| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Σάββατο,  04/01/2025

    
 

 

 

Το 2025 αναμένεται να είναι μια χρονιά γεμάτη οικονομικές προκλήσεις για την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλείται να αντιμετωπίσει παλιές μάχες σε ένα περιβάλλον αυξανόμενων πιέσεων. Με αιχμή την αναζωογόνηση των ευρωπαϊκών αγορών ώστε να ανταγωνιστούν τις ΗΠΑ και την Κίνα, οι Βρυξέλλες επικεντρώνονται σε ψηφιακές και πράσινες πρωτοβουλίες, αντιμετωπίζοντας παράλληλα ζητήματα αμυντικής χρηματοδότησης και δημοσιονομικής διαχείρισης.

 

Η προσπάθεια μετασχηματισμού της Ένωσης Κεφαλαιαγορών σε «Ένωση Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων» αποτελεί ένα από τα φιλόδοξα εγχειρήματα. Ωστόσο, οι προτάσεις για μεταρρυθμίσεις, όπως η βελτίωση των κανόνων για τις επενδύσεις λιανικής (RIS) και τη διαχείριση τραπεζικών κρίσεων (CMDI), έχουν αδυνατίσει μέσα από τις διαπραγματεύσεις, προκαλώντας απογοήτευση. Επιπλέον, η προσπάθεια αναζωογόνησης της αγοράς τιτλοποίησης, η οποία είχε κατηγορηθεί για τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, βρίσκει εμπόδια, με τις χώρες του Νότου και ασφαλιστικές εταιρείες να εμφανίζονται επιφυλακτικές.

Παράλληλα, οι αμυντικές δαπάνες αναδεικνύονται σε πεδίο έντονων αντιπαραθέσεων. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022 και οι φόβοι για μια δεύτερη θητεία του Ντόναλντ Τραμπ έχουν επαναφέρει στο προσκήνιο την ανάγκη ενίσχυσης των αμυντικών δυνατοτήτων της ΕΕ. Ωστόσο, οι χρεωμένες χώρες, όπως η Ιταλία και η Γαλλία, πιέζουν για χρηματοδότηση μέσω κοινού χρέους της ΕΕ, ιδέα που απορρίπτουν τα δημοσιονομικά συντηρητικά κράτη, όπως η Γερμανία και η Ολλανδία.

Οι διαπραγματεύσεις για τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2028-2035 αναμένεται επίσης να είναι σκληρές. Ενώ οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης ζητούν περισσότερες αμυντικές δαπάνες, οι χώρες του Νότου, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, προτιμούν περισσότερη στήριξη για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης.

Στο μεταξύ, οι πράσινοι κανόνες παραμένουν υψηλά στην ατζέντα. Η Επιτροπή, υπό την ηγεσία της Ursula von der Leyen, σχεδιάζει τη συγχώνευση υφιστάμενων πράσινων πολιτικών σε έναν «προστατευμένο» νόμο, προκαλώντας εντάσεις για το ποιοι κανονισμοί θα περιλαμβάνονται. Οι αλλαγές αναμένεται να επηρεάσουν σημαντικά τη βιομηχανία, ενώ πυροδοτούν αντιπαραθέσεις.

Τέλος, το μέλλον της «ανοικτής χρηματοδότησης» διαμορφώνεται μέσα από προτάσεις για μεγαλύτερη διαφάνεια και καινοτομία στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης της κοινής χρήσης δεδομένων από ασφαλιστικές και χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις. Παρόλο που οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής είναι επιφυλακτικοί για την είσοδο μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών στον χρηματοπιστωτικό τομέα, δεν υπάρχουν περιορισμοί στην άμεση συμμετοχή τους.

Με τις μάχες να εστιάζουν στη χρηματοδότηση, την πράσινη ανάπτυξη και την άμυνα, η ΕΕ καλείται να βρει ισορροπίες για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που φέρνει το 2025.

Πηγή: politico.eu

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2024 Greek Finance Forum