| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Παρασκευή, 28/03/2025

        

 

 

Στο 70% του κοινοτικού μέσου όρου διαμορφώθηκε στην Ελλάδα το κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε μονάδες αγοραστικής δύναμης το 2024, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Eurostat.

Τα στοιχεία αυτά δείχνουν μεν μικρή βελτίωση σε σύγκριση με το 2023 και επαναφορά στα προ του 2015 επίπεδα, όμως σε καμία περίπτωση δεν σημαίνουν ότι έχει επέλθει ή έστω ότι πλησιάζει η σύγκλιση με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Προβληματισμό την ίδια ώρα προκαλούν τα στοιχεία του οργανισμού εμπορίου και ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UNCTAD) σχετικά με το επίπεδο ανάπτυξης χωρίς αποκλεισμούς (inclusive growth) στην Ελλάδα, με τη χώρα μας να λαμβάνει μετά βίας βαθμό πάνω από τη βάση.

 

                                 

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις που ανακοίνωσε χθες η Eurostat σχετικά με το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ε.Ε.-27 το 2024 σε μονάδες αγοραστικής δύναμης, η Ελλάδα βρίσκεται στην προτελευταία θέση, πάνω μόνο από τη Βουλγαρία. Αυτό και μόνον δείχνει την απόσταση που πρέπει να διανυθεί για την πολυπόθητη σύγκλιση, ακόμη και αν τα στοιχεία επηρεάζονται σε σημαντικό βαθμό από την εκτεταμένη φοροδιαφυγή. Η τελευταία άλλωστε δεν είναι τωρινό φαινόμενο. Κάθε άλλο, μάλιστα. Ηταν περισσότερο εκτεταμένη –και μόνο λόγω της πολύ περιορισμένης χρήσης ψηφιακών πληρωμών– το 2009, όταν το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ελλάδας βρισκόταν στο 92% του κοινοτικού μέσου όρου.

Τελευταία φορά που το κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε μονάδες αγοραστικής δύναμης διαμορφώθηκε στην Ελλάδα στο 70% του κοινοτικού μέσου όρου ήταν το 2014. Από το 2015 μέχρι και το 2023 βρισκόταν κάτω από το 70% του κοινοτικού μέσου όρου, με τις χειρότερες επιδόσεις να καταγράφονται το 2020 (62% του κοινοτικού μέσου όρου), απόρροια της πανδημίας. Από το 2021 ξεκίνησε η άνοδος, οπότε διαμορφώθηκε στο 64%, για να φθάσει στο 70% του κοινοτικού μέσου όρου το 2024.

Στις πρώτες θέσεις βρίσκονται το Λουξεμβούργο και η Ιρλανδία με το κατά κεφαλήν ΑΕΠ να βρίσκεται στο 141% και στο 111% πάνω από τον κοινοτικό μέσο όρο. Το Βέλγιο, η Αυστρία, η Γερμανία, η Σουηδία, η Μάλτα και η Φινλανδία είναι τα άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε. με κατά κεφαλήν ΑΕΠ άνω του μέσου όρου της Ε.Ε. Η Γαλλία, η Ιταλία, η Κύπρος, η Ισπανία, η Τσεχία και η Σλοβενία βρίσκονται λιγότερο από 10% κάτω από τον μέσο όρο, ακολουθούμενες από τη Λιθουανία και την Πορτογαλία με 10% έως 20% χαμηλότερα.

Ακόμη κι αν τα στοιχεία της Eurostat έδειχναν την Ελλάδα σε καλύτερη θέση σε ό,τι αφορά το κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε όρους αγοραστικής δύναμης, τούτο δεν σημαίνει απαραιτήτως υψηλό επίπεδο ανάπτυξης σε όλες τις διαστάσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο UNCTAD, εξετάζοντας το επίπεδο ανάπτυξης χωρίς αποκλεισμούς σε 134 χώρες η γενική βαθμολογία της Ελλάδας είναι 53 (με άριστα το 100), γεγονός που την κατατάσσει στην 36η θέση, πολύ χαμηλότερα από όλες τις χώρες της Ε.Ε. (με εξαίρεση τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία). Τη χαμηλότερη βαθμολογία (29,9) λαμβάνει η χώρα μας σε ό,τι αφορά την οικονομία, ενώ μη ικανοποιητικές είναι οι επιδόσεις σε ό,τι αφορά το περιβάλλον (50,7) και την ισότητα (58). Υψηλή, αντιθέτως, είναι η βαθμολογία της Ελλάδας σε ό,τι αφορά τις συνθήκες διαβίωσης (89,6). Τις υψηλότερες βαθμολογίες μεταξύ των 134 χωρών έχουν το Λουξεμβούργο, η Δανία και η Νορβηγία.

Πηγή: Καθημερινή

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2024 Greek Finance Forum