| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Παρασκευή, 21/03/2025

 

 

 

Η εικόνα με δεκάδες ζευγάρια από την Κίνα να επιλέγουν το μαγευτικό τοπίο της Οίας στη Σαντορίνη ή το γραφικό λιμάνι των Χανίων για να τελέσουν τον γάμο τους μας ταξιδεύει πίσω στο 2019, πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού. Μετά από μια παρατεταμένη περίοδο αυστηρών περιορισμών που είχαν επιβληθεί από τις κινεζικές αρχές και διήρκεσαν έως το 2023, το 2024 σηματοδότησε τη δυναμική επανεμφάνιση των Κινέζων τουριστών όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά στο διεθνές τουριστικό προσκήνιο. Πλέον η προσοχή στρέφεται στην επικείμενη θερινή σεζόν, με την Ελλάδα να διεκδικεί το δικό της μερίδιο από την τεράστια αγορά της Κίνας, η οποία δηλώνει ξανά «παρούσα» στον παγκόσμιο χάρτη των ταξιδιών.

 

 

Όπως σημειώνει ρεπορτάζ της Καθημερινής, σε αυτή την κατεύθυνση, η ενίσχυση της αεροπορικής σύνδεσης της Αθήνας, η οποία λειτουργεί ως η κύρια πύλη εισόδου για τους επισκέπτες από τη χώρα της Απω Ανατολής, θεωρείται κομβικής σημασίας. Φέτος αναμένεται περαιτέρω ώθηση με την προσθήκη μιας τέταρτης, απευθείας πτήσης από την Air China.

Πιο αναλυτικά, με σημείο εκκίνησης τον Ιούλιο του 2025, η Air China, ένας από τους μεγαλύτερους αερομεταφορείς στην Ασία, θα αυξήσει τις πτήσεις από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος» προς το αεροδρόμιο Capital του Πεκίνου σε τέσσερις εβδομαδιαίες αναχωρήσεις, από τρεις πέρυσι.

Επιπλέον, η μικρότερη σε μέγεθος Juneyao Air, η οποία πραγματοποίησε το ντεμπούτο της στο αεροδρόμιο της Αθήνας πέρυσι με το δρομολόγιο προς τη Σαγκάη, προγραμματίζει από τον προσεχή Απρίλιο να προσθέσει μία επιπλέον πτήση, ανεβάζοντας τον αριθμό των εβδομαδιαίων αναχωρήσεων σε τέσσερις από τρεις που ήταν το 2024.

Παράλληλα, κύκλοι της αγοράς αναφέρουν στην «Κ» ότι εντός του προσεχούς διαστήματος αναμένεται να ανακοινωθεί η είσοδος ενός νέου παίκτη στη γραμμή Αθήνα – Κίνα, ενισχύοντας περαιτέρω τη συνδεσιμότητα της χώρας μας με την ασιατική αγορά.

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη αγορά παραμένει περιορισμένη στο σύνολο της διεθνούς επιβατικής κίνησης της Ελλάδας, καθώς παρότι τα νούμερα είναι ενθαρρυντικά, θεωρούνται μικρά.

Κατά το 2024 ο αριθμός των επιβατών που διακινήθηκαν μέσω απευθείας πτήσεων από την Κίνα στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» ανήλθε σε 117.000, καταγράφοντας αύξηση 216% σε σύγκριση με το 2023, χρονιά κατά την οποία εξακολουθούσαν να ισχύουν περιορισμοί στην Κίνα, κάτι που εξηγεί το εντυπωσιακό ποσοστό ανόδου. Σε σύγκριση με το 2019 η αύξηση φθάνει στο 90%. Οι συνολικές αφίξεις ξένων επιβατών από την Κίνα, είτε απευθείας είτε με ενδιάμεσο σταθμό, ανήλθαν πέρυσι σε 139.000, αυξημένες κατά 45% και κατά 30% σε σχέση με το 2023 και το 2019 αντίστοιχα. Να σημειωθεί ότι η Κίνα το 2019 είχε κατακτήσει τη 15η θέση στην εικοσάδα των κορυφαίων αγορών του αεροδρομίου της Αθήνας, καταγράφοντας αξιοσημείωτη άνοδο, αφού ένα χρόνο νωρίτερα είχε εισέλθει για πρώτη φορά στην κατάταξη, καταλαμβάνοντας την 20ή θέση. Τέλος, ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι οι Κινέζοι ταξιδιώτες, μαζί με τους Αμερικανούς, συγκαταλέγονται στους τουρίστες που δαπανούν συνήθως τα μεγαλύτερα ποσά στα εμπορικά καταστήματα του αεροδρομίου.

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2024 Greek Finance Forum