| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Σάββατο, 02/03/2024

 

 

Για μια νέα υψηλή πτήση ετοιμάζονται οι χρηματικές διανομές των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών μέσα στο 2024 για τα αποτελέσματα του 2023. Μέχρι σήμερα, έχουν διανεμηθεί ή έχουν προταθεί για διανομή σχεδόν 2 δισ. ευρώ, καλύπτοντας έτσι σχεδόν το 75% της συνολικής περυσινής διανομής. Υπενθυμίζεται ότι το 2023 διανεμήθηκαν για τα αποτελέσματα της χρήσης του 2022 μερίσματα, συνολικού ύψους 2,56 δισ. ευρώ. Επρόκειτο για μια από τις πιο μεγάλες διανομές κερδών στο πλαίσιο του Χρηματιστήριου Αθηνών, καθώς το 2022 ήταν μια από τις πιο σημαντικές από άποψη εσόδων και κερδοφορίας των εισηγμένων, τόσο λόγω πληθωρισμού όσο και ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

 

 

Φέτος, οι διανομές φτάνουν στο επίπεδο των 1,93 δισ. ευρώ. Εξ αυτών, τα 750 εκατ. ευρώ αφορούν σε προμερίσματα, τα 1,05 δισ. ευρώ σε μερίσματα ή και υπόλοιπα μερισμάτων και 134 εκατ. ευρώ σε άλλες χρηματικές διανομές όπως είναι επιστροφές κεφαλαίου, διανομές αποθεματικών κ.ά.

Η μεγαλύτερη διανομή μέχρι στιγμής έχει γίνει από τον ΟΠΑΠ, ύψους 368 εκατ. ευρώ και αφορά στο προμέρισμα του 1 ευρώ ανά μετοχή που διένειμε τον περασμένο Νοέμβριο. Η δεύτερη μεγαλύτερη διανομή αφορά σε εκείνη της CCHBC, ύψους 345 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για πρόταση της διοίκησης της CCHBC, η οποία ωστόσο δεν έχει ακόμη αποφασιστεί από τους μετόχους της. Επομένως υπάρχει παράθυρο μεταβολής της διανομής.

Το ίδιο ισχύει και με τον ΟΤΕ και τη Mytilineos, οι διοικήσεις των οποίων, προτείνουν τη διανομή μερισμάτων ύψους 298 εκατ. ευρώ και 214 εκατ. ευρώ αντιστοίχως, χωρίς ωστόσο ακόμη να έχει αποφασιστεί. Ο μόνος που έχει αποφασίσει οριστικά για φέτος είναι η διοίκηση της Jumbo. H εταιρεία διένειμε στους μετόχους της στο τέλος του περασμένου Νοέμβρη προμέρισμα 200 εκατ. ευρώ, ενώ η έκτακτη ΓΣ των μετόχων της 7ης Φεβρουαρίου έχει εγκρίνει τη διανομή επιπλέον 82 εκατ. ευρώ, από τα αποθεματικά της εταιρείας.

Σημαντική επίσης είναι και η πρόταση της HelleniQ Energy, η οποία φέτος διανέμει το δεύτερο πιο σημαντικό μέρισμα στην ιστορία της, ύψους 275 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 92 εκατ. ευρώ προμέρισμα που έχει διανεμηθεί και 183 εκατ. ευρώ υπόλοιπο μερίσματος που πρόκειται να διανεμηθεί.

Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι φέτος τα μερίσματα των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών θα ξεπεράσουν κατά πολύ τα 2,5 δισ. ευρώ και μπορεί να πλησιάσουν ακόμη και τα 3 δισ. ευρώ, με δεδομένο μια σειρά ισχυρών παικτών δεν έχουν ανακοινώσει τη μερισματική τους πολιτική. Για παράδειγμα, ο ΟΠΑΠ δεν έχει ανακοινώνει την τελική μερισματική πολιτική για το 2023, παρά το υψηλό προμέρισμα που διένειμε. Η αγορά αναμένει τη διανομή επιπλέον 0,5 ευρώ/μετοχή, δηλαδή επιπλέον 180 εκατ. ευρώ, φτάνοντας έτσι στα επίπεδα της περυσινής διανομής.

Η ίδια κατάσταση υφίσταται και στη Motor Oil, η οποία φέτος διένειμε (όπως και πέρυσι) προμέρισμα ύψους 44 εκατ. ευρώ. Μένει να οριστικοποιήσει το υπόλοιπο μερίσματος για τη χρήση του 2023. Πέρυσι, η εταιρεία είχε διανείμει 177 εκατ. ευρώ, αλλά φέτος εκτιμάται ότι η διανομή θα περιοριστεί, με δεδομένο τη μείωση των καθαρών κερδών της εταιρείας στο 9μηνο.

Πέραν των μεγάλων που μοιράζουν 9ψήφια μερίσματα, είναι και οι μεσαίοι του χρηματιστηρίου που μοιράζουν 8ψήφια μερίσματα στους μετόχους. Σε αυτούς συγκαταλέγονται η Viohalco, η ElvalHalcor, ο ΟΛΠ, η Autohellas, η Καρέλιας, η ΤΙΤΑΝ κ.α. Πέρυσι, όλοι αυτοί μαζί είχαν διανείμει σχεδόν 200 εκατ. ευρώ στους μετόχους τους.

Επίσης, στις χρηματικές διανομές θα πρέπει να συνυπολογιστεί και εκείνη του ΔΑΑ, ύψους τουλάχιστον 70 εκατ. ευρώ ή και άλλων που πέρυσι δεν διένειμαν μερίσματα (π.χ. Intrakat). Θα πρέπει επίσης να συνεκτιμηθεί το γεγονός ότι από τις 84 εταιρείες του Χρηματιστηρίου Αθηνών, που διένειμαν μέρισμα πέρυσι, μέχρι τώρα έχουν ανακοινώσει διανομές οι 16 από αυτές.

Ο κρίσιμος παράγοντας ωστόσο που θα καθορίσει το επίπεδο της χρηματικής διανομής των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών, δεν είναι οι προαναφερόμενες επιχειρήσεις, αλλά οι τράπεζες. Ακόμη δεν είναι σίγουρο ότι θα καταφέρουν να διανείμουν μέρισμα, καθώς και πέρυσι υπήρξε η πρόθεση, αλλά η ΕΚΤ δεν το επέτρεψε. Εφόσον όμως φέτος αυτό επιτραπεί, τότε με συντηρητικές εκτιμήσεις θα διανεμηθούν τουλάχιστον 400 έως 500 εκατ. ευρώ, φτάνοντας τα διανεμόμενα κέρδη από εισηγμένες, σε περισσότερα από 3,0 δισ. ευρώ.

Πηγή: The Power Game

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2024 Greek Finance Forum