Η
σπανιότητα του κακάο
έχει μειώσει τα
περιθώρια κέρδους των
παραγωγών και έχει
οδηγήσει σε μικρότερες
σοκολάτες και νέες
συνταγές με μειωμένη
περιεκτικότητα σε κακάο.
Στις ΗΠΑ, η τιμή της
σοκολάτας έχει αυξηθεί
έως και 20% σε σχέση με
πέρυσι, σύμφωνα με τη
Wells
Fargo.
Στο
χρηματιστήριο του
Λονδίνου, τα διαθέσιμα
αποθέματα κακάο έχουν
υποχωρήσει από πάνω από
100.000 τόνους πέρυσι σε
μόλις 21.000 τόνους τους
τελευταίους μήνες, ενώ
και οι αποθήκες στη Νέα
Υόρκη βρίσκονται σε
ανησυχητικά χαμηλά
επίπεδα, με συνολικά
90.000 τόνους.
Η πτώση
αυτή έχει εντείνει τις
πιέσεις στη βιομηχανία,
που ήδη δοκιμάζεται από
ακραία καιρικά φαινόμενα
και ασθένειες που
πλήττουν τις βασικές
παραγωγικές χώρες, όπως
η Ακτή Ελεφαντοστού και
η Γκάνα. Οι τιμές του
κακάο έχουν
τριπλασιαστεί από τις
αρχές του 2023,
φτάνοντας στα υψηλότερα
επίπεδα των τελευταίων
50 ετών στο Λονδίνο,
μετά από τρεις
συνεχόμενες χρονιές
ελλειμμάτων στη σοδειά.
Οι
αποθήκες εμπορευμάτων,
που συνήθως λειτουργούν
ως απόθεμα ασφαλείας για
μελλοντικές συναλλαγές,
έχουν πλέον εξαντληθεί
σε μεγάλο βαθμό. Ακόμη
και οι λιγότερο
δημοφιλείς ποικιλίες
κακάο από το Καμερούν
και τη Νιγηρία, που
παλαιότερα παρέμεναν
αδιάθετες, έχουν σχεδόν
εξαφανιστεί από την
αγορά.
Τον
περασμένο μήνα, η
Hershey
αιτήθηκε άδεια για την
αγορά 90.000 τόνων κακάο
μέσω του χρηματιστηρίου
της Νέας Υόρκης,
ποσότητα εννέα φορές
μεγαλύτερη από το ισχύον
όριο.
Η
έλλειψη έχει ήδη
αναγκάσει τη βιομηχανία
να επανεξετάσει τη
σύνθεση της σοκολάτας.
Παραδοσιακά, οι
σοκολάτες στη Δυτική
Ευρώπη και τη Βόρεια
Αμερική περιέχουν
βούτυρο και υγρό κακάο,
όμως πλέον η χρήση
υποκατάστατων όπως
φυτικά έλαια και λίπη
κερδίζει έδαφος. Ο
προμηθευτής
Fuji
Oil
έχει ήδη καταγράψει
αύξηση στις πωλήσεις
τέτοιων εναλλακτικών
προϊόντων.
Σύμφωνα
με τον πρώην επικεφαλής
βιωσιμότητας της
Barry
Callebaut,
Nicko
Debenham,
η εξάντληση των
αποθεμάτων σημαίνει πως
οι παραγωγοί θα πρέπει
να πληρώσουν σημαντικά
υψηλότερες τιμές για
άμεση παράδοση κακάο.
Οι
σοκολατοβιομηχανίες
εξετάζουν διάφορες
στρατηγικές για να
αντιμετωπίσουν τις
αυξήσεις κόστους, από
περικοπές δαπανών έως
αναδιάρθρωση της
εφοδιαστικής αλυσίδας.
Για τους καταναλωτές,
αυτό μεταφράζεται σε
λιγότερο κακάο στις
σοκολάτες και υψηλότερες
τιμές για το προβλεπτό
μέλλον.
(Πηγή:
Financial
Times)
|