| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Σάββατο, 29/03/2025

 

 

Τη στιγμή που οι διαχειριστές ηλεκτρικής ενέργειας βρίσκονται σε επιφυλακή για τον κίνδυνο μπλακάουτ το Πάσχα, ειδικοί προειδοποιούν για μια ακόμη πηγή αστάθειας που μπορεί να οδηγήσει σε κατάρρευση του συστήματος: τα οικιακά φωτοβολταϊκά.

Η ανεξέλεγκτη παραγωγή και διοχέτευση ηλεκτρικής ενέργειας από μονάδες ΑΠΕ δημιουργεί σημαντικό κίνδυνο αστάθειας του συστήματος, ειδικά για την περίοδο του Πάσχα που αναμένεται σημαντική πτώση της ζήτησης.

Σε αυτή τη φάση οι παραγωγοί προσθέτουν συστήματα τηλεδιαχείρισης στις μονάδες τους που δίνουν τη δυνατότητα στους διαχειριστές να ελέγχουν το ρεύμα που διαχέεται στο δίκτυο. Σε περίπου δώδεκα μήνες εκτιμάται ότι όλοι οι παραγωγοί θα έχουν τοποθετήσει τον ανάλογο εξοπλισμο, σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ.

 

Από την άλλη όμως, η ανεξέλεγκτη τοποθέτηση μικρών μονάδων φωτοβολταϊκών, αποτελεί νέα απειλή για το δίκτυο που δοκιμάζεται από το υφιστάμενο επίπεδο της προσφοράς.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ),  Στέλιος Λουμάκης προειδοποίησε στο Power & Gas Forum χθες για το τι θα γίνει «αν αρχίσει να βάζει ο καθένας μερικά πάνελ στο μπαλκόνι που αγόρασε και τα βάλει στη πρίζα».

«Μιλάμε για φωτοβολταϊκά σε μπαλκόνια μέσα στον αστικό ιστό που το καθένα θα παράγει 1-2 κιλοβατώρες. Μιλάμε για εκατομμύρια συστήματα. Πρέπει οι διαχειριστές να το αποδεχτούν και να το ανεχθούν στο πλαίσιο μιας ενεργειακής δημοκρατίας;» διερωτάται ο ίδιος.

 

Η τοποθέτηση των φωτοβολταϊκών μονάδων στις οικίες είναι μια τάση που ξεκίνησε με ηλιακά συστήματα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που μπήκαν στις ταράτσες και τώρα (σε μικρότερη μορφή) εισέρχονται στα μπαλκόνια.

Σύμφωνα με στοιχεία από τον ΔΕΔΔΗΕ, υπάρχουν 92.000 συνδεδεμένα έργα στο δίκτυο, από τα οποία περίπου τα δύο τρίτα βρίσκονται σε οικίες. 

Τα φωτοβολταϊκά μπαλκονιού (ή αλλιώς plug-and-play φωτοβολταϊκά)  έφτασαν πρόσφατα στην Ελλάδα ανοίγοντας μια νέα αγορά.  

Προσφέρονται σε καταστήματα όπως το Leroy Merlin και τα Praktiker, με τιμές περίπου 550-600 ευρώ για ένα σύστημα φωτοβολταϊκό κίτ πρίζας 350 με  420 W (βατ) που μπορεί κανείς να εγκαταστήσει μόνος του σε ένα μπαλκόνι.

Πρόκειται για συμπαγή ηλιακά πάνελ που συνδέονται απευθείας σε μια πρίζα σπιτιού μέσω ενός μικρού μετατροπέα (inverter). Αυτά τα συστήματα λειτουργούν ως plug-and-play, τροφοδοτώντας μερικώς τις ηλεκτρικές ανάγκες του σπιτιού και μειώνοντας το κόστος ρεύματος.

Στοιχεία από χώρες όπως η Γερμανία, το Βέλγιο, η Αυστρία και η Γαλλία δείχνουν ότι η εγκατάσταση δύο πάνελ των 400 Watt μπορεί να μειώσει τουλάχιστον κατά 25% τον λογαριασμό ρεύματος ενός τυπικού νοικοκυριού.

Πηγή: Business Daily

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2024 Greek Finance Forum