| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Πέμπτη, 04/08/2022

 

 

Στο τέλος Αυγούστου θα σχηματίσει το οικονομικό επιτελείο εικόνα για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, ώστε να υπολογίσει τον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο για τις όποιες νέες παροχές φέτος, αλλά και να προετοιμάσει το έδαφος για το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2023.

 

 

Όπως γράφει ο Θάνος Τσίρος στην Ναυτεμπορική, η εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού προχωρά με μια εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη -την τιμή του φυσικού αερίου που ανέκτησε χθες τα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα-, αλλά και μια θετική: την πορεία του τουρισμού που «φουσκώνει» τα δημόσια έσοδα εξασφαλίζοντας τον πολυπόθητο δημοσιονομικό χώρο και για την επιδότηση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος και για τα όποια πρόσθετα μέτρα στήριξης χρειαστούν.

 

Είναι τέτοια η μεταβλητότητα που παρατηρείται στις διεθνείς τιμές της ενέργειας, και ειδικά του φυσικού αερίου, ώστε πρακτικά να είναι πολύ δύσκολη οποιαδήποτε πρόβλεψη για την πορεία εκτέλεσης του φετινού προϋπολογισμού.

 

Προς το παρόν τα πρόσθετα έσοδα λόγω τουρισμού επιτρέπουν τη χρηματοδότηση του μηχανισμού επιδότησης των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος. Το ερώτημα είναι τι θα γίνει από το φθινόπωρο όταν η τουριστική σεζόν θα έχει ολοκληρωθεί και ενώ είναι πιθανό οι υψηλές τιμές στην ενέργεια να παραμείνουν, εκτινάσσοντας το κόστος για θέρμανση και ηλεκτροδότηση.

 

Έσοδα από ΦΠΑ

 

Ενώ η αβεβαιότητα για την πορεία των τιμών θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος του χρόνου, η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει αποφάσεις στο τέλος Αυγούστου με τα όποια δεδομένα έχει στα χέρια της μέχρι αυτή τη στιγμή. Δεν θα είναι λίγα.

 

Αυτές τις ημέρες γίνεται η αποτίμηση των εσόδων από τον ΦΠΑ κατά τη διάρκεια του 2ου τριμήνου, καθώς έως τις 29 Ιουλίου υποβάλλονταν οι σχετικές δηλώσεις από τις εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

 

Οι πρώτες ενδείξεις αποτυπώνουν μεγάλη αύξηση αφού εκτός από την πολύ μεγάλη αύξηση των τιμών ελέω πληθωρισμού, υπάρχει και η καλή πορεία του τουρισμού και κατά τον Μάιο αλλά κυρίως κατά τον Ιούνιο. Επίσης, μέχρι το τέλος Αυγούστου θα υπάρχει πιο σαφής εικόνα και για την πορεία των δημοσίων εσόδων στο 8μηνο αλλά και για την εξέλιξη των τουριστικών εσόδων κατά τον κρίσιμο Αύγουστο. Επίσης, στο τέλος Αυγούστου θα έχει εκπνεύσει και η προθεσμία για την καταβολή της 1ης και της 2ης φετινής δόσης του φόρου εισοδήματος, οπότε θα φανεί η ανταπόκριση των πολιτών αλλά και των επιχειρήσεων και στη συγκεκριμένη φορολογική υποχρέωση. Μέχρι στιγμής μόνο στα φυσικά πρόσωπα έχουν καταλογιστεί φόροι 2,3 δισ. ευρώ και ενώ υπολείπονται ακόμη πάνω από 900.000 δηλώσεις. Πέρυσι βεβαιώθηκαν συνολικά περί τα 2,8 δισ. ευρώ, οπότε το πιθανότερο είναι ότι θα έχουμε μεγαλύτερο ποσό φέτος με το που θα ολοκληρωθεί η διαδικασία.

 

Ηλεκτρική ενέργεια

 

Οι δύο πρώτες ημέρες του Αυγούστου ήταν απογοητευτικές όσον αφορά την πορεία των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς με το φυσικό αέριο να κοστίζει 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα ο τρέχων μήνας ξεκινά με τη μεγαβατώρα του ηλεκτρικού ρεύματος να αποτιμάται πάνω από 400 ευρώ. Ο Ιούλιος ήταν ο χειρότερος μήνας μέχρι στιγμής με μέση τιμή 340 ευρώ. Αν οι τιμές του ρεύματος επιμείνουν πάνω από τα 400 ευρώ, το πρόσθετο κόστος θα βαρύνει όχι τους καταναλωτές, αλλά τον κρατικό προϋπολογισμό.

 

Οι εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας θα ανακοινώσουν τις τιμές για τον Σεπτέμβριο στις 20 Αυγούστου και αμέσως μετά η κυβέρνηση θα προσαρμόσει ανάλογα την επιδότηση ώστε να παραμείνει η τιμή λιανικής στην περιοχή των 0,15-0,17 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Με τα σημερινά δεδομένα, το ποσό που θα πρέπει να καταβάλλεται από τον κρατικό προϋπολογισμό μπορεί να προσεγγίζει και τα 300 εκατ. ευρώ ανά μήνα.

 

Αν αυτή η κατάσταση συνεχιστεί και μετά τον Σεπτέμβριο, το οικονομικό επιτελείο θα υποχρεωθεί να καταθέσει δεύτερο συμπληρωματικό προϋπολογισμό για να δικαιολογηθεί η αυξημένη δαπάνη.

 

Χωρίς κανείς να μπορεί να προεξοφλήσει αν αυτά τα 300 εκατ. ευρώ ανά μήνα (και χωρίς να συνυπολογίζονται οι πόροι του Ταμειακού Ενεργειακής Μετάβασης που ανεβάζουν τον μηνιαίο λογαριασμό επιδότησης στο 1,2 δισ. ευρώ) θα είναι πολλά ή λίγα μέχρι το τέλος του έτους. Πάνω σε αυτή την αβεβαιότητα, όμως, θα πρέπει να στηριχτούν και οι παρεμβάσεις κατά την εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού, αλλά και ολόκληρο το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2023.

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum