| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Τετάρτη, 06/07/2022

 

 

H τουριστική δραστηριότητα κατά το πρώτο εξάμηνο της τρέχουσας χρονιάς έχει ήδη φτάσει, και σε περιπτώσεις ξεπεράσει, τα μεγέθη-ρεκόρ της αντίστοιχης περιόδου του 2019. Με βάση τα στοιχεία των κρατήσεων, των πτήσεων και των διανυκτερεύσεων εκτιμάται πως οι ταξιδιωτικές εισπράξεις θα διαμορφωθούν φέτος πέριξ των 20 δισεκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή κατά 10% υψηλότερες από τα 18,2 δισεκατομμύρια του 2019. Επιμέρους αγορές ταξιδιωτών όπως η Γαλλία και η Γερμανία και δευτερευόντως η Βρετανία βρίσκονται ήδη από 6% έως και 40% υψηλότερα από το πρώτο εξάμηνο του 2019.

 

 

Όπως γράφει το Money Review, εφόσον οι εκτιμήσεις αυτές επιβεβαιωθούν, υπολογίζεται ότι μπορεί να δημιουργηθεί επιπλέον δημοσιονομικός χώρος της τάξης των 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ειδικότερα, ο προϋπολογισμός για το 2022 προβλέπει ταξιδιωτικές εισπράξεις της τάξης του 80% εκείνων του 2019, δηλαδή περί τα 15 δισ. ευρώ. Εξ αυτών το 50% περίπου θεωρείται δημοσιονομικός χώρος όπως προκύπτει από τα φορολογικά έσοδα που δημιουργούνται. Εάν τελικά οι ταξιδιωτικές εισπράξεις διαμορφωθούν 10% υψηλότερα από το 2019, δηλαδή κοντά στα 20 δισ. ευρώ, αυτό σημαίνει επιπλέον εισπράξεις της τάξης των 5 δισ. εκ των οποίων το 50% ή τα δυόμισι δισ. ευρώ αποτελούν πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο.

 

«Τα στοιχεία αναφορικά με τις αφίξεις ταξιδιωτών δείχνουν ότι τη φετινή σεζόν είμαστε είτε στα ίδια επίπεδα είτε σε αυξημένα σε σχέση με το 2019, που ήταν μια χρονιά “ανέφελη” με ανοιχτή την αγορά της Κίνας και ταξιδιώτες από τη Ρωσία και την Ουκρανία, χωρίς πληθωρισμό και ενεργειακή κρίση», σημειώνει μιλώντας στην «Κ» ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας. «Ωστόσο, τα πιο εντυπωσιακά στοιχεία είναι αυτά που αφορούν τους μήνες της άνοιξης, καθώς επιβεβαιώνουν τη στρατηγική που χαράξαμε με στόχο την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, ενώ ευελπιστούμε ότι αντίστοιχα μεγάλες θα είναι οι αυξήσεις στις αφίξεις το φθινόπωρο και στις αρχές του χειμώνα, καθώς ήδη μεγάλοι tour operators μας ζητούν πακέτα για τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο», προσθέτει ο υπουργός.

 

Και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Γιάννης Ρέτσος, προ ημερών αποκάλυψε ότι το 2022 ο τουρισμός «μπορεί να αγγίξει και, γιατί όχι, να ξεπεράσει σε έσοδα το 2019», ενώ ο πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου, Ανδρέας Ανδρεάδης και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Sani/Ikos, μίλησε ανοιχτά για έσοδα της τάξης των 20 δισεκατομμυρίων.

 

Ξοδεύουν περισσότερα

 

Δεν είναι βέβαια μόνο η αύξηση της επιβατικής κίνησης που ενισχύει τα έσοδα, αλλά και οι αυξήσεις των τιμών στα ξενοδοχεία. Η μέση δαπάνη ανά επισκέπτη είναι σημαντικά αυξημένη. Κατά το πρώτο τετράμηνο του 2022 οι ταξιδιωτικές εισπράξεις επανέκτησαν το 86,6% εκείνων της αντίστοιχης περιόδου του 2019, χρονιά-ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό. Παράλληλα, κατά το ίδιο διάστημα η μέση δαπάνη ανά ταξίδι αυξήθηκε κατά 20,3%. Την ίδια ώρα όμως, αυξημένα έως και κατά 30% περίπου εμφανίζονται και τα λειτουργικά κόστη στον κλάδο της φιλοξενίας, τόσο λόγω ενέργειας όσο και λόγω μισθολογικών αυξήσεων.

 

Σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, η επιβατική κίνηση τον Ιούνιο διαμορφώθηκε στο 94% του 2019 και στον αριθμό πτήσεων στο 97% του 2019. Σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, οι αφίξεις επιβατών εξωτερικού στο σύνολο των αεροδρομίων της χώρας κατέγραψαν αύξηση 3,2% σε σχέση με τον Μάιο του 2019.

 

Οσον αφορά τις επιμέρους αγορές από τις οποίες η Ελλάδα αντλεί επισκέπτες, σύμφωνα με στοιχεία που διέθεσε το υπουργείο Τουρισμού στην «Κ», οι Γάλλοι είναι στο +20% από την αρχή του έτους σε σχέση με το 2019 και +40,6% για τον Απρίλιο σε σχέση με τον Απρίλιο του 2019. Οι Γερμανοί στις αφίξεις είναι στο +6% από την αρχή του έτους και +40% τον Απρίλιο σε σχέση με το 2019. Οι Βρετανοί είναι στο +4% από την αρχή του έτους και τον Απρίλιο +93,5% σε σχέση με το 2019. Η Ελλάδα παρουσιάζει τη δεύτερη μετά την Τουρκία μεγαλύτερη σωρευτική αύξηση ζήτησης στη γερμανική αγορά οργανωμένου τουρισμού για τη σεζόν του 2022, σε σύγκριση με το 2019, η οποία διαμορφώνεται στο +14%.

 

Σημαντική είναι και η κίνηση από τις ΗΠΑ. Μάλιστα, η Ελλάδα παρουσιάζει τη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση στις αναζητήσεις πτήσεων που πραγματοποιούν οι Αμερικανοί ταξιδιώτες από τις 26 Ιουνίου και μετά (+22%), σύμφωνα με στοιχεία της Mabrian. Ηδη στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου ο Ιούνιος παρουσίασε εντυπωσιακή πορεία, ξεπερνώντας κατά 13% τον Ιούνιο της τελευταίας προ-πανδημικής χρονιάς, αναφέρουν από το υπουργείο Τουρισμού.

 

Να σημειωθεί πως κατά το πρώτο τρίμηνο κάθε χρονιάς πραγματοποιείται τυπικά τζίρος που αντιστοιχεί μόλις στο 5% του έτους, το δεύτερο τρίμηνο στο 25% του έτους, το τρίτο τρίμηνο στο 60% και το τέταρτο τρίμηνο στο υπόλοιπο 10%. Οπως εξηγούν οι ειδικοί, «ακόμα και αν έχουμε ήπια επανάκαμψη της πανδημίας από το φθινόπωρο και μετά, τα μεγέθη που δείχνουν πως θα καταγραφούν το δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο επαρκούν για να υπερκαλύψουν τόσο τις απώλειες του φετινού πρώτου τριμήνου όσο και την όποια τυχόν κάμψη του τέταρτου».

 

Πρώτα τα 5στερα

 

Η ανάκαμψη και αύξηση των εισπράξεων δεν αναμένεται να είναι οριζόντια, δηλαδή δεν θα επωφεληθούν των αυξημένων εσόδων όλοι οι προορισμοί και όλες οι μονάδες. Οπως αναφέρουν πηγές του κλάδου, τα ξενοδοχεία 5 και 4 αστέρων σε δημοφιλείς προορισμούς είναι τα πρώτα που θα καταγράψουν νέα υψηλά, ενώ χαμηλότερης διαβάθμισης μονάδες και καταλύματα σε όχι ιδιαίτερα γνωστούς θερινούς προορισμούς αλλά και πόλεις και χειμερινούς προορισμούς αναμένεται να ανακάμψουν με σαφώς χαμηλότερους ρυθμούς.

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum