| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Τρίτη,  14/01/2025

 

 

Σύμφωνα με ανάλυση της Bank of America, οι ευρωπαϊκές τράπεζες εμφανίζονται πιο υποτιμημένες από ποτέ την τελευταία δεκαετία, συγκρινόμενες με τις αμερικανικές. Ακόμη μεγαλύτερη είναι η διαφορά αποτίμησης για τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες παραμένουν χαμηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, παρά την άνοδο των τελευταίων ετών.

Η Bank of America εκτιμά ότι η αποτίμηση των τραπεζών της Ευρώπης σε σχέση με τις αμερικανικές βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα της δεκαετίας. Συγκεκριμένα, οι ευρωπαϊκές τράπεζες διαπραγματεύονται με δείκτη τιμής προς κέρδη (P/E) 7x, με βάση τις προβλέψεις για το 2025, σχεδόν στο μισό του αντίστοιχου δείκτη των αμερικανικών τραπεζών, που φτάνει στο 14x. Η ιστορική μέση διαφορά ήταν περίπου 30%, αλλά πλέον αγγίζει το 50%, παρά τη μείωση του χάσματος στις αποδόσεις κεφαλαίου (ROTEs).

 

Οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν φθηνότερες

Παρόλο που η ανάλυση της Bank of America δεν περιλαμβάνει τις ελληνικές τράπεζες, οι αποτιμήσεις τους είναι ακόμη χαμηλότερες από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Σύμφωνα με την Alpha Finance, οι ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονται με δείκτη P/E 6x για το 2025. Η ανάλυση σημειώνει ότι ο κλάδος εμφανίζεται ελκυστικός, με δείκτη τιμής προς λογιστική αξία (P/TBV) 0,75. Επίσης, οι μετοχές τους έχουν περιθώριο περαιτέρω ανατίμησης, κυρίως λόγω της κερδοφορίας και των δυνατοτήτων διανομής μερισμάτων.

Η Alpha Finance προβλέπει ότι ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος μπορεί να καταγράψει μια ακόμη θετική χρονιά, με την αγορά να αξιολογεί τις προοπτικές κερδοφορίας του μεσοπρόθεσμα. Τα υψηλότερα μερίσματα και οι επαναγορές μετοχών αναμένεται να ενισχύσουν περαιτέρω την ελκυστικότητα του κλάδου.

Γιατί υστερούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες;

Το χάσμα στις αποτιμήσεις ευρωπαϊκών και αμερικανικών τραπεζών παραμένει σημαντικό από την κρίση του 2008 και έπειτα. Σε συνέντευξή της στους Financial Times, η επικεφαλής του SSM, Κλαούντια Μπουχ, εξηγεί ότι το πρόβλημα εκτείνεται και πέραν του τραπεζικού τομέα. Αναφέρει ότι οι διαφορές στις αποτιμήσεις οφείλονται σε παράγοντες όπως η ρευστότητα της αγοράς, οι δομές των οικονομιών και οι διαρθρωτικές ανισότητες.

Η Bank of America επισημαίνει το ζήτημα του κατακερματισμού του ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα. Τονίζεται ότι οι συγχωνεύσεις και εξαγορές θα μπορούσαν να δημιουργήσουν πανευρωπαϊκές «πρωταθλήτριες» τράπεζες, μειώνοντας το χάσμα με τις αμερικανικές. Ωστόσο, παραδείγματα όπως τα ανεπιτυχή deals μεταξύ BBVA και Sabadell στην Ισπανία, ή UniCredit και BPM στην Ιταλία, δείχνουν ότι εθνικά συμφέροντα περιορίζουν την πρόοδο.

Το τεχνολογικό μειονέκτημα

Ένας ακόμη παράγοντας είναι η τεχνολογική καθυστέρηση των ευρωπαϊκών τραπεζών. Όπως τονίζεται, οι αμερικανικές τράπεζες επενδύουν τριπλάσια ποσά σε τεχνολογικές αναβαθμίσεις. Ενώ οι αυξημένες δαπάνες δεν εγγυώνται αποδόσεις, σχετίζονται με βελτιωμένη αποδοτικότητα. Στην Ευρώπη, μεγάλο μέρος των πόρων πηγαίνει σε λειτουργικά κόστη, αφήνοντας λιγότερα για καινοτομία και ψηφιακές λύσεις.

Η ανάλυση της Bank of America υπογραμμίζει ότι η τεχνολογική υστέρηση, σε συνδυασμό με το υψηλό κανονιστικό κόστος και την ανάγκη αναβάθμισης παρωχημένων συστημάτων, επιβαρύνει τον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα, αφήνοντάς τον σε μειονεκτική θέση σε σχέση με τον ανταγωνισμό.


Πηγή: Bank of America, Alpha Finance

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2024 Greek Finance Forum