| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Δευτέρα,  16/12/2024

                         
 

 

 

16 Δεκεμβρίου 1969

Γεννιέται στο Σιαντάο, μία πόλη της επαρχίας Χουμπέι της Κίνας, ο Lei Jun. Από μικρό παιδί μαγεύεται από την τεχνολογία, όμως οι γονείς του είναι δάσκαλοι και με τον μισθό των 7 δολαρίων το μήνα που παίρνουν, σίγουρα δεν μπορούν να αγοράσουν τον Apple II των 2.000 δολαρίων που ονειρεύεται ο γιος τους. Παρόλα αυτά, ο Lei Jun έφτασε να θεωρείται ο Steve Jobs της Κίνας, αφού η εταιρεία την οποία ίδρυσε, η Xiaomi, παλεύει για την πρώτη θέση της παγκόσμιας αγοράς των smartphones, καθώς τον περασμένο Αύγουστο κατάφερε, πρόσκαιρα, να ξεπεράσει ακόμα και την Apple.

 

Και την ίδια στιγμή, πέτυχε σε έναν  άλλο τομέα, όπου η Apple παραδέχθηκε την ήττα της. Η εταιρεία που παράγει από στυλό και βαλίτσες έως έξυπνες τηλεοράσεις κατάφερε να βγάλει στην αγορά ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο μέσα σε μόλις τρία χρόνια από τη στιγμή που ο Lei Jun ανακοίνωσε τα σχέδιά του. Η επιτυχία του αυτή φαντάζει ακόμα μεγαλύτερη εάν αναλογιστεί κανείς ότι στο διάστημα αυτό, η Apple εγκατέλειψε διακριτικά τα δικά της σχέδια για την παραγωγή ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου.

                 

φωτ.: AP

Και έχοντας πια αφήσει την εταιρεία του Steve Jobs πίσω του, ο Lei Jun φαίνεται ότι πλέον εμπνέεται από έναν άλλο θρυλικό επιχειρηματία. Για να γιορτάσει την παραγωγή του 100.000ου αυτοκινήτου του, δημοσίευσε στα social media μια φωτογραφία όπου κοιμάται στο πάτωμα του εργοστασίου του. Παραπέμπει, βέβαια, στον πρώτο καιρό της Tesla, όταν ο  Elon Musk κοιμόταν στο πάτωμα του εργοστασίου, την ώρα που η αυτοκινητοβιομηχανία του πάλευε να γλιτώσει τη χρεοκοπία.

«Ο λόγος για τον οποίο κοιμόμουν στο πάτωμα δεν ήταν γιατί δεν μπορούσα να περάσω τον δρόμο απέναντι και να βρίσκομαι σε ένα ξενοδοχείο. Ήταν γιατί ήθελα οι δικές μου συνθήκες να μην είναι χειρότερες από οποιουδήποτε άλλου στην εταιρεία. Όταν αυτοί ένιωθαν πόνο, ήθελα ο δικός μου να είναι χειρότερος», έχει πει ο Musk.

Αντιγράφοντας τον Jobs 

Από τη στιγμή που άρχισε να τραβά πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας σε διεθνές επίπεδο, ο Lei δεν έκρυψε ποτέ τον θαυμασμό του για τον οραματιστή ιδρυτή της Apple. «Ο Steve Jobs είχε τεράστια επιρροή πάνω μου. Με ενέπνευσε να χτίσω μια εταιρεία που να επηρεάσει τον κόσμο», έχει πει.

Ένα βιβλίο που βρήκε στη βιβλιοθήκη το πανεπιστημίου της Γουχάν, όπου σπούδαζε πληροφορική, το 1987, θα του άλλαζε τη ζωή. Δεν ήταν άλλο από το «Fire in the Valley: The Making of the Personal Computer», ένα βιβλίο που εξιστορεί τα πρώτα βήματα των υπολογιστών, εστιάζοντας κυρίως στην Apple και τη Microsoft. Μέσα από τις σελίδες του, ο Lei διάβασε πώς ο Steve Jobs Και ο Steve Wozniak έθεσαν τις βάσεις για τη δημιουργία της Apple μια Πρωταπριλιά, κυκλοφόρησαν τον Apple I και έφτιαξαν 50 υπολογιστές μέσα σε έναν μήνα για να ολοκληρώσουν την πρώτη τους παραγγελία.

Όπως θα έγραφε ο ίδιος στο δικό του «Seizing the Opportune Moment», το βιβλίο εκείνο τον ενέπνευσε να κυνηγήσει το όνειρό του.

Τον τελευταίο χρόνο των σπουδών του, ο Lei ίδρυσε την πρώτη του εταιρεία. Έφτιαχνε τσιπς που διευκόλυναν τους υπολογιστές να επεξεργαστούν δεδομένα στα κινέζικα.

Η πρώτη του μεγάλη επιτυχία θα ερχόταν το 2004, όταν πούλησε την εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου Joyo.com στην Amazon, αντί 75 εκατ. δολαρίων. Το 2007 έβαλε την εταιρία antivirus λογισμικού Kingsoft, στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, ανεβάζοντας και άλλο την προσωπική του περιουσία.

Έπειτα από 20 χρόνια σκληρής δουλειάς, ο Lei «αποσύρθηκε» το 2007 και εστίασε στις επενδύσεις σε τεχνολογικές εταιρείες. Με το εντυπωσιακό χαρτοφυλάκιο που είχε στήσει στην Κίνα, θα μπορούσε να μην δουλέψει ξανά στη ζωή του. Όμως, έως το 2010, σε ηλικία 40 ετών, είχε ξαναμπεί στο «παιχνίδι».

Τότε έθεσε σε εφαρμογή το όραμά του να φτιάξει υψηλής ποιότητας κινητά τηλέφωνα Made in China. Τον Αύγουστο του 2010 κυκλοφόρησε το MIUI, ένα Android smartphone. Στις πρώτες παρουσιάσεις των κινητών τηλεφώνων της εταιρείας του, ο Lei δεν ήταν απλά επηρεασμένος από τον Jobs. Αντέγραφε κάθε κίνηση, έως και το ντύσιμο του ιδρυτή της Apple, προκαλώντας κάποιες φορές επικριτικά σχόλια. Ομως μία δεκαετία αργότερα, το 2020, η Xiaomi είχε φτάσει να πουλά 10 εκατομμύρια smartphones τον χρόνο.

Πλέον, βρίσκεται σταθερά στην πρώτη τριάδα της αγοράς, με το μεγάλο στοίχημα για αυτήν να είναι να καταφέρει να προσελκύσει ένα κοινό που είναι διατεθειμένο να πληρώσει υψηλότερες τιμές για πιο premium κινητά, ώστε να μπορέσει να αυξήσει τα πολύ χαμηλά περιθώρια κέρδους της.

Σήμερα, ο Lei Jun είναι ο 77ος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, καθώς έχει περιουσία 25,3 δισ. δολαρίων. Το περιοδικό Fortune του έδωσε φέτος την 57η θέση ανάμεσα στις 100 πιο ισχυρές προσωπικότητες του παγκόσμιου επιχειρείν.

moneyreview.gr

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2024 Greek Finance Forum