| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Παρασκευή, 14/02/2025

                      

 

 

Τα αποθέματα κακάο στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη έχουν μειωθεί σε πρωτοφανή επίπεδα, οδηγώντας τους παραγωγούς σοκολάτας να αναζητήσουν εναλλακτικές λύσεις, ιδιαίτερα ενόψει της Ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου.

Οι έμποροι και οι σοκολατοποιοί έχουν αφαιρέσει σχεδόν όλα τα χαμηλότερης ποιότητας αποθέματα από τα μεγαλύτερα χρηματιστήρια εμπορευμάτων, καθώς η παγκόσμια αγορά αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις συνεχόμενων χαμηλών σοδειών.

 

Η σπανιότητα του κακάο έχει μειώσει τα περιθώρια κέρδους των παραγωγών και έχει οδηγήσει σε μικρότερες σοκολάτες και νέες συνταγές με μειωμένη περιεκτικότητα σε κακάο. Στις ΗΠΑ, η τιμή της σοκολάτας έχει αυξηθεί έως και 20% σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με τη Wells Fargo.

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, τα διαθέσιμα αποθέματα κακάο έχουν υποχωρήσει από πάνω από 100.000 τόνους πέρυσι σε μόλις 21.000 τόνους τους τελευταίους μήνες, ενώ και οι αποθήκες στη Νέα Υόρκη βρίσκονται σε ανησυχητικά χαμηλά επίπεδα, με συνολικά 90.000 τόνους.

Η πτώση αυτή έχει εντείνει τις πιέσεις στη βιομηχανία, που ήδη δοκιμάζεται από ακραία καιρικά φαινόμενα και ασθένειες που πλήττουν τις βασικές παραγωγικές χώρες, όπως η Ακτή Ελεφαντοστού και η Γκάνα. Οι τιμές του κακάο έχουν τριπλασιαστεί από τις αρχές του 2023, φτάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 50 ετών στο Λονδίνο, μετά από τρεις συνεχόμενες χρονιές ελλειμμάτων στη σοδειά.

Οι αποθήκες εμπορευμάτων, που συνήθως λειτουργούν ως απόθεμα ασφαλείας για μελλοντικές συναλλαγές, έχουν πλέον εξαντληθεί σε μεγάλο βαθμό. Ακόμη και οι λιγότερο δημοφιλείς ποικιλίες κακάο από το Καμερούν και τη Νιγηρία, που παλαιότερα παρέμεναν αδιάθετες, έχουν σχεδόν εξαφανιστεί από την αγορά.

Τον περασμένο μήνα, η Hershey αιτήθηκε άδεια για την αγορά 90.000 τόνων κακάο μέσω του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, ποσότητα εννέα φορές μεγαλύτερη από το ισχύον όριο.

Η έλλειψη έχει ήδη αναγκάσει τη βιομηχανία να επανεξετάσει τη σύνθεση της σοκολάτας. Παραδοσιακά, οι σοκολάτες στη Δυτική Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική περιέχουν βούτυρο και υγρό κακάο, όμως πλέον η χρήση υποκατάστατων όπως φυτικά έλαια και λίπη κερδίζει έδαφος. Ο προμηθευτής Fuji Oil έχει ήδη καταγράψει αύξηση στις πωλήσεις τέτοιων εναλλακτικών προϊόντων.

Σύμφωνα με τον πρώην επικεφαλής βιωσιμότητας της Barry Callebaut, Nicko Debenham, η εξάντληση των αποθεμάτων σημαίνει πως οι παραγωγοί θα πρέπει να πληρώσουν σημαντικά υψηλότερες τιμές για άμεση παράδοση κακάο.

Οι σοκολατοβιομηχανίες εξετάζουν διάφορες στρατηγικές για να αντιμετωπίσουν τις αυξήσεις κόστους, από περικοπές δαπανών έως αναδιάρθρωση της εφοδιαστικής αλυσίδας. Για τους καταναλωτές, αυτό μεταφράζεται σε λιγότερο κακάο στις σοκολάτες και υψηλότερες τιμές για το προβλεπτό μέλλον.

 

(Πηγή: Financial Times)

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2024 Greek Finance Forum