| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Παρασκευή, 28/03/2025

                          

 

 

Οι χώρες της Νότιας Ευρώπης αντιτίθενται στο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αύξηση των αμυντικών δαπανών μέσω φθηνών δανείων, ανησυχώντας ότι θα αυξήσει περαιτέρω το ήδη υπερβολικό τους χρέος. Η αντίσταση, με επικεφαλής τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία, αποτελεί σοβαρό πλήγμα για την πρόταση της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που στοχεύει στην ενίσχυση της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης.

 

Η πρόταση της φον ντερ Λάιεν περιλαμβάνει ένα πακέτο δανείων 150 δισ. ευρώ και μια ρήτρα διαφυγής για χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ, με στόχο την αύξηση των αμυντικών επενδύσεων και τη μείωση της εξάρτησης από την αμερικανική προστασία. Ωστόσο, η διαφωνία αυτή απειλεί να υπονομεύσει το σχέδιο των Βρυξελλών για αποστολή περισσότερων όπλων στην Ουκρανία.

«Ορισμένες χώρες αμφισβητούν τη βιωσιμότητα ή τη δυνατότητα ανάληψης αυτών των δανείων», δήλωσε ανώτερος διπλωμάτης της ΕΕ. Οι χώρες του Νότου, με υψηλό χρέος, αυξάνουν τις απαιτήσεις τους για τα λεγόμενα αμυντικά ομόλογα, που θα χρηματοδοτούνται μέσω κοινής δανειοδότησης από την ΕΕ στις αγορές κεφαλαίων, και απαιτούν την ομόφωνη έγκριση των 27 κρατών-μελών της ΕΕ.

Η φον ντερ Λάιεν δεν υποστηρίζει ακόμη αυτήν την πρόταση, λόγω των αντιδράσεων των βόρειων χωρών, όπως η Γερμανία και η Ολλανδία, που ανησυχούν ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει στην αμοιβαιότητα του χρέους. Ο Ολλανδός Πρωθυπουργός, Ντικ Σκούφ, επανέλαβε την αντίθεσή του στα Ευρωομόλογα μετά από μια συνάντηση ηγετών της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα.

Ορισμένοι διπλωμάτες ανησυχούν ότι η εικόνα των χωρών του Νότου που απορρίπτουν τα δάνεια θα αποδυναμώσει την υποστήριξη για τα αμυντικά ομόλογα στις χώρες που ακολουθούν αυστηρή δημοσιονομική πολιτική. Η φον ντερ Λάιεν, μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, είχε κινηθεί γρήγορα για να καταρτίσει ένα σχέδιο ενίσχυσης των αμυντικών δυνατοτήτων της ΕΕ, με την ελπίδα ότι χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία, οι οποίες δεν πληρούν το στόχο του 2% του ΑΕΠ για αμυντικές δαπάνες του ΝΑΤΟ, θα το αποδεχτούν.

Ωστόσο, το σχέδιο δανεισμού υποεκτίμησε ένα κρίσιμο σημείο: ενώ η ΕΕ μπορεί να δανειστεί φθηνότερα από τις περισσότερες χώρες μέλη, τα δάνεια προσμετρώνται στο χρέος των κρατών-μελών, γεγονός που προκαλεί ανησυχία σε χώρες με υψηλό χρέος.

«Το σχέδιο της φον ντερ Λάιεν στηρίζεται σχεδόν εξ ολοκλήρου στο εθνικό χρέος των κρατών», δήλωσε η Πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, σε κοινοβουλευτική συνεδρία την περασμένη εβδομάδα. Η Επιτροπή αναγνωρίζει ότι για να καλυφθούν οι αυξανόμενες αμυντικές δαπάνες, οι εθνικοί προϋπολογισμοί θα πρέπει να μειωθούν σε άλλους τομείς, κάτι που είναι πολιτικά δύσκολο για χώρες των οποίων οι πολίτες ενδιαφέρονται περισσότερο για θέματα όπως η μετανάστευση και η κλιματική αλλαγή.

Η Ιταλία και η Ισπανία έχουν προτείνει τη διεύρυνση του ορισμού των αμυντικών δαπανών, προκειμένου να περιληφθούν το έλεγχο των συνόρων, η κυβερνοασφάλεια και η ανθεκτικότητα των υποδομών. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, δεν έχουν επιβεβαιώσει αν θα ενεργοποιήσουν τη ρήτρα έκτακτης ανάγκης. Ορισμένοι αξιωματούχοι εικάζουν ότι καθυστερούν, περιμένοντας μια πιο ευνοϊκή στάση από τη φον ντερ Λάιεν πριν την επόμενη σύνοδο κορυφής των ηγετών τον Ιούνιο.

Η Γαλλία δεν σκοπεύει να ενεργοποιήσει τη ρήτρα, καθώς με χρέος άνω του 110% του ΑΕΠ ανησυχεί για την αναστάτωση των αγορών και την απώλεια της πιστοληπτικής της ικανότητας. Αντίθετα, η Γερμανία προγραμματίζει να ενεργοποιήσει τη ρήτρα για να χρηματοδοτήσει την αναβάθμιση της άμυνάς της. Ωστόσο, δεν αναμένεται να αποδεχτεί τα δάνεια της Επιτροπής, αφού μπορεί να αντλήσει φθηνότερα κεφάλαια μόνη της.

Αυτό δημιουργεί ανησυχίες για τα ευάλωτα κράτη μέλη, τα οποία φοβούνται ότι αν υποβάλουν πρώτα αίτηση για δάνεια της ΕΕ, θα στείλουν σήμα αδυναμίας στις αγορές, προκαλώντας αύξηση των επιτοκίων δανεισμού. Η πολυδιάσπαση μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ ενδέχεται να προκαλέσει αρνητική αντίληψη στις αγορές, όπως δήλωσε ανώτερος διπλωμάτης της ΕΕ.

Αλλά οι συντηρητικές δημοσιονομικές χώρες δεν πείθονται από αυτό το επιχείρημα, κατηγορώντας τις χώρες του Νότου για «πολιτικά παιχνίδια».
Πηγή: Politico

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2024 Greek Finance Forum