| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Τετάρτη, 03/08/2022

 

 

Δισεκατομμύρια ευρώ φαίνεται να έχει ρίξει στις αγορές ομολόγων η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προκειμένου να θωρακίσει την Ιταλία και άλλα μέλη του ευρωπαϊκού Νότου, όπως η Ελλάδα, από τότε που ενεργοποιήθηκε  η «πρώτη γραμμή άμυνας» πριν από έναν μήνα για να κρατήσουν μακριά τους κερδοσκόπους.

 

 

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, τα στοιχεία που κυκλοφόρησαν την Τρίτη υποδεικνύουν σημαντική χρήση κεφαλαίων που απελευθερώθηκαν από τη λήξη του χρέους στο χαρτοφυλάκιο του προγράμματος της πανδημίας, υποδηλώνοντας τη χρήση ενός εργαλείου που δημιουργήθηκε από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής ως αρχική απάντηση σε οποιαδήποτε αναταραχή της αγοράς.

 

Τα στατιστικά στοιχεία, που είναι διαθέσιμα μόνο σε διμηνιαία βάση, δείχνουν ότι η καθαρή συμμετοχή σε γερμανικά, γαλλικά και ολλανδικά ομόλογα μειώθηκε κατά 18,9 δισεκατομμύρια ευρώ (19,3 δισεκατομμύρια δολάρια) έως τον Ιούλιο. Οι καθαρές αγορές χρέους της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ελλάδα ανήλθαν συνολικά σε 17,3 δισ. ευρώ.

 

Σε ιστορικά χαμηλά η συμμετοχή σε γερμανικό χρέος

 

Οι αριθμοί αυτοί αποτελούν τα πρώτα στοιχεία που αποκαλύπτουν την παρέμβαση της ΕΚΤ στις αγορές χρέους μετά την έκρηξη των αποδόσεων των ομολόγων τον Ιούνιο που ανάγκασε την Πρόεδρο Κριστίν Λαγκάρντ να συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση, κατά την οποία συμφωνήθηκε η ανάγκη παρέμβασης.

 

«Φαίνεται ότι η ΕΚΤ έχει ήδη ενεργοποιήσει την πρώτη γραμμή άμυνάς της», δήλωσε ο Christoph Rieger, επικεφαλής επιτοκίων της Commerzbank AG. «Αυτή είναι μακράν η μεγαλύτερη μείωση των γερμανικών συμμετοχών από τότε που η ΕΚΤ ξεκίνησε την ποσοτική χαλάρωση και περισσότερο από ό,τι περιμέναμε».

 

Ως αρχικό βήμα, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής συμφώνησαν να είναι ευέλικτοι στην επανεπένδυση των αγορών που ολοκληρώθηκαν στο πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων ύψους 1,66 τρισεκατομμυρίων ευρώ την εποχή της πανδημίας.

 

Για να οργανώσουν την αγορά ομολόγων, χώρισαν τη ζώνη του ευρώ σε τρεις κατηγορίες: δωρητές, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ολλανδίας, αποδέκτες που αποτελούνταν από την Ιταλία, την Ελλάδα, την Ισπανία και την Πορτογαλία και τους λεγόμενους ουδέτερους.

 

Η Λαγκάρντ έχει περιγράψει αυτή την ευελιξία ως την πρώτη γραμμή άμυνας της ΕΚΤ έναντι της αστάθειας στις αγορές που απειλεί τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής.

 

Η Ιταλία βρίσκεται στο επίκεντρο των επενδυτών από τότε που η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι καταρρεύσει τον περασμένο μήνα και θέσει τις εκλογές στην ατζέντα για τα τέλη Σεπτεμβρίου.

 

Το νέο εργαλείο στοχευμένης επανεπένδυσης κερδών από το ύψους 1,8 τρι. ευρώ χαρτοφυλάκιο του PEPP αποφασίστηκε σε έκτακτη συνάντηση της ΕΚΤ με στόχο να περιορίσει τις αυξανόμενες αποκλίσεις (spread) που είχαν αρχίσει να παρατηρούνται μεταξύ των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων της Γερμανίας και των πιο ευάλωτων οικονομιών της περιφέρειας, όπως η Ιταλία και η Ελλάδα.

 

Πηγή: Reuters, Ο.Τ.

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum