| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Παρασκευή,  27/12/2024

 

 

 

Η Αθήνα πλέον για τη νέα χρόνια έχει ένα διπλό στόχο: αφενός να κερδίσει την επενδυτική βαθμίδα και από την «αυστηρή» Moody’s στις αρχές του έτους, και αφετέρου να ανέβει σε υψηλότερες βαθμίδες από τους άλλους οίκους. Πάντως οι εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου είναι ότι το 2025 θα είναι ένα έτος σημαντικών και αρκετών αναβαθμίσεων.

Μάλιστα, η η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να πετύχει καλύτερη βαθμολογία από τους διεθνείς οίκους παίζει το χαρτί της ταχύτερης μείωσης του δημόσιου χρέους, με τον ΟΔΔΗΧ να ετοιμάζει μια νέα πρόωρη αποπληρωμή διακρατικών δανείων της τάξης των 5,3 δισ. ευρώ και το 2025.

 

Τον χορό των αξιολογήσεων της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να ανοίξει στις 7 Μαρτίου η DBRS, η οποία βαθμολογεί την ελληνική οικονομία με BBB (low) και positive outlook και ακολουθούν στις :

18 Απριλίου η S&P (BBB- με Positive outlook)

16 Μαΐου η Fitch Ratings (BBB- με stable outlook)

 30 Μαΐου η Scope Ratings, η οποία στις 6 Δεκέμβριο έκανε τελικά την έκπληξη και αναβάθμισε την ελληνική οικονομία στο ΒΒΒ, στο δεύτερο σκαλοπάτι της επενδυτικής βαθμίδας με σταθερό το outlook

5 Σεπτεμβρίου η DBRS

17 Οκτωβρίου η S&P

7 Νοεμβρίου η Scope Ratings

14 Νοεμβρίου η Fitch Ratings

Τις εκθέσεις των οίκων αξιολόγησης για την ελληνική οικονομία

Οι ημερομηνίες αξιολόγησης της Ελλάδας από την σκληρή Moody’s δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστές, με πιο πιθανές αυτές μέσα στον Μάρτιο ή τον Απρίλιο και  Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο.

Τα ελληνικά ομόλογα

Από το οικονομικό επιτελείο διαμηνύουν ότι σε περίπτωση αναβάθμισης από την Moody’s θα επέλθει ακόμα υψηλότερη ζήτηση για ελληνικά κρατικά ομόλογα

Μάλιστα, ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ, Δημήτρης Τσάκωνας ποσοτικοποιεί την πρόσθετη ζήτηση από επενδυτές στα 3-5 δισ. ευρώ, η οποία εκτιμάται ότι θα προέλθει σταδιακά από passive funds λόγω της ένταξης των ελληνικών ομολόγων σε νέους δείκτες που ακολουθούν μεγάλοι ξένοι διαχειριστές.

Μια θετική ετυμηγορία από τη Moody’s θα σημάνει περαιτέρω αποκλιμάκωση του spread κατά 10-30 μονάδες βάσης ή και περισσότερο.

Σύμφωνα με τον κ. Τσάκωνα, η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από τους οίκους Fitch και Standard & Poor’s είχε επίσης σημαντικά αποτελέσματα καθώς διευρύνθηκε η επενδυτική βάση κατά 30% και το spread περιορίστηκε κατά 80 μονάδες βάσης έναντι του swap rate.

Στον προϋπολογισμό

Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε στη Βουλή αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι η αξιοπιστία του αξιόχρεου της χώρας ενισχύεται σημαντικά από την επίτευξη των ανωτέρω δημοσιονομικών στόχων, γεγονός που αποτυπώνεται και στην εξέλιξη των πιστοληπτικών αξιολογήσεων. Επισημαίνεται ότι το έτος 2023 επιβεβαιώθηκε η διεθνής εμπιστοσύνη στην οικονομία της χώρας με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από τους τρεις σε σύνολο τεσσάρων επενδυτικών οίκων που αναγνωρίζει η ΕΚΤ. Η θετική αυτή στάση των επενδυτικών οίκων συνεχίστηκε και το 2024, καθώς τον Απρίλιο 2024 ο οίκος S&P Global Ratings και τον Σεπτέμβριο 2024 οι οίκοι DBRS Morningstar και Moody’s αναβάθμισαν τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας από σταθερές σε θετικές .

Οι αναβαθμίσεις αυτές σε συνδυασμό με τις θετικές προοπτικές καταδεικνύουν την ανθεκτικότητα της οικονομίας σε συνθήκες αυξημένης αβεβαιότητας και την εδραίωση της εμπιστοσύνης των διεθνών επενδυτών σε σχέση με την ασκούμενη δημοσιονομική και γενικότερη οικονομική πολιτική.

Το ελληνικό χρέος και η έξοδος στις αγορές

Το ελληνικό δημόσιο χρέος βρίσκεται σε τροχιά αποκλιμάκωσης, κάτι που έχει τις ρίζες του και τη συμφωνία που επιτεύχθηκε το 2018. Παράλληλα, οι πρόωρες αποπληρωμές (όπως αυτή των 8 δισ. ευρώ στα μέσα Δεκέμβρη) σε συνδυασμό και με την ονομαστική άνοδο του ελληνικού ΑΕΠ (ρόλο διαδραματίζει και ο πληθωρισμός) έχουν δημιουργήσει μια ευνοϊκή συνθήκη μείωσή του ως ποσοστό του ΑΕΠ για τα επόμενα χρόνια.

Σε απόλυτο μέγεθος, στο τέλος του 2024 το δημόσιο χρέος θα «πέσει» στα 365 δισ. ευρώ ή 154% του ΑΕΠ, από 369 δισ. ή 164% του ΑΕΠ το 2023, ενώ το ελληνικό κράτος έδωσε φέτος περίπου 23,5 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή του ελληνικού δημοσίου χρέους, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές με τις οποίες συνομίλησε ο ΟΤ.

Έρχεται νέα αποπληρωμή στο Δημόσιο Χρέος

Ο ΟΔΔΗΧ εκτιμά ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες του Ελληνικού Δημοσίου διατηρούνται κάτω από το όριο του 10% του ΑΕΠ γεγονός που ενισχύει τη λεγόμενη βιωσιμότητα του Δημοσίου Χρέους. Παράλληλα, το ΔΝΤ έχει εκτιμήσει πως η Ιταλία αναμένεται να ισοφαρίσει την Ελλάδα σε επίπεδο δημοσίου χρέους (ως ποσοστό του ΑΕΠ) το 2028, ενώ το 2029 η χώρα μας αναμένεται να περάσει στη 2η θέση.

                

Πηγή: ΟΔΔΗΧ

Από εκεί και πέρα, ο ΟΔΔΗΧ εκτιμά ότι το 2025 θα διαμορφωθούν στο 6,7% του ΑΕΠ ενώ έως το 2070 θα κυμαίνονται κατά μέσο όρο στο 6,1% του ΑΕΠ.

Οι συγκρατημένες δανειακές ανάγκες της Ελλάδος για την επόμενη χρονιά, αντιπαραβάλλονται με αυτές της Ιταλίας οι οποίες αγγίζουν το 25,5% του ΑΕΠ της χώρας και της Ισπανίας οι οποίες ανέρχονται στο 16,3% του ΑΕΠ της.

Η έξοδος στις αγορές το 2025

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που δημοσιοποίησε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, η Ελλάδα σχεδιάζει να αντλήσει το επόμενο έτος ένα ποσό της τάξης των 8 δισ. ευρώ  από τις αγορές. Παράλληλα, οι συνολικές χρηματοδοτικές ανάγκες των 15,28 δισ. ευρώ θα καλυφθούν κυρίως από τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, τις αποκρατικοποιήσεις και τη μείωση των διαθεσίμων του Δημοσίου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το δανειακό πρόγραμμα που ανακοίνωσε ο ΟΔΔΗΧ, οι ανάγκες χρηματοδότησης, συνολικού ύψους 15,28 δισ. ευρώ, κατανέμονται για τον επόμενο χρόνο στην αποπληρωμή ομολόγων ύψους 5,45 δισ. ευρώ, την αποπληρωμή τόκων ύψους 4,75 δισ. ευρώ, την πρόωρη αποπληρωμή μιας διπλής δόσης από το διμερές δάνειο με την Ευρωζώνη με 5,3 δισ. ευρώ και την χρηματοδότηση έργων του Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με 5,96 δισ. ευρώ. 

                                          

Τις ανάγκες χρηματοδότησης του Δημοσίου καλύπτει και ένα μέρος από το πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο αναμένεται να φτάσει τον επόμενο χρόνο τα 5,73 δισ. ευρώ.

ΟΔΔΗΧ: Οι χρηματοδοτικές ανάγκες

Οι χρηματοδοτικές ανάγκες του Δημοσίου αναμένεται να καλυφθούν ως εξής:

Κοινοπρακτικές εκδόσεις και εκδόσεις ομολόγων ύψους 8 δισ. ευρώ

Επιχορηγήσεις από το ΤΑΑ δάνεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) ύψους 3,027 δισ. ευρώ

Έσοδα από αποκρατικοποιήσεις ύψους 576 εκατ. ευρώ

Μείωση των διαθεσίμων του Δημοσίου κατά 3,67 δισ. ευρώ

Στο τέλος του 2025, το υπόλοιπο του χρέους αναμένεται να παρουσιάσει μικρή αύξηση της τάξης των 196 εκατ. ευρώ.

 

Πηγή: Οικονομικός Ταχυδρόμος

 

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2024 Greek Finance Forum