| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Τετάρτη,  11/12/2024

 
              
 

 

 

Η Γαλλία έχει πρόβλημα χρέους, όμως η Ευρωπαϊκή Ενωση εν συνόλω δεν έχει. Την περασμένη εβδομάδα, για πρώτη φορά εδώ και τουλάχιστον μισό αιώνα οι Γάλλοι απέπεμψαν τον πρωθυπουργό τους. Στο επίκεντρο της πολιτικής παράλυσης βρέθηκε το αυξανόμενο δημόσιο χρέος, το οποίο ο τέως πρωθυπουργός πρότεινε να μειωθεί μέσω ενός συνδυασμού αυξήσεων στους φόρους και μειώσεων στις δαπάνες.

 

Ετσι, εκ πρώτης όψεως φαίνεται περίεργο που η Pimco εξέφρασε την προτίμησή της στους ευρωπαϊκούς τίτλους έναντι των αμερικανικών, σημειώνει η Wall Street Journal. Κι όμως, αυτή τη Δευτέρα η Pimco δήλωσε: «Εάν συγκρίνει κανείς τις δημοσιονομικές πολιτικές, πιστεύουμε ότι βγάζει νόημα να τοποθετηθεί short στον δημόσιο τομέα των ΗΠΑ έναντι του ιδιωτικού, ενώ το αντίθετο ισχύει γενικά στην Ευρώπη». «Ουσιαστικά, οι ΗΠΑ έχουν έσοδα, ενώ η Ε.Ε. σε γενικές γραμμές έχει ισχυρότερο ισολογισμό», είπε.

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, η Γαλλία αυτή τη στιγμή ξεχωρίζει στην Ευρώπη. Ενώ η Ιταλία είχε επί χρόνια υψηλό χρέος και άλλες οικονομίες εμφάνιζαν μεγάλες διακυμάνσεις την τελευταία δεκαετία, πολλά ευρωπαϊκά κράτη χρωστούν σχετικά λίγα. Ειδικότερα, το αθροιστικό χρέος των μελών της Ε.Ε. ανήλθε στο 81,5% του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο του 2024 από τα υψηλά του 91,5% το πρώτο τρίμηνο του 2021, όταν οι δαπάνες ήταν υψηλές λόγω των μέτρων στήριξης για την πανδημία. Στην Ευρωζώνη, το χρέος ανήλθε στο 88,2% του ΑΕΠ από 98,8%.

Απεναντίας, το ιαπωνικό χρέος διαμορφώθηκε στο 250% του ΑΕΠ το 2023 από ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα (258%) το 2020. Στις ΗΠΑ, φτάνει το 97,8% το δημοσιονομικό έτος μέχρι τον Σεπτέμβριο από 96% έναν χρόνο νωρίτερα. Ενας ευρύτερος δείκτης του αμερικανικού χρέους, που περιλαμβάνει οφειλές σε διάφορα προγράμματα υγείας και κοινωνικής πρόνοιας, άγγιξε το 119% του ΑΕΠ το 2023 από 236% το 2021.

Στην Ε.Ε., μόλις έξι από τις 27 χώρες είχαν χρέος που ξεπερνούσε το ΑΕΠ τους στο τέλος Ιουνίου. Και από αυτές, οι δύο χώρες έκαναν τεράστιο άλμα μείωσης: το ελληνικό χρέος συρρικνώθηκε κατά τουλάχιστον 52 μονάδες από την αρχή του 2021, ενώ το πορτογαλικό κατά σχεδόν 40 μονάδες. Εντεκα μέλη της Ε.Ε. είχαν χρέη κάτω από το 50% του ΑΕΠ τους και δύο κάτω από το 25% του ΑΕΠ.

Αυτό που προκύπτει από τα νούμερα είναι ότι δεν υπάρχει ένα ενιαίο ευρωπαϊκό μοντέλο χρέους, σύμφωνα με τη Wall Street Journal. Συνολικά είναι υψηλότερο από παλιότερα και ελλοχεύουν κίνδυνοι στο μέλλον, όσο αυξάνονται οι αμυντικές δαπάνες και αναδύεται η δημογραφική κρίση. Στη Γαλλία, το χρέος διαμορφώνεται στο 112,2% του ΑΕΠ από 111,3% έναν χρόνο νωρίτερα. Βέβαια έχει υποχωρήσει από τα υψηλά του 117,6%. Σε κάθε περίπτωση, όμως, συγκριτικά με άλλες πλούσιες οικονομίες στον κόσμο, τα χρέη της Ευρώπης δεν είναι τόσο υψηλά, σύμφωνα με τη Wall Street Journal.

Βέβαια, το ίδιο ίσχυε και πριν 15 χρόνια, όταν η Ευρωζώνη τρόμαζε τους επενδυτές εξετάζοντας να διώξει από την ένωση τις χώρες με υψηλό κόστος δανεισμού λόγω της κρίσης. Συνολικά, η Ευρώπη δεν είχε ούτε τότε πρόβλημα χρέους, έφτασε όμως κοντά σε μια καταστροφική διάσπαση της νομισματικής ένωσης. 

Δεδομένου ότι αυτή η εμπειρία είναι σχετικά «φρέσκια» στις αναμνήσεις τους, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ανησυχούν ότι αν ανέβει το premium κινδύνου σε μία χώρα, τότε το κόστος δανεισμού θα ανέβει και στις υπόλοιπες. Βέβαια, είναι αρκετά απίθανο να ξαναβιώσουμε μια τέτοια κρίση χρέους στην Ευρωζώνη, σημειώνει η Wall Street Journal. Οι κυβερνήσεις και η ΕΚΤ πήραν μερικά μαθήματα, ενώ δεν υπάρχουν σημάδια ότι οι επενδυτές φοβούνται.

Πηγή: Wall Street Journal

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2024 Greek Finance Forum