| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Κυριακή,  02/02/2025

                      

 

 

Το 2025 άρχισε με ομοβροντία χρηματικών διανομών (μερίσματα, προμερίσματα, επιστροφές κεφαλαίου κ.α.) από τις εισηγμένες επιχειρήσεις και όλα δείχνουν ότι θα ξεπεραστούν κατά πολύ οι χρηματικές διανομές του 2024 (κέρδη χρήσης 2023) που ανήλθαν στα 4,25 δισ. ευρώ, αφού τα κέρδη του 2024 ήταν πολύ μεγαλύτερα από αυτά του 2023 και οι διοικήσεις των εταιρειών θα ανταμείψουν ανάλογα τους μετόχους τους.

Η Ηelleniq Energy αποφάσισε τη διανομή προμερίσματος από τα κέρδη του 2024 -το δικαίωμα κόπηκε τον Ιανουάριο του 2025- ύψους 0,20 ευρώ ανά μετοχή ή 61 εκατ. ευρώ. Ακολούθησαν τα Πλαστικά Θράκης, επίσης με προμέρισμα για τη χρήση του 2024 με το δικαίωμα να κόβεται τον Ιανουάριο,  ύψους 0,07 ευρώ ή 3 εκατ. ευρώ. Την Πέμπτη η Ελλάκτωρ ενέκρινε την επιστροφή κεφαλαίου 0,85 ευρώ ανά μετοχή ή 296 εκατ. ευρώ με την πληρωμή να αρχίζει από τον Μάρτιο του 2025. Επίσης, την ερχόμενη  Δευτέρα η διοίκηση της Ideal Ηoldings σε έκτακτη συνέλευση θα προτείνει την επιστροφή κεφαλαίου 0,10 ευρώ ή 4,8 εκατ. ευρώ. Με το καλημέρα δηλαδή, το 2025, οι εισηγμένες μοιράζουν 365 εκατ. ευρώ. 

 

Η άνοδος του χρηματιστηρίου οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στην υψηλή μερισματική απόδοση της αγοράς που πέρσι ξεπέρασε το 4% και φέτος υπό προϋποθέσεις μπορεί να ξεπεράσει το 5%. Σήμερα η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ είναι 108 δισ. και με χρηματικές διανομές 4,6 δισ. ευρώ πιάνεται η μερισματική απόδοση του 5%. Μια απόδοση της τάξης του 5% ξεπερνά την απόδοση του δεκαετούς ομολόγου (3,2%), είναι πολλαπλάσια από τις προθεσμιακές καταθέσεις των τραπεζών που μετά βίας φτάνουν το 1% και απέχει παρασάγγας από τις μηδενικές απλές καταθέσεις.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι χρηματικές διανομές όχι μόνο θα φτάσουν τα 4,6 δισ. αλλά θα προσεγγίσουν τα 5 δισ. ευρώ. Όπως εξηγούν, μόνο από τις τράπεζες θα πρέπει να αναμένουμε κάποιες εκατοντάδες εκατομμυρίων ευρώ παραπάνω μερίσματα. Αυτό θα συμβεί γιατί, πρώτον, έχουν αυξημένα κέρδη το 2024 από το 2023 και, δεύτερον, γιατί έχουν πάρει εγκρίσεις για διανομή μεγαλύτερων συντελεστών μερισμάτων επί των καθαρών κερδών.

Πέρυσι για παράδειγμα οι τέσσερις συστημικές τράπεζες μαζί με Optima και Τράπεζα Κύπρου μοίρασαν περίπου το 25% των καθαρών κερδών τους με το συνολικό ποσό να φτάνει τα 950 εκατ. ευρώ. Η Πειραιώς εκτιμάται ότι φέτος θα μοιράσει το 35% των καθαρών κερδών της, η Eurobank έως το 50%, η Εθνική άνω του 40%, η Alpha Bank έως 35% και η Optima γύρω στο 30%.

Επίσης, μεγαλύτερα μερίσματα σε σχέση με πέρυσι έχουν προϊδεάσει ότι θα μοιράσουν  η ΔΕΗ, η Cenergy και η ElvalHalcor. Παράλληλα, εταιρείες που πέρυσι έδωσαν τα υψηλότερα μερίσματα σε απόλυτα νούμερα στη χειρότερη περίπτωση θα δώσουν τα ίδια ή λίγο παραπάνω αν ληφθούν υπόψη τα τελευταία στοιχεία για την κερδοφορία τους. Μεταξύ αυτών είναι η Coca-Cola, ο ΟΤΕ, η Metlen και η Jumbo.  

Από την πλευρά των διυλιστηρίων, τα κέρδη πέρυσι ήταν μικρότερα, αλλά οι διοικήσεις της Motor Oil και της Helleniq Energy δεν θα απογοητεύσουν τους μετόχους, αφού έδωσαν ήδη και προμέρισμα από τα κέρδη του 2024. Η Helleinq Energy θα μοιράσει επίσης το 50%  του μερίσματος που αντιστοιχεί στο 31% που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ στην Helleniq Energy, καθώς έτσι θα συμψηφίσει το ταμείο την εξαγορά του 35% της ΔΕΠΑ Eμπορίας από την Helleniq Energy. 

Ο ΟΠΑΠ αναμένεται να δώσει και φέτος μέρισμα κοντά στο 1,6 ευρώ ανά μετοχή. Εντός του 2025, στις χρηματικές διανομές των εισηγμένων θα προσμετρηθούν για πρώτη φορά και τα μερίσματα της Alter Ego, καθώς οι νέες μετοχές της δημόσιας εγγραφής δικαιούνται μερίσματος από τα κέρδη του 2024, ενώ και η Lavipharm σύμφωνα με τη διοίκησή της θα μοιράσει μέρισμα μετά από 17 χρόνια. Αυξημένα μερίσματα λόγω της μεγάλης τουριστικής κίνησης το 2024 θα μοιράσουν εντός του 2025 το Ελευθέριος Βενιζέλος και η Aegean. 

Σημειώνεται πως οι χρηματικές διανομές προσαυξάνονται και από τις ίδιες μετοχές που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους οι εισηγμένες, καθώς οι ίδιες μετοχές δεν δικαιούνται μέρισμα. Μεγάλο ποσοστό του μετοχικού κεφαλαίου σε ίδιες μετοχές έχουν διαχρονικά ο ΟΤΕ (που προχωρεί και στην οριστική διαγραφή τους), η ΔΕΗ και ο ΟΠΑΠ.

Πηγή: Business Daily

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2024 Greek Finance Forum