| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Κυριακή,  12/01/2025

        
 

 

 

Μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού είναι οι περιπτώσεις των εισηγμένων που έχουν συμμορφωθεί με τις διατάξεις του νέου κανονισμού λειτουργίας του Χρηματιστηρίου Αθηνών, που προβλέπει την αύξηση της διασποράς των μετοχών τους. Κι αυτό ενώ ο νέος κανονισμός λειτουργίας έχει τεθεί ήδη σε ισχύ από τις 2/1/2025 και ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την προσαρμογή των εταιρειών, τη στιγμή μάλιστα που το υπουργικό συμβούλιο της Παρασκευής ενέκρινε τη ρύθμιση που επιτρέπει σε κάποια εταιρεία που δεν θέλουν οι βασικοί μέτοχοι να αυξήσουν τη διασπορά, να μεταφερθεί στην Εναλλακτική Αγορά αντί να ακολουθήσει τον δρόμο της εξόδου.

 

Ο νέος κανονισμός προβλέπει πως σε περίπτωση που για κάποιον ήδη εισηγμένο εκδότη διαπιστωθεί κατά τον 1ο έλεγχο επαρκούς διασποράς τον Ιούλιο του 2025, ότι η διασπορά του είναι κάτω του επιτρεπτού ποσοστού (25% ή 15% ανάλογα με την κεφαλαιοποίηση) και η μετοχή του δεν υπάγεται στη διαβάθμιση Υψηλής Συναλλακτικής Δραστηριότητας, του παρέχεται προθεσμία 6 μηνών για την αποκατάσταση, με δυνατότητα παράτασης επιπλέον 6 μηνών, κατόπιν αιτιολογημένου αιτήματος του εκδότη.

Δηλαδή, η προθεσμία αποκατάστασης θα λήγει το αργότερο 30.06.2026 (αν δοθεί και η παράταση). Παράλληλα, οι εκδότες υποχρεούνται να διορίσουν άμεσα τουλάχιστον 2 ειδικούς διαπραγματευτές εντός 3 μηνών από τη χορήγηση της αρχικής προθεσμίας αποκατάστασης. Μετά τους τρεις μήνες αν δεν έχει διορίσει ειδικούς διαπραγματευτές οι μετοχές της εταιρείας θα μεταφέρονται στην Επιτήρηση.

Το ίδιο θα συμβεί και σε όσους δεν έχουν αυξήσει τη διασπορά και έχουν εξαντλήσει τα χρονικά περιθώρια. Αν η διασπορά είναι κάτω από 10% θα γίνεται αναστολή διαπραγμάτευσης. Όλα αυτά θα μετρήσουν από το 2026, αλλά οι μέχρι σήμερα κινήσεις είναι ελάχιστες από πλευράς εισηγμένων, ενώ δεν σημαίνει απαραίτητα βελτίωση της εμπορευσιμότητας η διάθεση μετοχών από τους βασικούς μετόχους σε συγγενικά πρόσωπα (π.χ. Νάκας).

Το ερώτημα που τίθεται, είναι τι γίνεται με υπερσυγκεντρώσεις ποσοστών βασικών μετόχων, π.χ. στην Καρέλιας ή τη Βιοχάλκο, δηλαδή εταιρείες που έχουν κεφαλαιοποίηση, η μεν πρώτη κοντά στο 1 δισ. ευρώ και η δεύτερη πάνω από 1,5 δισ. ευρώ. Υποσχετική για αύξηση της διασποράς υπάρχει μέσω placement που αναμένεται να γίνει ενδεχομένως και εντός του πρώτου 3μήνου στην Attica Group ή την Trastor και τις άλλες εταιρείες διαχείρισης ακινήτων.

Η Μπλε Κέδρος ανακοίνωσε την 31η Δεκεμβρίου πως από τη μία έκανε διαγραφή ιδίων μετοχών και έτσι το συνολικό ποσοστό που κατέχει η εταιρεία μειώθηκε κάτω του 5% και συγκεκριμένα στο 4,42%. Kαι από την άλλη πως ο Παύλος Ευμορφίδης πούλησε μετοχές και πλέον έχει το 36,50%. Επίσης και ο Μιχαήλ Ευμορφίδης πούλησε μετοχές (640.000 μετοχές) και έχει 37,38% πλέον από 42,83%. Πλέον, οι δύο μέτοχοι έχουν ποσοστό 73,88%, άρα έχουν καλύτερη διασπορά από το 25% που προβλέπει ο κανονισμός.

Νωρίτερα η Φίλιππος Νάκας, είχε γίνει η πρώτη εταιρεία όπου ουσιαστικά είδαμε μετακίνηση μετοχών προς συγγενικά πρόσωπα, με σκοπό την αύξηση της διασποράς των μετοχών. Ο Κωνσταντίνος Νάκας πούλησε 120.000 μετοχές στη σύζυγο και σε τέκνο του και ο Γεώργιος Νάκας πούλησε 120.000 μετοχές σε τέκνο του. Που σημαίνει ότι στην συγκεκριμένη εταιρεία το ποσοστό ελεύθερης διασποράς διαμορφώνεται σε 25,4%.

Πηγή: The Power Game

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2024 Greek Finance Forum