| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Δευτέρα, 24/02/2025

    

 

 

Οι Ρώσοι αξιωματούχοι επιχειρούν να δελεάσουν τις αμερικανικές ενεργειακές εταιρείες με την προοπτική επικερδών επενδυτικών συμφωνιών, επιδιώκοντας να πείσουν τον Donald Trump ότι η άρση των κυρώσεων και η λήξη του πολέμου θα μπορούσαν να αποφέρουν σημαντικά οικονομικά οφέλη.

Οι δυτικές ενεργειακές εταιρείες θα χρειαστεί να αποφασίσουν εάν επιθυμούν να αποκτήσουν εκ νέου πρόσβαση στα πλούσια αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ρωσίας, αναλαμβάνοντας όμως υψηλό ρίσκο, πιθανές επιπτώσεις στη φήμη τους και ενδεχόμενα πολιτικά ή νομικά προβλήματα.

 

Μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, μεγάλοι δυτικοί ενεργειακοί όμιλοι, όπως η Exxon Mobil, η BP και η Shell, ανέπτυξαν στενές σχέσεις με τη ρωσική πετρελαϊκή βιομηχανία. Ωστόσο, μετά την εισβολή στην Ουκρανία, οι εταιρείες αυτές είτε ανέστειλαν τη δραστηριότητά τους στη Ρωσία είτε αποχώρησαν εντελώς, αντιμετωπίζοντας χρονοβόρες και δαπανηρές διαδικασίες.

Σήμερα υπάρχουν ακόμη δυνατότητες επιστροφής, ενώ φαίνεται να υπάρχει ενδιαφέρον. Ωστόσο, οποιαδήποτε επιστροφή φαίνεται να εξαρτάται από τη λήξη του πολέμου και την άρση των κυρώσεων που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. σε ρωσικές ενεργειακές δραστηριότητες και εταιρείες. Σύμφωνα με αναλυτές που επικαλούνται οι New York Times, οι αμερικανικές εταιρείες ενδέχεται να έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να επιστρέψουν στη ρωσική αγορά συγκριτικά με τις ευρωπαϊκές, καθώς η Ουάσιγκτον εμφανίζεται πιο πρόθυμη να χαλαρώσει τους περιορισμούς σε σχέση με τις Βρυξέλλες.

Παρά ταύτα, η Ρωσία θα πρέπει να διασφαλίσει ότι οι ενεργειακοί κολοσσοί δεν θα βρεθούν αντιμέτωποι με νέες κυρώσεις στο μέλλον, σε περίπτωση επανέναρξης εχθροπραξιών ή αλλαγής της αμερικανικής κυβέρνησης.

Είναι συμφέρουσα η επιστροφή στη Ρωσία;

Σύμφωνα με τους New York Times, η άρση των κυρώσεων στη ρωσική βιομηχανία ίσως να μην αποβεί ιδιαίτερα επωφελής για τις αμερικανικές ενεργειακές εταιρείες. Για παράδειγμα, αν οι περιορισμοί που επέβαλε η κυβέρνηση Biden στις εξαγωγές ρωσικού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) αρθούν, αυτό μπορεί να εντείνει τον ανταγωνισμό για τους Αμερικανούς παραγωγούς, οι οποίοι τα τελευταία τρία χρόνια έχουν αντικαταστήσει το ρωσικό αέριο στην Ευρώπη.

Επιπλέον, ο παγκόσμιος ενεργειακός τομέας έχει αλλάξει σημαντικά τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Η αύξηση της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου στις ΗΠΑ έχει δώσει σε εταιρείες όπως η Exxon Mobil και η Chevron εναλλακτικές επιλογές αντί για συνεργασίες με πιο αβέβαιους διεθνείς εταίρους. Όπως αναφέρει η Tatiana Mitrova, ερευνήτρια στο Κέντρο Παγκόσμιας Ενεργειακής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Columbia, «οι αμερικανικές εταιρείες έχουν πολύ πιο ελκυστικές επενδυτικές ευκαιρίες σε περιοχές όπως ο Κόλπος του Μεξικού, η Βραζιλία και η Γουιάνα. Γιατί να επιλέξουν τη Ρωσία, με το τόσο υψηλό πολιτικό ρίσκο της;».

Στο παρόν στάδιο, μεταξύ των μεγάλων δυτικών ενεργειακών εταιρειών, η γαλλική TotalEnergies εμφανίζεται ως η πιο πιθανή να επαναδραστηριοποιηθεί στη Ρωσία, εφόσον το επιτρέψει η πολιτική κατάσταση. Ορισμένοι αναλυτές σημειώνουν ότι η επιστροφή ενδέχεται να είναι ευκολότερη για μικρότερες εταιρείες που παρέχουν εξειδικευμένες υπηρεσίες, όπως υδραυλική ρωγμάτωση (fracking) και τεχνική υποστήριξη.

Πηγή: New York Times

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2024 Greek Finance Forum