| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Παρασκευή, 21/03/2025

  

 

 

Τα ανεξόφλητα κρατικά και εταιρικά ομόλογα παγκοσμίως ξεπέρασαν τα 100 τρισ. δολάρια πέρυσι, σύμφωνα με έκθεση του ΟΟΣΑ, η οποία αποτυπώνει ότι το αυξανόμενο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους άφησε τους δανειολήπτες αντιμέτωπους με δύσκολες επιλογές και τους υποχρέωσε να προτεραιοποιήσουν τις παραγωγικές επενδύσεις.

Μεταξύ του 2021 και του 2024, το κόστος της εξυπηρέτησης του χρέους ως ποσοστό της παραγωγής εκτινάχθηκε στο υψηλότερο των τελευταίων 20 ετών. Οι δαπάνες των κυβερνήσεων για πληρωμές τόκων έφτασαν το 3,3% του ΑΕΠ στα μέλη του ΟΟΣΑ, περισσότερο δηλαδή απ’ όσο δαπανούν για την άμυνα.

 

Παρότι οι κεντρικές τράπεζες χαλαρώνουν τους τελευταίους μήνες τη νομισματική πολιτική, το κόστος δανεισμού παραμένει πολύ υψηλότερο από τα χρόνια πριν το 2022. Συνεπώς, το χρέος με χαμηλό επιτόκιο συνεχίζει να αντικαθίσταται και το κόστος εξυπηρέτησής του είναι πιθανό να συνεχίσει να αυξάνεται στο μέλλον.

Αυτό συμβαίνει όσο οι κυβερνήσεις βλέπουν μεγάλους «λογαριασμούς» και τεράστιες ανάγκες επενδύσεων. Ενδεικτικά, το κοινοβούλιο της Γερμανίας ενέκρινε αυτή την εβδομάδα ένα ιστορικό σχέδιο για την αναβάθμιση των υποδομών και την στήριξη μιας ευρύτερης ευρωπαϊκής ώθησης στις αμυντικές δαπάνες. Το μακροχρόνιο κόστος των κυβερνήσεων -από την πράσινη μετάβαση μέχρι την αντιμετώπιση του δημογραφικού- απειλεί τις μεγάλες οικονομίες.

«Αυτός ο συνδυασμός υψηλότερου κόστους και υψηλότερου χρέους ενέχει τον κίνδυνο να περιορίσει την ικανότητα για μελλοντικό δανεισμό σε μια εποχή που οι επενδυτικές ανάγκες είναι μεγαλύτερες από ποτέ», ανέφερε ο ΟΟΣΑ στη σχετική έκθεση.

Παρά την απότομη άνοδό τους, οι τόκοι είναι χαμηλότεροι από τα τρέχοντα επίπεδα της αγοράς για τουλάχιστον το 50% του χρέους των χωρών του ΟΟΣΑ και για σχεδόν το ένα τρίτο του χρέους των αναδυόμενων αγορών. Επίσης, είναι χαμηλότεροι για κάτι λιγότερο από τα δύο τρίτα του εταιρικού χρέους υψηλής πιστοληπτικής αξιολόγησης και για σχεδόν τα τρία τέταρτα του εταιρικού χρέους της κατηγορίας «junk», αναφέρει η έκθεση.

Ωστόσο, σχεδόν το 50% του δημόσιου χρέους των χωρών του ΟΟΣΑ και των αναδυόμενων αγορών και περίπου το ένα τρίτο του εταιρικού χρέους θα λήξει έως το 2027. Οι χώρες χαμηλού εισοδήματος και υψηλού κινδύνου αντιμετωπίζουν τους μεγαλύτερους κινδύνους αναχρηματοδότησης, καθώς πάνω από το 50% του χρέους τους λήγει τα επόμενα τρία χρόνια και πάνω από το 20% αυτού φέτος, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ.

Καθώς το χρέος ακριβαίνει, οι κυβερνήσεις και οι εταιρείες πρέπει να διασφαλίσουν ότι ο δανεισμός τους στηρίζει τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και την παραγωγικότητα, δήλωσε ο επικεφαλής των κεφαλαιαγορών και των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων του ΟΟΣΑ, Serdar Celik. «Αν το κάνουν με αυτόν τον τρόπο, δεν ανησυχούμε… Αν δεν το κάνουν με αυτόν τον τρόπο, αν συμπληρώσουν πρόσθετο, ακριβό χρέος, χωρίς να αυξήσουν την παραγωγική ικανότητα της οικονομίας, τότε θα δούμε πιο δύσκολες στιγμές», τόνισε.

Ωστόσο, από το 2008 οι εταιρείες δανείζονται περισσότερο για χρηματοοικονομικούς σκοπούς, όπως αναχρηματοδοτήσεις ή πληρωμές μετόχων, ενώ οι εταιρικές επενδύσεις έχουν μειωθεί, είπε ο ΟΟΣΑ.

Οι αναδυόμενες αγορές που εξαρτώνται από τον δανεισμό σε ξένο νόμισμα πρέπει να αναπτύξουν τις τοπικές κεφαλαιαγορές τους, συμπλήρωσε ο ΟΟΣΑ. Η έκθεση διαπίστωσε ότι το κόστος δανεισμού μέσω ομολόγων σε δολάρια έχει αυξηθεί από περίπου 4% το 2020 σε πάνω από 6% το 2024, με αύξηση σε πάνω από 8% για τα πιο επικίνδυνα κράτη με οικονομίες που έχουν αξιολογηθεί ως «σκουπίδια» (junk).

Σημειώνεται πως σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, οι αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις και οι εμπορικές αβεβαιότητες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ραγδαίες αλλαγές στην αποστροφή κινδύνου, ενδεχομένως διαταράσσοντας συνολικά τις διεθνείς ροές χαρτοφυλακίου.

Πηγή: Reuters

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2024 Greek Finance Forum