| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Παρασκευή, 07/02/2025

     

 

 

Οι αυξήσεις που προτείνουν οι κοινωνικοί εταίροι για τον κατώτατο μισθό κυμαίνονται μεταξύ 3,5% και 5%, καθώς ξεκινά η διαδικασία διαβούλευσης ενόψει της πρώτης συνάντησης της Επιτροπής Διαβούλευσης την Παρασκευή.

Η ΓΣΕΕ, αν και θα συμμετάσχει στη συζήτηση για τις συλλογικές συμβάσεις, απέχει από τη διαδικασία καθορισμού του κατώτατου μισθού.

 

Προτάσεις των επιστημονικών φορέων
Το ΙΝΣΕΤΕ εισηγείται αύξηση έως 4,82% από την 1η Απριλίου 2025, διαμορφώνοντας τον κατώτατο μισθό:

Έως 870 ευρώ (14μηνη βάση)

Έως 1.015 ευρώ (12μηνη βάση)

Αυτό σημαίνει ότι ο μέσος κατώτατος μισθός το 2025 θα ανέλθει σε 1.003,33 ευρώ (12μηνη βάση), σημειώνοντας αύξηση έως 5,2% συγκριτικά με το 2024.

Το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ τονίζει δύο βασικά σημεία:

Αύξηση μισθών για τη στήριξη των χαμηλόμισθων – κρίσιμη για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού και τη μείωση των ανισοτήτων, συμβάλλοντας και στη στήριξη των μικρών επιχειρήσεων.

Φορολογικές ελαφρύνσεις – για να είναι αποτελεσματικές οι αυξήσεις, απαιτείται παράλληλη μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων, προκειμένου να ενισχυθεί το διαθέσιμο εισόδημα.

Υπογραμμίζεται, επίσης, η σημασία της συγκράτησης του κόστους ζωής, καθώς και η λήψη μέτρων στήριξης για τις επιχειρήσεις, ιδιαίτερα τις μικρές και πολύ μικρές.

Εκτιμήσεις και προβλέψεις
Το ΙΟΒΕ προτείνει αύξηση της τάξης του 3,5%, λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες όπως η συμπίεση των μισθών, το μέγεθος των επιχειρήσεων, οι εξελίξεις στην ανεπίσημη αγορά εργασίας και οι τιμές βασικών αγαθών.

Το ΚΕΠΕ εισηγείται αύξηση μεταξύ 2,1% και 2,5%, προειδοποιώντας ότι οποιαδήποτε αύξηση άνω του 5% θα αυξήσει το μοναδιαίο κόστος εργασίας. Θεωρεί ότι ένα ποσοστό αύξησης από 3% έως 5% είναι ισορροπημένο, διατηρώντας την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων χωρίς να πλήττεται η ανταγωνιστικότητα.

Ανάλυση της Τράπεζας της Ελλάδος
Η Τράπεζα της Ελλάδος θέτει τρία βασικά κριτήρια για την αξιολόγηση των αυξήσεων:

Σταθερότητα των τιμών.

Διατήρηση της ανταγωνιστικότητας.

Προστασία της αγοραστικής δύναμης από τον πληθωρισμό.

Με βάση τις εκτιμήσεις για περαιτέρω μείωση του πληθωρισμού το 2025, εκτιμάται ότι υπάρχει περιθώριο για μια συνετή αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού, η οποία θα εξισορροπεί τις ανάγκες των εργαζομένων με τις αντοχές της οικονομίας.

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2024 Greek Finance Forum