| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Τετάρτη,  15/01/2025

 

 

Αυτόν τον μήνα συμπληρώνονται 15 χρόνια από τότε που ο Μπράιαν Μόινιχαν ανέλαβε τη διοίκηση της BofA. Όταν ο Ιανουάριος του 2010 έκανε την εμφάνισή του, ο κόσμος έμοιαζε αρκετά διαφορετικός. Η παγκόσμια οικονομία εξακολουθούσε να ταλανίζεται από την οικονομική κρίση, η BofA βρισκόταν αντιμέτωπη με τεράστιες απώλειες από προβληματικά ενυπόθηκα δάνεια, και στη Wall Street επικρατούσε πυρετός.

Η BofA χρειαζόταν έναν ηγέτη με ψυχραιμία για να ξεπεράσει τη δύσκολη περίοδο, να αποκαταστήσει τη σταθερότητα και να επαναφέρει την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Ο Μόινιχαν, γνωστός για τη μεθοδική προσέγγισή του, επελέγη για τον ρόλο. Έγινε γνωστός ως ο «ήρεμος ηγέτης» της Wall Street, αποφεύγοντας τις υπερβολές των συναδέλφων του και εφαρμόζοντας μια στρατηγική που ονόμασε «υπεύθυνη ανάπτυξη». Αυτή η προσέγγιση απέφυγε τα πιο ριψοκίνδυνα βήματα που είχαν οδηγήσει σε προβλήματα στο παρελθόν. «Όλοι πρέπει να συμβάλλουν στη διαχείριση των κινδύνων», δηλώνεται ξεκάθαρα στον ιστότοπο της BofA.

 

Η στρατηγική αυτή απέφερε καρπούς: η BofA, από τα χαμηλά της κρίσης, κατάφερε να φτάσει σε κεφαλαιοποίηση περίπου 350 δισ. δολαρίων, κατακτώντας τη δεύτερη θέση ανάμεσα στις αμερικανικές τράπεζες, πίσω μόνο από την JPMorgan. Ωστόσο, οι μετοχές των πιο επιθετικών ανταγωνιστών, που επικεντρώθηκαν περισσότερο στην επενδυτική τραπεζική, παρουσίασαν υψηλότερες αποδόσεις. Για παράδειγμα, η τιμή της μετοχής της JPMorgan διπλασιάστηκε σε σύγκριση με εκείνη της BofA από το 2010.


Τραμπ, τράπεζες και BofA

Η BofA έχει αυξήσει τον κίνδυνο που αναλαμβάνει τα τελευταία χρόνια, ενισχύοντας τμήματα όπως οι αγορές. Όμως, με την αμερικανική οικονομία να αναπτύσσεται και την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο να συνοδεύεται από υποσχέσεις για χαλάρωση των ρυθμίσεων, μήπως ήρθε η ώρα για ακόμα μεγαλύτερα ρίσκα; «Όχι», απαντά με σαφήνεια ο Μόινιχαν σε συνέντευξή του στους Financial Times. «Διαχειριζόμαστε την εταιρεία με τον ίδιο τρόπο που πάντα το κάναμε».

Αναγνωρίζει ότι η επάνοδος του Τραμπ θα μπορούσε να έχει θετική επίδραση στις τράπεζες και έχει ήδη έρθει σε επαφή με μέλη της νέας κυβέρνησης. Αναφέρεται και στη χαλάρωση των ρυθμίσεων, υπενθυμίζοντας ότι πέρυσι οι αμερικανικές τράπεζες είχαν πιέσει για ελαστικότερους κανονισμούς κεφαλαιακών απαιτήσεων.

«Αυτό [η αντίδραση] έχει φανεί και σε άλλες χώρες», σχολιάζει, υπογραμμίζοντας πως οι άνθρωποι απορρίπτουν τις παρεμβάσεις και την υπερβολική καθοδήγηση. Πιστεύει ότι κάτι τέτοιο συνέβη και στις αμερικανικές εκλογές, εκτιμώντας ότι η BofA «θα ωφεληθεί από αυτό το ρεύμα». Παρ’ όλα αυτά, παραμένει συγκρατημένος. «Θέλουμε κανόνες που να είναι δίκαιοι, να στηρίζουν την ανάπτυξη και να διατηρούν τον κλάδο ασφαλή και εύρυθμο, όπως είναι σήμερα».

Φέρνει ως παράδειγμα την πτώχευση της Silicon Valley Bank, που κόστισε 2,7 δισ. δολάρια στις μεγάλες τράπεζες μέσω του ταμείου ασφάλισης καταθέσεων. «Είναι σημαντικό να διασφαλίζεται η ορθή διαχείριση για να αποφεύγονται τέτοια κόστη».


Περιβάλλον

Με τις ενδείξεις να δείχνουν ότι οι εταιρείες στις ΗΠΑ μπορεί να κάνουν πίσω σε περιβαλλοντικούς στόχους κατά τη διάρκεια της θητείας Τραμπ, μήπως η βιωσιμότητα κινδυνεύει; Ο Μόινιχαν είναι κατηγορηματικός: «Όχι». Υπογραμμίζει πως ακόμη και εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία Βιώσιμων Αγορών (SMI).

Παρ’ όλα αυτά, η BofA, μαζί με άλλες μεγάλες τράπεζες όπως η Citi, αποχώρησαν το 2024 από την κορυφαία παγκόσμια συμμαχία για το κλίμα στον τραπεζικό τομέα, αποσύροντας τη δέσμευσή τους να περιορίσουν επενδύσεις σε βιομηχανίες με υψηλές εκπομπές. Παρότι ο νέος Λευκός Οίκος μπορεί να μη συμφωνεί, ο Μόινιχαν τονίζει ότι η βιωσιμότητα παραμένει ευκαιρία για επιχειρηματική ανάπτυξη.

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2024 Greek Finance Forum