| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Δευτέρα, 00:01 - 10/02/2025

                     

 

 

Ο πρόεδρος Τραμπ αντιπαθεί την μπρουταλιστική αρχιτεκτονική, το ρεύμα που ξεκίνησε από την Ευρώπη και έδωσε πολλά ομοσπονδιακά κτίρια από ακατέργαστο σκυρόδεμα στην πρωτεύουσα τις δεκαετίες του 1960 και του 1970. Την πρώτη εβδομάδα της θητείας του αποφάσισε να κάνει κάτι γι’ αυτό.

Το υπόμνημα που εξέδωσε και ορίζει ότι τα καινούργια ομοσπονδιακά κτίρια πρέπει να σέβονται την «κλασική αρχιτεκτονική κληρονομιά» του έθνους – όπως το στυλ του Λευκού Οίκου με τους κίονες και το αέτωμα – δεν εκφράζει μόνο την προσωπική του αισθητική. Πρόκειται για μια από τις πολλές προσπάθειες του Τραμπ να αναδείξει τις αξίες του κινήματος MAGA (Make America Great Again) αποκαθιστώντας μια συγκεκριμένη άποψη για την Ιστορία και για τα σύμβολα του αμερικανικού δημόσιου βίου, που πιστεύει ότι παραποιήθηκαν από τους φιλελευθέρους.

 

Το βουνό και οι σημαίες

Ο Τραμπ εξήγγειλε ότι το υψηλότερο βουνό της χώρας θα μετονομαστεί επισήμως και πάλι όρος Μακ Κίνλεϊ, προς τιμήν ενός από τους αγαπημένους του προέδρους, του Γουίλιαμ Μακ Κίνλεϊ, αντί Ντενάλι, όπως το αποκαλούσαν ανέκαθεν οι ιθαγενείς της Αλάσκας. Διέταξε επίσης να κυματίζει στις πρεσβείες των ΗΠΑ μόνο η αμερικανική σημαία, απαγορεύοντας τη σημαία του gay pride ή άλλες ανάλογες.

Η κλασική αρχιτεκτονική, το ελληνορωμαϊκό στυλ, που ενέπνευσε τους πρώτους αμερικανούς ηγέτες, όπως τον Τόμας Τζέφερσον, συνδέει τους Αμερικανούς με τις αρχαίες ρίζες της δημοκρατίας, υποστήριξε ο Τραμπ, ενώ η μοντερνιστική αρχιτεκτονική ικανοποιεί μόνο τις καλλιτεχνικές ελίτ.

«Πρόκειται για τη διεξαγωγή του πολιτισμικού πολέμου σε όλα τα μέτωπα» δήλωσε ο Πίτερ Γουένερ, επικριτής του Τραμπ που έχει θητεύσει στις κυβερνήσεις του Ρόναλντ Ρίγκαν και των δύο Μπους.

Το woke κίνημα

Πολλές από τις πρώτες εντολές του προέδρου εντάσσονται στην προσπάθειά του να αποκαθάρει την κυβερνητική πολιτική από τις «woke» ιδέες και τα προγράμματα συμπερίληψης. «Πιστεύει ότι το woke κίνημα αποτέλεσε επίθεση κατά του πολιτισμού και μας έκανε να ντρεπόμαστε για τον πολιτισμό μας» πρόσθεσε ο Γουένερ.

Οι ενέργειες του Τραμπ την πρώτη του εβδομάδα στο προεδρικό αξίωμα αποτέλεσαν συνέχεια μιας μάχης που ξεκίνησε από την πρώτη θητεία του. Ο πρόεδρος θα έχει την ευκαιρία να διαμορφώσει απόψεις για την αμερικανική Ιστορία κατά την 250ή επέτειο από τη γέννηση του έθνους το επόμενο έτος η οποία, όπως είπε, πρέπει να αποτελέσει αφορμή για εορτασμούς που θα διαρκέσουν όλον τον χρόνο. Στην ομιλία του την περασμένη εβδομάδα στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός σημείωσε ότι από «μια ευτυχή συγκυρία» θα είναι πρόεδρος κατά τη διάρκεια του επετειακού έτους.

Σύνδεση με το παρελθόν

Ο Νιουτ Γκίνγκριτς, πρώην πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, δήλωσε ότι ο Τραμπ προσπαθεί να αναδείξει τις πολιτισμικές αξίες που πρεσβεύει μετά την εγκατάλειψή τους από την Αριστερά. Η πολιτική της «μίας σημαίας» στις πρεσβείες «έχει ως στόχο να αποκηρύξει την προσπάθεια της Αριστεράς να καταστήσει άλλες σημαίες ισότιμες με την αμερικανική» είπε ο Γκίνγκριτς.

Το αρχιτεκτονικό υπόμνημα του Τραμπ δίνει έμφαση σε μια συνέχεια στο ύφος που είναι γνώριμο από τον Λευκό Οίκο, το Καπιτώλιο και άλλα τοπόσημα της δημοκρατίας, συνδέοντας τους Αμερικανούς με το παρελθόν τους και απορρίπτοντας τον «τυχαίο ατομισμό» στην κρατική αρχιτεκτονική.

Οι δύο γερουσιαστές της Αλάσκας και πολλοί κάτοικοι λένε ότι το βουνό στην Πολιτεία τους θα έπρεπε δικαιωματικά να ονομάζεται Ντενάλι, όπως το αποκαλούν εδώ και αιώνες οι ιθαγενείς Κογιουκόν, που σημαίνει «το μεγάλο».

Ο Γκίνγκριτς, αντίθετα, θεωρεί ότι η απόφαση συνδέεται με τις αμερικανικές επιδιώξεις. Οι αναφορές του Τραμπ στον Μακ Κίνλεϊ ενισχύουν τις προσπάθειές του να πάρει τον έλεγχο της Γροιλανδίας και της Διώρυγας του Παναμά και «είναι μια προσπάθεια να πει: «Δεν είμαστε στάσιμοι. Δεν είμαστε σε παρακμή. Δεν είμαστε παγιδευμένοι σε αυτό που είμαστε, αλλά έχουμε ρίξει όλες μας τις δυνάμεις στο να γίνουμε αυτό που θα μπορούσαμε να είμαστε»».

Κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Μακ Κίνλεϊ, οι ΗΠΑ προσάρτησαν τη Χαβάη, ενώ οι Φιλιππίνες και το Γκουάμ έγιναν αμερικανικά εδάφη. «Ο Τραμπ», είπε ο Γκίνγκριτς, «αντιπροσωπεύει κατά μία έννοια την εκ νέου διεκδίκηση της αμερικανικής Ιστορίας».

«Φαντάζομαι ότι δεν έχει πρόβλημα να ξαναγράψει την Ιστορία» είπε για τον Τραμπ ο Δημοκρατικός γερουσιαστής της Βιρτζίνια Τιμ Κέιν.

Η αλλαγή ονομάτων

Η μάχη που δόθηκε κατά την πρώτη θητεία του Τραμπ κατά της αλλαγής των ονομάτων που τιμούν τη Συνομοσπονδία σε στρατιωτικές βάσεις και αλλού είναι πιθανό να επαναληφθεί – το 2020 ο Τραμπ άσκησε βέτο σε σημαντικό νομοσχέδιο για την αμυντική πολιτική επειδή προέβλεπε τη μετονομασία βάσεων.

Το Κογκρέσο ανέτρεψε το βέτο του Τραμπ, παρόλο που οι Ρεπουμπλικανοί είχαν τότε την πλειοψηφία στη Γερουσία. Τελικά, δόθηκαν νέα ονόματα σε εννέα βάσεις και αρκετά πλοία. Το Φορτ Χουντ στο Τέξας, που είχε πάρει το όνομά του από έναν στρατηγό της Συνομοσπονδίας, έγινε Φορτ Καβάζος, προς τιμήν του πρώτου ισπανόφωνου στρατηγού του Στρατού. Το Φορτ Μπραγκ στη Βόρεια Καρολίνα, που πήρε το όνομά του από έναν αξιωματικό της Συνομοσπονδίας, έγινε Φορτ Λίμπερτι.

Ο Τραμπ ως υποψήφιος, και ξανά τον περασμένο μήνα, υποσχέθηκε να αποκαταστήσει τις παλαιές ονομασίες, προσθέτοντας: «Θα τα πάρουμε πίσω. Η woke προπαγάνδα πρέπει να σταματήσει». Υποσχέθηκε επίσης να εμποδίσει την προτεινόμενη μετονομασία 14 πλοίων.

Οι νότιες Πολιτείες

Η διαδικασία της μετονομασίας έχει φορτιστεί συναισθηματικά, με πολλούς αντιπάλους να λένε ότι στόχος τους δεν είναι να τιμήσουν τη Συνομοσπονδία αλλά εκείνους που υπηρέτησαν επί δεκαετίες στις βάσεις αυτές.

Ο Τάι Σίντιουλι, απόστρατος ταξίαρχος του αμερικανικού Στρατού, ο οποίος συμμετείχε στην επιτροπή που σύστησε το Κογκρέσο για τη μετονομασία των βάσεων, δήλωσε ότι τα ονόματα της Συνομοσπονδίας υποκρύπτουν αποδοχή της ιδέας της «χαμένης υπόθεσης» – του ισχυρισμού ότι οι νότιες Πολιτείες δεν εξεγέρθηκαν κατά της Ενωσης για να διατηρήσουν τη δουλεία αλλά για να διατηρήσουν τα δικαιώματα των πολιτειών.

«Οι αξίες της Συνομοσπονδίας – αυτές δεν είναι οι δικές μας αξίες» δήλωσε ο Σίντιουλι, ομότιμος καθηγητής Ιστορίας στη στρατιωτική ακαδημία του Γουέστ Πόιντ. «Η κορυφαία στιγμή στην ιστορία του αμερικανικού Στρατού ήταν η απελευθέρωση τεσσάρων εκατομμυρίων ανδρών, γυναικών και παιδιών από τη δουλεία, η διαφύλαξη της δημοκρατίας και η σωτηρία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, και αυτά πρέπει να τιμούμε».

Πηγή: The Wall Street Journal

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2024 Greek Finance Forum