| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Τρίτη, 00:01 - 14/01/2025

                      
 

 

 

Του Simon Jessop

ΛΟΝΔΙΝΟ (Reuters) – Ένας ταραχώδης χρόνος για τη βιώσιμη χρηματοδότηση προβλέπεται να συνεχιστεί το 2025, καθώς η επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ προοιωνίζεται περισσότερες περιφερειακές αποκλίσεις σε θέματα όπως οι ροές κεφαλαίων, οι νομικές υποθέσεις και οι κανονισμοί της αγοράς.

Παρά τις υψηλές θερμοκρασίες-ρεκόρ και τα πιο ακραία καιρικά φαινόμενα που σημειώθηκαν πέρυσι παγκοσμίως, η πολιτική απάντηση των κυβερνήσεων παραμένει υπερβολικά αργή για να επιτευχθεί ο σχεδόν δεκαετής στόχος περιορισμού της παγκόσμιας υπερθέρμανσης.

Ενώ οι ρυθμιστικές αρχές παγκοσμίως αυστηροποιούν σταδιακά τους κανόνες που διέπουν τις επιχειρήσεις και τη χρηματοδότηση με στόχο τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, η ταχύτητα των αλλαγών δεν είναι ομοιόμορφη, με τις ΗΠΑ να υστερούν έναντι της Ευρώπης.

 

Η έντονη πολιτική αντίδραση στις ΗΠΑ απέναντι στις περιβαλλοντικές, κοινωνικές και διακυβερνητικές (ESG) πολιτικές υπό τον Τραμπ σημαίνει ότι αυτό το χάσμα θα μπορούσε να διευρυνθεί, παρότι οι οικονομικές ανάγκες, οι βραχυπρόθεσμες δεσμεύσεις των εταιρειών για μείωση εκπομπών και το αυξανόμενο κόστος των κλιματικών φαινομένων διατηρούν γενικά την ίδια κατεύθυνση.

«Αναμένουμε ότι το 2025, η βιώσιμη επένδυση θα παραμείνει ανθεκτική σε παγκόσμιο επίπεδο, αν και είναι πιθανό να διατηρηθούν οι βασικές διαφορές μεταξύ των προσεγγίσεων ΗΠΑ και Ευρώπης», δήλωσε ο Τομ Γουίλμαν, επικεφαλής κανονιστικής συμμόρφωσης στην Clarity AI, μια τεχνολογική εταιρεία βιωσιμότητας.

«Στις ΗΠΑ, μπορούμε να περιμένουμε μια πιο συντηρητική προσέγγιση, με τους επενδυτές να δίνουν προτεραιότητα στις μακροπρόθεσμες προσαρμοσμένες αποδόσεις κινδύνου, για να αποφύγουν πολιτικούς ή φήμης κινδύνους».

Διαφορετικές προσεγγίσεις

Περισσότεροι από τους μισούς Αμερικανούς διευθυντές επιχειρήσεων αναμένουν νέους ή διευρυμένους κανονισμούς για τη βιωσιμότητα φέτος, σε σύγκριση με το 60% στη Βρετανία και το 80% στη Σιγκαπούρη, σύμφωνα με έρευνα της Workiva που πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο σε 1.600 στελέχη.

Η πολιτική κατάσταση στις ΗΠΑ έχει ήδη ωθήσει ορισμένες αμερικανικές εταιρείες να περιορίσουν τις προσπάθειές τους για το κλίμα και τη διαφορετικότητα, ώστε να αποφύγουν επικρίσεις. Πρόσφατα, οι μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ αποχώρησαν από έναν τομέα συνεργασίας που στόχευε στη μείωση των εκπομπών.

Ρυθμιστικές πιέσεις και βιώσιμες επενδύσεις

Οι ρυθμιστικές πιέσεις αυξάνονται επίσης στις κλιματικές προσπάθειες, με μία στις πέντε υποθέσεις κλιματικών νομικών υποθέσεων να μην ευθυγραμμίζεται με πολιτικές μείωσης εκπομπών, σύμφωνα με ανάλυση του Grantham Research Institute. Η πλειονότητα αυτών των υποθέσεων καταγράφηκε στις ΗΠΑ.

Το περιφερειακό χάσμα φάνηκε και στις βιώσιμες επενδύσεις: μέχρι τον Σεπτέμβριο, οι αμερικανικές επενδύσεις έχασαν 15,9 δισ. δολάρια, ενώ οι ευρωπαϊκές συγκέντρωσαν 37,3 δισ. δολάρια, σύμφωνα με δεδομένα της Morningstar.

Παρά τις δυσκολίες, ορισμένοι παράγοντες, όπως η ανάγκη για πράσινη ενέργεια, συνεχίζουν να οδηγούν τη ζήτηση για βιώσιμη χρηματοδότηση.

Ο Τσαρλς Φρεντς, συνδιευθυντής επενδύσεων στην Impax Asset Management, δήλωσε ότι παρά τη δυσμενή στάση του Τραμπ απέναντι στην κλιματική αλλαγή, οι εταιρείες εξετάζουν τεχνολογικές λύσεις για να μειώσουν το κόστος.

«Η εποχή της τεχνολογικά εμπνευσμένης μεταμόρφωσης μόλις ξεκινά», είπε.

Παράλληλα, η αύξηση των πράσινων ομολόγων συνεχίζεται, με άνοδο 16,9% στις Αμερικές και 10,7% στην Ευρώπη το 2024, σύμφωνα με την LSEG.

Η ωρίμανση των επενδυτών και η εστίαση στις πραγματικές επιπτώσεις της βιώσιμης χρηματοδότησης θα είναι κρίσιμες για μια επιτυχημένη μετάβαση, είπε ο Λεόν Καμχί, επικεφαλής ευθύνης στη Federated Hermes.

«Για να είναι επιτυχής η μετάβαση, είναι απαραίτητο οι επενδύσεις αυτές να αποφέρουν οικονομικές αποδόσεις τόσο για τις εταιρείες όσο και για τους επενδυτές».

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2024 Greek Finance Forum