| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Τετάρτη, 03/08/2022

 

 

Την ώρα που συνεχίζονται οι συγκρούσεις στην Ουκρανία, εξελίσσεται ένας παράλληλος πόλεμος μεταξύ Δύσης και Ρωσίας που από τη μία έχει τη συνιστώσα των κυρώσεων και από την άλλη τη συνιστώσα της ενέργειας. Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Μόσχα ως απάντηση για την εισβολή της στην Ουκρανία,έχουν μέχρι στιγμής πλήξει τη ρωσική οικονομία αλλά όχι σφοδρά. Σε κάθε περίπτωση, οι αναλυτές βλέπουν μεγαλύτερο πλήγμα στο επόμενο διάστημα.

 

 

Ως απάντηση στις κυρώσεις η Μόσχα έβγλαλε το μοναδικό όπλο που διαθέτει, τις προμήθειες ενέργειας. Η Ρωσία κατηγορείται ότι εκμεταλλεύεται την εξάρτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη ρωσική ενέργεια, και μέσω των μειωμένων ροών φυσικού αερίου προς την Ευρώπη προσπαθεί να ασκήσει πολιτική πίεση στις ευρωπαϊκές χώρες που εξαρτώνται από τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου για σημαντικό μέρος της ενέργειάς τους, μεταξύ των οποίων η Γερμανία.

 

Τι θα γινόταν όμως εάν η Ρωσία έκλεινε τη στρόφιγγα, επιβεβαιώνοντας τις ανησυχίες της ΕΕ; Παρόλο που ο  διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank εκτιμάει ότι η Γερμανία μπορεί να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις «όσο άσχημα κι αν είναι», η Commerzbank δεν συμμερίζεται την συγκρατημένη αισιοδοξία του Christian Sewing.

 

Έτσι εάν η Ρωσία διακόψει την παροχή φυσικού αερίου, η Γερμανία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει σοβαρή ύφεση, προειδοποιεί η τράπεζα κάνοντας λόγο για «μια αλυσιδωτή αντίδραση με απρόβλεπτες συνέπειες» για τη γερμανική οικονομία. Σύμφωνα με την Commerzbank, αυτό το σενάριο θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια οικονομική κρίση παρόμοια με αυτήν που συνέβη μετά την οικονομική κρίση του 2008, ενώ θα ήταν πιθανότατα αναπόφευκτο να μπει δελτίο στη χρήση του φυσικού αερίου.

 

Οι γερμανικές τράπεζες είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένες στην τεράστια αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου που προκλήθηκε από την κίνηση της Ρωσίας τον περασμένο μήνα να μειώσει απότομα τις προμήθειες.

 

Η Γερμανία είναι άλλωστε μεταξύ των πιο ευάλωτων στις απειλές για τον ενεργειακό εφοδιασμό χωρών επειδή ούσα εξαρτημένη από τα φθηνά ρωσικά καύσιμα με τα οποία λειτουργούσε τις τελευταίες δεκαετίες. Ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ έχει προειδοποιήσει ότι οι κινήσεις της Ρωσίας απειλούν με κατάρρευση τις αγορές ενέργειας και έχει παραλληλίσει την κατάσταση με την κατάρρευση της Lehman Brothers. 

 

Η γερμανική κυβέρνηση προετοιμάζεται για τη με δελτίο χρήση του φυσικού αερίου το χειμώνα και προσπαθεί να βρει άλλες πηγές, να ενθαρρύνει την εξοικονόμηση ενέργειας και να γεμίσει τις αποθήκες φυσικού αερίου της χώρας.

 

Σύμφωνα με την Commerzbank, ο αντίκτυπος των ελλείψεων στην ενέργεια θα εξαπλωθεί γρήγορα στη γερμανική οικονομία, καθώς το φυσικό αέριο δεν είναι μόνο μια κρίσιμη πηγή ενέργειας αλλά και μια σημαντική πρώτη ύλη που χρησιμοποιείται σε άλλες βιομηχανίες.

 

Υπογράμμισε επίσης ότι η βιομηχανία χημικών και πλαστικών αντιπροσωπεύει το 1,1% της πιστωτικής της έκθεσης. Άλλοι κλάδοι που είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένοι σε πιθανές ελλείψεις στις προμήθειες φυσικού αερίου και στο αυξανόμενο ενεργειακό κόστος – επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, κατασκευές και χαρτοβιομηχανία – συνεισφέρουν με άλλο 3,8% του χαρτοφυλακίου δανείων της τράπεζας ύψους 384 δισ. ευρώ.

 

Η τράπεζα έφερε το παράδειγμα της BASF, της μεγαλύτερης εταιρείας χημικών στον κόσμο βάσει εσόδων, της οποίας η τεράστια μονάδα παραγωγής του ομίλου στο Ludwigshafen θα πρέπει να κλείσει εάν οι προμήθειες φυσικού αερίου πέσουν κάτω από το 50%. Παρόλα αυτά, παγκόσμιοι παίκτες όπως η BASF μπορούν προσωρινά να αμβλύνουν τις πιθανές μειώσεις της προσφοράς χάρη στα εργοστάσιά τους στην Αμερική, την Ασία και τις λιγότερο πληγείσες περιοχές της Ευρώπης, πρόσθεσε η Commerzbank.

 

Ως αποτέλεσμα, στο σενάριο της πλήρους διακοπής του ρωσικού εφοδιασμού, η Commerzbank είπε ότι θα περίμενε να διαθέσει επιπλέον 500 έως 600 εκατομμύρια ευρώ για επισφαλή δάνεια.

 

Πηγή: Ναυτεμπορική

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum