| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Δευτέρα, 17/02/2025

    

 

 

Οι πρόσφατες δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ για την επιβολή δασμών στις ευρωπαϊκές εισαγωγές έχουν αναζωπυρώσει τη συζήτηση γύρω από το εμπόριο μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι υποστηρικτές του ελεύθερου εμπορίου επισημαίνουν ότι τέτοιες ενέργειες ενδέχεται να οδηγήσουν σε αμοιβαίες απώλειες, όμως υπάρχουν σημεία διαπραγμάτευσης που θα μπορούσαν να αποφέρουν οφέλη και στις δύο πλευρές.

 

Το εμπορικό έλλειμμα και οι δασμοί

Κεντρικό ζήτημα στις απαιτήσεις του Τραμπ είναι το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με την Ευρώπη, το οποίο το 2023 ξεπέρασε τα 150 δισ. δολάρια. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αντέδρασε προτείνοντας αυξημένες εισαγωγές αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και αγροτικών προϊόντων, καθώς και υπενθυμίζοντας τις αυξανόμενες επενδύσεις των ευρωπαϊκών εταιρειών στις ΗΠΑ. Ωστόσο, η Ουάσινγκτον θεωρεί ότι αυτά τα μέτρα δεν αρκούν.

Ένα από τα βασικά επιχειρήματα της αμερικανικής πλευράς είναι η ασυμμετρία στους δασμούς, με την Ε.Ε. να επιβάλλει 10% στις εισαγωγές αυτοκινήτων από τις ΗΠΑ, ενώ οι αντίστοιχοι αμερικανικοί δασμοί είναι μόλις 2,5%. Αντίστοιχα, υψηλοί ευρωπαϊκοί δασμοί επιβαρύνουν και τα αμερικανικά αγροτικά προϊόντα, όπως το βόειο και το χοιρινό κρέας.

Προηγούμενες εμπορικές εντάσεις και προσωρινές λύσεις

Το 2018, η πρώτη κυβέρνηση Τραμπ επικαλέστηκε το Section 232, έναν νόμο που επιτρέπει την επιβολή δασμών για λόγους εθνικής ασφάλειας, και εφάρμοσε δασμούς 25% στον χάλυβα και 10% στο αλουμίνιο από την Ευρώπη, τον Καναδά και το Μεξικό. Η Ε.Ε. απάντησε με αντίμετρα που έπληξαν αμερικανικές βιομηχανίες, όπως αυτές των μοτοσικλετών, των τζιν και του μπέρμπον.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν επιδίωξε συμβιβασμό, καταργώντας τους δασμούς αλλά διατηρώντας ποσοστώσεις στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την Ε.Ε. Παράλληλα, έγινε προσπάθεια για μια περιβαλλοντική διάσταση στη συμφωνία, η οποία όμως απέτυχε λόγω διαφωνιών σχετικά με τη συμμετοχή της Κίνας.

Πιθανές διαπραγματεύσεις και ο ρόλος της Ευρώπης

Με την τρέχουσα συμφωνία να λήγει στις 31 Μαρτίου, η Ε.Ε. ετοιμάζεται να αυστηροποιήσει τους κανονισμούς για προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε άνθρακα, όπως ο χάλυβας και το τσιμέντο. Αυτό έχει προκαλέσει αντιδράσεις από τις ΗΠΑ, οι οποίες δεν διαθέτουν εθνικό σύστημα τιμολόγησης του άνθρακα.

Παράλληλα, φαίνεται πως ο Τραμπ στοχεύει περισσότερο στη μείωση των ευρωπαϊκών δασμών παρά στην επιβολή νέων αμερικανικών. Ένα πιθανό σενάριο θα ήταν η Ε.Ε. να μειώσει τον δασμό στις εισαγωγές αυτοκινήτων από τις ΗΠΑ στο 2,5%, κάτι που θα επηρέαζε άμεσα τις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες.

Το γεωπολιτικό πλαίσιο και η διατλαντική άμυνα

Πέρα από το εμπόριο, η Ουάσινγκτον πιέζει τις ευρωπαϊκές χώρες να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες στο 5% του ΑΕΠ από το 2% που ισχύει σήμερα. Επιπλέον, απαιτεί μεγαλύτερη ευρωπαϊκή συμμετοχή στη στήριξη της Ουκρανίας, τόσο οικονομικά όσο και στρατιωτικά.

Συμπέρασμα

Η εμπορική διαμάχη ΗΠΑ - Ε.Ε. ενδέχεται να κλιμακωθεί, αλλά και οι δύο πλευρές έχουν ισχυρούς λόγους να επιδιώξουν έναν συμβιβασμό. Οι ΗΠΑ θέλουν να μειώσουν το έλλειμμά τους, ενώ η Ευρώπη επιδιώκει να προστατεύσει τη βιομηχανία της και να διατηρήσει ομαλές εμπορικές σχέσεις. Με το εμπόριο μεταξύ των δύο να ξεπερνά το 1,5 τρισ. ευρώ ετησίως, η εξεύρεση μιας ισορροπημένης λύσης φαίνεται αναπόφευκτη.

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2024 Greek Finance Forum