| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Τετάρτη, 12/03/2025

    

 

 

Η εμπορική ένταση έχει φτάσει σε νέο επίπεδο, με την απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να επιβάλουν νέους δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου. Το ερώτημα που προκύπτει είναι αν θα υπάρξει ωφελημένος ή αν πρόκειται για μια απόφαση που θα έχει αρνητικές επιπτώσεις σε όλο το παγκόσμιο εμπόριο.

Η νέα πολιτική που υιοθέτησε η αμερικανική κυβέρνηση επιβάλλει αύξηση 25% στους εισαγόμενους δασμούς χάλυβα και αλουμινίου, καταργώντας οποιαδήποτε προηγούμενη εθνική εξαίρεση. Πολλές χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Αυστραλία, προσπάθησαν να διαπραγματευτούν για την εξαίρεσή τους, χωρίς επιτυχία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ήδη ανακοίνωσε αντίμετρα, επιβάλλοντας δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 26 δισ. ευρώ. Ο Καναδάς επίσης αναμένεται να αντιδράσει, με την κατάσταση να επιδεινώνεται περαιτέρω μετά την αρχική ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου για δασμούς 50% στον καναδικό χάλυβα, πριν τελικά υποχωρήσει.

 

Υποστήριξη από την αμερικανική βιομηχανία

Οι χαλυβουργίες των ΗΠΑ εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την κίνηση αυτή, καθώς θεωρούν ότι θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και θα ενισχύσει την εσωτερική παραγωγή. Ο πρόεδρος του Αμερικανικού Ινστιτούτου Χάλυβα και Σιδήρου (AISI), Κέβιν Ντέμπσεϊ, δήλωσε ότι η νέα αυτή πολιτική κλείνει τα «παραθυράκια» που επέτρεπαν σε ξένους προμηθευτές να παρακάμπτουν τους δασμούς.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν μία από τις μεγαλύτερες αγορές χάλυβα και αλουμινίου, με βασικούς προμηθευτές χώρες όπως ο Καναδάς, το Μεξικό και η Βραζιλία. Οι νέοι περιορισμοί αναμένεται να έχουν άμεσο αντίκτυπο στις τιμές των μετάλλων και, κατ’ επέκταση, σε πολλές άλλες βιομηχανίες.

Ανησυχίες για τις επιπτώσεις στην αγορά

Η επιβολή δασμών θα αυξήσει το κόστος για πολλές αμερικανικές βιομηχανίες που εξαρτώνται από αυτές τις πρώτες ύλες, όπως η αεροναυπηγική, η αυτοκινητοβιομηχανία και ο κατασκευαστικός τομέας. Ο Μάικλ Ντιμαρίνο, ιδιοκτήτης της Linda Tool, μιας μικρής βιοτεχνίας στη Νέα Υόρκη που προμηθεύει την αεροδιαστημική βιομηχανία, επεσήμανε ότι η αύξηση του κόστους στις πρώτες ύλες μετακυλίεται στους πελάτες και τελικά στους τελικούς καταναλωτές.

Επιπλέον, μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως η Ford, η General Motors και η Stellantis, εξέφρασαν τις ανησυχίες τους μέσω του Αμερικανικού Συμβουλίου Πολιτικής για την Αυτοκινητοβιομηχανία. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του οργανισμού, Ματ Μπλαντ, η άρση των εξαιρέσεων για τον Καναδά και το Μεξικό θα αυξήσει σημαντικά το κόστος για τους προμηθευτές τους.

Οικονομικές επιπτώσεις και παγκόσμιες αντιδράσεις

Αρκετοί οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι, αν και οι δασμοί μπορεί να ενισχύσουν συγκεκριμένους τομείς της αμερικανικής οικονομίας, μακροπρόθεσμα ενδέχεται να πλήξουν τη συνολική ανάπτυξη. Ο Μπιλ Ράινς, πρώην αξιωματούχος του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ, εξήγησε ότι η προστασία των βιομηχανιών χάλυβα και αλουμινίου αυξάνει το κόστος για τις επιχειρήσεις που εξαρτώνται από τα προϊόντα τους, καθιστώντας τα ακριβότερα στην αγορά.

Στη διεθνή σκηνή, η απόφαση των ΗΠΑ έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις. Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Άντονι Αλμπανέζι, χαρακτήρισε την απόφαση «αδικαιολόγητη» και υπογράμμισε ότι έρχεται σε αντίθεση με την ιστορική συνεργασία των δύο χωρών. Από την πλευρά του, ο Καναδός υπουργός Ενέργειας, Τζόναθαν Γουίλκινσον, ανέφερε ότι η χώρα του θα απαντήσει, χωρίς ωστόσο να επιδιώκει την κλιμάκωση της σύγκρουσης.

Αβεβαιότητα στις αγορές

Οι ανησυχίες για τις πιθανές οικονομικές επιπτώσεις αυτών των πολιτικών έχουν ήδη επηρεάσει τις χρηματοπιστωτικές αγορές. Ο δείκτης S&P 500 υποχώρησε κατά 0,7% την Τρίτη, ενώ τη Δευτέρα είχε σημειώσει τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του τελευταίου τριμήνου.

Η εταιρεία Oxford Economics αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη των ΗΠΑ, μειώνοντας την εκτίμησή της από 2,4% σε 2%, λόγω της αβεβαιότητας που προκαλούν οι νέοι δασμοί και οι πιθανές επιπτώσεις τους στο διεθνές εμπόριο.

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2024 Greek Finance Forum