| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Δευτέρα, 00:01 - 09/12/2024

 
           
 

 
 
 

 

Καθώς οι τράπεζες εισέρχονται βαθύτερα στον ψηφιακό κόσμο, η κυβερνοασφάλεια αναδεικνύεται ως το θεμέλιο για τη διατήρηση της εμπιστοσύνης των πελατών. Με τις απειλές να εξελίσσονται, η ανάγκη για στιβαρές στρατηγικές κυβερνοασφάλειας γίνεται πιο επιτακτική από ποτέ.

Σύμφωνα με την Check Point Software Technologies, οι αριθμοί - και για τη χώρα μας - είναι ανησυχητικοί: οι τράπεζες στην Ελλάδα δέχονται κατά μέσο όρο 757 κυβερνοεπιθέσεις την εβδομάδα τους τελευταίους έξι μήνες. Σε διεθνές επίπεδο, τα τελευταία 20 χρόνια, ο χρηματοπιστωτικός τομέας έχει καταγράψει απώλειες ύψους $12 δισ. από περισσότερες από 20.000 κυβερνοεπιθέσεις, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Advisen.

$12 δισ. έχουν χάσει οι τράπεζες, παγκοσμίως, σε 20 χρόνια λόγω 20.000 κυβερνοεπιθέσεων

Οι τράπεζες αποτελούν διαρκώς στόχο κυβερνοεγκληματιών λόγω των ευαίσθητων δεδομένων και των μεγάλων χρηματικών συναλλαγών, που διαχειρίζονται καθημερινά. Οι επιθέσεις αυτές δεν προκαλούν μόνο οικονομικές απώλειες, αλλά και διακοπές κρίσιμων υπηρεσιών, καθώς και βλάβες στη φήμη των ιδρυμάτων.

Όπως αναφέρει η Check Point, η τεχνολογία είναι διττή δύναμη για τις τράπεζες. Ενώ επιτρέπει την ευκολία στις συναλλαγές μέσω e-banking και εφαρμογών, ανοίγει παράλληλα τον δρόμο για εξελιγμένες επιθέσεις, όπως το phishing και το ransomware. Η διατάραξη της εμπιστοσύνης μπορεί να οδηγήσει σε οικονομικές ζημιές, όπως η άμεση κλοπή κεφαλαίων ή πόρων, που απαιτούνται για την αποκατάσταση των συστημάτων.

Επίσης, μπορούν να οδηγήσουν σε διακοπή υπηρεσιών, με τις καθυστερήσεις στις συναλλαγές να επηρεάζουν τη λειτουργία των πελατών και άλλων επιχειρήσεων. επίσης σε επικοινωνιακή κρίση, καθώς οι παραβιάσεις προκαλούν δυσαρέσκεια και πλήττουν τη φήμη της τράπεζας.

Στρατηγικές κυβερνοασφάλειας

Οι κυβερνήσεις και οι τράπεζες, διεθνώς, υιοθετούν αυστηρότερα πλαίσια κυβερνοασφάλειας. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, κανονισμοί, όπως το Gramm-Leach-Bliley Act, επιβάλλουν την προστασία δεδομένων και την ενημέρωση πελατών για τις πρακτικές ασφάλειας. Στην Ευρώπη, ο GDPR απαιτεί από τις τράπεζες να εφαρμόζουν αυστηρά μέτρα για την προστασία των δεδομένων. Παρόμοιες κατευθυντήριες γραμμές υπάρχουν και σε άλλες περιοχές, όπως η APAC, όπου οι αρχές θεσπίζουν πρωτοβουλίες για τη διαχείριση κινδύνων κυβερνοχώρου.

Για να ενισχύσουν την ανθεκτικότητά τους, οι τράπεζες μπορούν να εφαρμόσουν τις εξής πρακτικές:

- Zero-Trust Αρχιτεκτονική: Καμία συσκευή ή χρήστης δεν είναι εξ ορισμού αξιόπιστος.

- AI για ανίχνευση απειλών: Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να εντοπίσει και να εξουδετερώσει απειλές σε πραγματικό χρόνο.

- Κρυπτογράφηση δεδομένων: Προστασία ευαίσθητων δεδομένων κατά τη μεταφορά και αποθήκευση.

- Τακτικοί έλεγχοι ασφάλειας: Εντοπισμός και αντιμετώπιση τρωτών σημείων.

- Εκπαίδευση πελατών: Η ενημέρωση πελατών για τις βέλτιστες πρακτικές μειώνει την πιθανότητα επιτυχούς επίθεσης.

- Ασφαλείς συνεργασίες τρίτων: Έλεγχος των προμηθευτών και των συνεργατών για την πρόληψη τρωτών σημείων.

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2024 Greek Finance Forum