, φαίνεται πως η… Μέκκα των αγορών, η Wall Street αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο αλλαγής momentum, καθώς ισχυρά funds προχωρούν σε ρευστοποιήσεις μετοχών, στρεφόμενα στα ομόλογα.

Ήδη ο S&P 500 έχει συμπληρώσει έξι διαδοχικές πτωτικές συνεδριάσεις κάτι όχι συνηθισμένο για τον πιο βαρύ και σημαντικό χρηματιστηριακό δείκτη στον κόσμο, ενώ ήδη υποχωρεί 5% τον Απρίλιο. Πολλά funds δείχνουν να αλλάζουν τακτική, βλέποντας ότι συσσωρεύονται σύννεφα ευρύτερα, τα επιτόκια παραμένουν ψηλά χωρίς άμεση προοπτική μείωση τους επόμενους μήνες, οπότε στρέφονται στα ομόλογα.

Οι μετοχές των τεχνολογικών κολοσσών την περασμένη εβδομάδα έχασαν περίπου 8% της αξίας τους, αλλάζοντας τα δεδομένα και την ψυχολογία. Βεβαίως, θα πρέπει να τονιστεί ότι αυτές οι μετοχές έχουν κάνει πολύ μεγάλο ράλι από τον περασμένο Οκτώβριο, οπότε όσοι ρευστοποιούν σήμερα το κάνουν με πολύ μεγάλο κέρδος.

Δεν αποκλείεται λοιπόν να είμαστε σε μια κομβική περίοδο για το momentum των αγορών διεθνώς, όπως αυτό οριοθετείται καταλυτικά από την πορεία της Wall Street. Στην Ευρώπη είναι ελαφρώς καλύτερη η εικόνα, καθώς τα επιτόκια αναμένεται να μειωθούν τον Ιούνιο, όμως δύσκολα αν αλλάξει η τάση από την Αμερική οι ευρωπαϊκοί δείκτες –και κατ’ επέκταση και το Χ.Α.- θα κινηθούν σε ανεξάρτητο momentum.

Σε διαφορετικό timing το Χ.Α.

Πάντως, το Χ.Α. όπως έδειξε και η προηγούμενη εβδομάδα, συνεχίζει να κρατάει κάποια απόσταση από το εκάστοτε διεθνές κλίμα, όχι όμως – τουλάχιστον προς το παρόν – τέτοια που θα μπορούσε να δώσει ισχυρή διαφοροποίηση όπως έγινε το 2023 όπου η δική μας αγορά κυριάρχησε με διαφορά διεθνώς.

Όμως, όπως τόνισε και ο οίκος S&P, η Ελλάδα βρίσκεται σε διαφορετικό timing από την οικονομία της ευρωζώνης, έχει μεγαλύτερη ανάπτυξη και -ασχέτως αν τα θετικά νέα και οι καλές ειδήσεις «σκεπάζονται» από την εγχώρια μιζέρια και το τοξικό πολιτικό κλίμα- η ελληνική οικονομία και οι επιχειρήσεις πάνε καλά, τηρουμένων των αναλογιών.

Τα αποτελέσματα των εισηγμένων είναι εξαιρετικά, υπάρχουν πολλές θετικές εκπλήξεις που ανεβάζουν σε επίπεδα ρεκόρ την κερδοφορία του 2023, ενώ και τα μερίσματα είναι πολύ καλά.

Όπως σημειώνει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης, «ως τώρα στο 46% των εταιρειών που έχουν ανακοινώσει μεγέθη, τα λειτουργικά κέρδη διαμορφώνονται σε 13,06 δισ. ευρώ, τα καθαρά κέρδη σε 10,07 δισ. ευρώ ενώ τα ανακοινωμένα μερίσματα διαμορφώνονται σε 3,5 δισ. ευρώ. Η απόσταση για τα ιστορικά υψηλά είναι 820 εκατ. ευρώ για τα λειτουργικά κέρδη και 300 εκατ. ευρώ για την καθαρή κερδοφορία ενώ οι εταιρείες σημαντικού ειδικού βάρους που δεν έχουν ανακοινώσει είναι οι ΓΕΚ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, AVAX και Καρέλιας εκτιμάται με βάση τις επιδόσεις του εννεαμήνου και του εξαμήνου ότι θα υπερκαλύψουν την διαφορά». 

Πώς διαμορφώνονται τα τεχνικά δεδομένα

Σε ό,τι αφορά τα τεχνικά δεδομένα, ο κ. Χατζηδάκης σημειώνει πως «το γύρισμα του Γενικού Δείκτη έχει καλές διαγραμματικές προϋποθέσεις συνέχισης της ανόδου προς τις 1.420 μονάδες. Το κλείσιμο πάνω από τις 1.398 μονάδες ξαναβάζει την αγορά σε ανοδική τροχιά, έχοντας πλέον την ετυμηγορία των κινητών μέσων των 30 και 50 ημερών οι οποίοι βρίσκονται σε απόλυτη σύγκλιση με το μέρος των αγοραστών. Προς το παρόν ο MACD έχει δώσει ένα ασθενές σήμα αγορών που έρχεται από χαμηλά επίπεδα και προέχει η κάλυψη του καθοδικού χάσματος μεταξύ 1.395 και 1.397 μονάδων, το οποίο αποτελεί μια τοπικής φύσεως αντίσταση.

Η βασική ζώνη αντίστασης βρίσκεται στις 1.420 - 1.425 μονάδες η οποία θα απαιτήσει και την συνδρομή των ανάλογων υψηλότερων συναλλαγών αφού στο πρόσφατο παρελθόν ο Γενικός Δείκτης έχει αστοχήσει τέσσερις φορές στην υπέρβαση της. Συμπερασματικά τα τεχνικά δεδομένα είναι αισθητά βελτιωμένα, δίνοντας τον πρώτο λόγο στους αγοραστές, η αγορά έρχεται από μια αξιόλογη διόρθωση και οι διάφορες τάσεις στις δεικτοβαρείς μετοχές έχουν εφεδρείες ανόδου που μπορούν να αντισταθμίσουν κινήσεις διόρθωσης».

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης στέκεται στην αδυναμία του τραπεζικού κλάδου την περασμένη εβδομάδα που υποχώρησε κατά 1,88% τονίζοντας ότι ίσως καλύψει τη διαφορά από σήμερα, ενώ τονίζει πως τα αποτελέσματα των εισηγμένων είναι εξαιρετικά, κάτι που βοηθάει τις αποτιμήσεις.

Επίσης τονίζει πως δεν αλλάζει κάτι στην αγορά μετά την αναβάθμιση των προοπτικών από την S&P, αν και κανείς δεν την περίμενε, θυμίζοντας πως τέτοιες αναβαθμίσεις θα έχουμε διαρκώς φέτος και τα επόμενα χρόνια.

«Το ότι είμαστε το απόλυτο turn around story όπως σχολίασε ο οίκος είναι δεδομένο με τη διαφορά ότι και εμείς πρέπει παράλληλα να κάνουμε αυτό που πρέπει για να συντηρήσουμε τα επόμενο χρόνια υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Οι διθύραμβοι είναι ευπρόσδεκτοί από τους ξένους, όμως χωρίς δουλειά και μεγαλύτερη προσπάθεια οι στόχοι μπορεί να χαθούν». Επίσης, για το γεωπολιτικό ρίσκο σημειώνει πως «δεν γνωρίζουμε αν έχουμε ξεμπερδέψει, αν και φαίνεται να εκτονώνεται η κρίση», ενώ θυμίζει πως σε πολλές πολλές χώρες έχουμε εκλογές φέτος, οπότε κανένας δεν θα ήθελε νέες εντάσεις.

Αναφορικά με τα τεχνικά δεδομένα ο κ. Ζαχαράκης τονίζει πως «όπως κινείται η αγορά μέσα στο πλάγιο πτωτικό κανάλι θα τολμήσουμε να εικάσουμε ότι οι πιθανότητες να σπάσει ανοδικά είναι μεγαλύτερες από το να δούμε τουλάχιστον σε αυτή την φάση χαμηλότερα χαμηλά. Φυσικά αν συμβεί κάτι τέτοιο τότε μία κίνηση προς τις 1.310 μονάδες έχει όλες τις πιθανότητες.

Τονίζει πως η περιοχή των 1.420 – 1.426 μονάδων είναι το μεγάλο make or break μιας και εκεί είναι μαζεμένες οι κύριες αντιστάσεις. Αν τα καταφέρει τότε μπορεί να δούμε μία κίνηση στην ζώνη των 1.500 μονάδων. Από σήμερα θα φανεί αν ο Γενικός Δείκτης μπορεί άμεσα να καταφέρει να κατοχυρώσει και πάλι το ψυχολογικό σημείο των 1.400 μονάδων σε κλείσιμο. Σε κάθε περίπτωση, για να πάρουμε και επίσημα αγοραστικό σήμα χρειάζεται κλείσιμο πάνω από τις 1.425 μονάδες». 

Επίσης σημειώνει πως «μπορεί ακόμα η ελληνική αγορά να μην είναι στις αναπτυγμένες, παρόλα αυτά η σοβαρότητα στην κίνηση είναι αξιοσημείωτη. Σε άλλες εποχές θα βλέπαμε τελείως διαφορετική συμπεριφορά ενώ τώρα η σοβαρότητα είναι δεδομένη. Από την άλλη, ο τρόπος που ανέβαινε όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν σαφώς αργός και χωρίς υπερβολές κάτι που βοηθάει πολύ στις διορθώσεις. Αξίζει να σημειωθεί πως η ελληνική αγορά και λόγω ρηχότητας μπορεί να κινείται χρονικά πιο γρήγορα από τους υπόλοιπους και να κορυφώνει νωρίτερα αλλά και να πέφτει νωρίτερα».

Πηγή: Business Daily

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2024 Greek Finance Forum