| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Τρίτη,  14/01/2025

      

 

 

Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Donald Trump, έχει θέσει ως προτεραιότητα την επιβολή υψηλών δασμών στις εισαγωγές, την αυστηρότερη μεταναστευτική πολιτική και τον περιορισμό του κυβερνητικού ελέγχου. Ωστόσο, η οικονομική κατάσταση που πρόκειται να διαχειριστεί σύντομα ενδέχεται να απαιτεί μια πιο ήπια και προσαρμοσμένη προσέγγιση.

Η οικονομία παρουσιάζει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, η ανεργία βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα κοντά στην πλήρη απασχόληση, ενώ η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας συνεχίζεται. Την ίδια στιγμή, ο πληθωρισμός παραμένει ενεργός. Σύμφωνα με το Reuters, ο Trump ενδέχεται να εφαρμόσει τις πολιτικές του σε μια οικονομία που δεν χρειάζεται τη δραστική φορολογική ανακούφιση του 2017.

 

«Η μεγαλύτερη πρόκληση για την κυβέρνηση Trump θα είναι να αποφύγει την επιδείνωση αυτής της ισχυρής οικονομίας», δήλωσε ο Mark Zandi, επικεφαλής οικονομολόγος της Moody’s Analytics. Ο συνδυασμός δασμών, απελάσεων και φορολογικών ελαφρύνσεων που προγραμματίζεται, «θα έχει αρνητικές συνέπειες, οι οποίες εξαρτώνται από την ένταση αυτών των μέτρων», πρόσθεσε.

Διαφορετική οικονομική πραγματικότητα

Σε σχέση με την πρώτη του θητεία το 2017, ο Trump αντιμετωπίζει διαφορετικές συνθήκες. «Οι προκλήσεις είναι πλέον άλλες, ξεκινώντας από τον πληθωρισμό», εξηγεί η Karen Dynan, καθηγήτρια οικονομικών στο Harvard και πρώην αξιωματούχος της κυβέρνησης Obama. Παρόλο που ο πληθωρισμός έχει περιοριστεί σε σύγκριση με την περίοδο της πανδημίας, εξακολουθεί να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, χωρίς σημαντική βελτίωση.

Επιπλέον, ο Trump καλείται να διαχειριστεί μεγαλύτερα δημοσιονομικά ελλείμματα, αυξημένα κόστη δανεισμού και ένα εργατικό δυναμικό που αυξάνεται ταχύτερα λόγω μετανάστευσης – στοιχείο που αντιτίθεται στις πολιτικές του.

Νέες συνθήκες για τη δεύτερη θητεία

Όταν ανέλαβε καθήκοντα το 2017, η οικονομία αναπτυσσόταν μεν, αλλά με βραδείς ρυθμούς, ενώ η αγορά εργασίας δεν είχε πλήρως ανακάμψει. Τα μέτρα που υιοθέτησε τότε, όπως το νέο φορολογικό καθεστώς, βελτίωσαν την κατάσταση. Παρά τη ζημία που προκάλεσαν οι δασμοί στην παγκόσμια οικονομία, δεν υπήρξε σημαντική αποσταθεροποίηση.

Η πανδημία του 2020, ωστόσο, έβαλε τέλος στη μακροχρόνια ανάπτυξη, ενώ ο πληθωρισμός, που τότε ήταν χαμηλός, έχει πλέον αυξηθεί σημαντικά. Τα στεγαστικά δάνεια με σταθερό επιτόκιο έχουν αγγίξει το 7%, ενώ οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων είναι σε άνοδο, γεγονός που αντικατοπτρίζει αβεβαιότητα για τον πληθωρισμό.

Παράλληλα, ο Trump έχει δημιουργήσει έναν ανεπίσημο μηχανισμό εξοικονόμησης πόρων, χωρίς όμως να εστιάζει σε τομείς όπως η υγειονομική περίθαλψη και οι συντάξεις, που αποτελούν βασικές αιτίες του ελλείμματος.

Περιορισμοί και προκλήσεις

Οι αυξημένες αποδόσεις των ομολόγων, το υψηλό κόστος δανεισμού και η γενική κατάσταση της οικονομίας περιορίζουν τις δυνατότητες δράσης του Trump. Παρόλο που η απασχόληση βρίσκεται σε υγιή επίπεδα –με την ανεργία να αγγίζει το 4,1% και τις νέες θέσεις να φτάνουν τις 256.000–, η ανάπτυξη ενέχει κινδύνους αν υπάρξουν επιθετικές παρεμβάσεις.

Η Fed παρακολουθεί στενά την κατάσταση, επισημαίνοντας ότι οποιαδήποτε πολιτική ενίσχυσης μπορεί να προκαλέσει επιβράδυνση της οικονομίας και αύξηση της ανεργίας. Όπως σημειώνουν οι αξιωματούχοι, η εύρεση ισορροπίας σε αυτό το αβέβαιο περιβάλλον αποτελεί την κύρια πρόκληση.

Πηγή: Reuters

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2024 Greek Finance Forum