| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Παρασκευή, 07/02/2025

     

 

 

Ο εμπορικός πόλεμος που έχει ξεκινήσει ο Ντόναλντ Τραμπ σε παγκόσμιο επίπεδο φαίνεται πως έχει πλέον ως επόμενο στόχο την Ευρώπη. Έπειτα από την επιβολή δασμών 10% στην Κίνα, ο πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών έχει δηλώσει με σαφήνεια ότι θα προχωρήσει στην επιβολή δασμών στις εισαγωγές από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μπροστά σε αυτήν την απειλή, η ΕΕ εξετάζει τις επιλογές που έχει στη διάθεσή της για να αντιδράσει. Ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προαναγγείλει «αποφασιστικά» αντίποινα, κάποιοι Ευρωπαίοι ηγέτες προσπαθούν να κρατήσουν μια ηπιότερη στάση. Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς έχει ήδη απευθύνει έκκληση για διάλογο με τον Τραμπ, προκειμένου να βρεθεί μια λύση στις διαφωνίες των δύο πλευρών.

 

Ένας νέος εμπορικός πόλεμος αποτελεί σοβαρό πρόβλημα για την ΕΕ, η οποία διατηρεί στενές εμπορικές σχέσεις με τις ΗΠΑ. Η επιβολή δασμών θα έπληττε σημαντικά τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις αλλά και τους καταναλωτές. Αν και τέτοιου είδους συγκρούσεις συνήθως ζημιώνουν και τις δύο πλευρές, ορισμένοι κλάδοι και χώρες ενδέχεται να υποστούν μεγαλύτερη ζημία από άλλους. Το Politico αναλύει ποιοι τομείς και ποιες ευρωπαϊκές χώρες είναι οι πιο εκτεθειμένες στον κίνδυνο αυτό.

Το εμπόριο ΕΕ-ΗΠΑ με αριθμούς Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποτελούν τον σημαντικότερο εμπορικό εταίρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με το συνολικό εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών να ξεπερνά το 1,5 τρισεκατομμύριο ευρώ το 2023.

Κατά το ίδιο έτος, οι εξαγωγές της ΕΕ προς τις ΗΠΑ ανήλθαν στα 500 δισ. ευρώ, ενώ οι εισαγωγές από τις ΗΠΑ ήταν περίπου 300 δισ. ευρώ. Αντίθετα, το εμπορικό ισοζύγιο της ΕΕ με την Κίνα είναι ελλειμματικό, καθώς οι εισαγωγές από την Κίνα ξεπέρασαν τα 500 δισ. ευρώ, ενώ οι εξαγωγές έφτασαν μόλις τα 250 δισ. ευρώ.

Ο Τραμπ έχει επικρίνει επανειλημμένα τις εμπορικές πρακτικές της ΕΕ, τις οποίες θεωρεί αθέμιτες, υποστηρίζοντας ότι το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με την ΕΕ ανήλθε σε περίπου 157 δισ. ευρώ το 2023. Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη τις υπηρεσίες, η διαφορά αυτή μειώνεται σημαντικά, καθώς οι ΗΠΑ κατέγραψαν πλεόνασμα 109 δισ. ευρώ στο εμπόριο υπηρεσιών με την ΕΕ. Συνολικά, η ΕΕ είναι καθαρός εξαγωγέας αγαθών προς τις ΗΠΑ, αλλά καθαρός εισαγωγέας υπηρεσιών.

Ποια προϊόντα εμπλέκονται περισσότερο Εάν ο Τραμπ επιβάλει γενικούς δασμούς σε όλα τα προϊόντα από την ΕΕ, οι τομείς που θα πληγούν περισσότερο είναι η αυτοκινητοβιομηχανία, η βιομηχανία μηχανημάτων και η φαρμακευτική βιομηχανία. Τα κορυφαία εξαγόμενα προϊόντα της ΕΕ προς τις ΗΠΑ είναι οι πυρηνικοί αντιδραστήρες, τα μηχανήματα, τα φαρμακευτικά προϊόντα και τα αυτοκίνητα.

Ειδικότερα, η ΕΕ εξήγαγε αυτοκίνητα αξίας άνω των 90 δισ. ευρώ προς τις ΗΠΑ το 2023. Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα παραπονεθεί ότι η ΕΕ στέλνει εκατομμύρια αυτοκίνητα στις ΗΠΑ, ενώ απορρίπτει τα αμερικανικά αυτοκίνητα. Στην πραγματικότητα, η ΕΕ αγόρασε αμερικανικά οχήματα αξίας περίπου 14 δισ. ευρώ το 2023 – πολύ λιγότερα από όσα εξήγαγε. Ωστόσο, οι αγορές της ΕΕ από τις ΗΠΑ περιλαμβάνουν επίσης ορυκτά καύσιμα, μηχανήματα και φαρμακευτικά προϊόντα.

Αν η ΕΕ αποφασίσει να απαντήσει με αντίμετρα, θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια δύσκολη απόφαση. Δεδομένου ότι προσπαθεί να μειώσει την εξάρτησή της από τη ρωσική ενέργεια, βασίζεται όλο και περισσότερο στις ΗΠΑ, οι οποίες είναι πλέον ο δεύτερος μεγαλύτερος εταίρος της στο φυσικό αέριο και ο κύριος προμηθευτής υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).

Ποιες χώρες είναι πιο εκτεθειμένες Ορισμένες χώρες της ΕΕ είναι πιο ευάλωτες σε έναν εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, η Γερμανία, η Ιταλία και η Ιρλανδία ευθύνονται για πάνω από το 50% των εξαγωγών της ΕΕ στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ακολουθούν η Σουηδία, η Αυστρία και η Φινλανδία, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στη 13η θέση.

Εάν ο Τραμπ προχωρήσει στην επιβολή δασμών στα αυτοκίνητα – ένα σενάριο που αποφεύχθηκε οριακά κατά την πρώτη του θητεία – οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες θα υποστούν σοβαρό πλήγμα. Ήδη αντιμετωπίζουν μειωμένες πωλήσεις και ανησυχούν για τον ανταγωνισμό από τα κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Επιπλέον, πολλές ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν παραγωγικές μονάδες στο Μεξικό, το οποίο αποτελεί επίσης στόχο του Τραμπ, και ίσως αναγκαστούν να μεταφέρουν την παραγωγή τους στις ΗΠΑ.

Πιθανές αντιδράσεις της ΕΕ Η ΕΕ έχει περιορισμένες επιλογές αντίδρασης. Μία επιλογή θα ήταν να επιχειρήσει έναν συμβιβασμό, προτείνοντας μεγαλύτερες αγορές αμερικανικού LNG και αυξημένες αμυντικές δαπάνες – δύο θέματα που ενδιαφέρουν τον Τραμπ. Μια άλλη επιλογή θα ήταν η επιβολή δικών της δασμών, όπως έκανε κατά την πρώτη θητεία του Τραμπ. Ωστόσο, έρευνες δείχνουν ότι αυτό θα μπορούσε να ζημιώσει περισσότερο την ίδια την ΕΕ.

Οι οικονομικές συνέπειες Ένας εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ θα είχε σοβαρές οικονομικές συνέπειες. Εάν οι ΗΠΑ επιβάλουν δασμό 25% στις ευρωπαϊκές εξαγωγές αυτοκινήτων και η ΕΕ απαντήσει με αντίστοιχο δασμό στις ψηφιακές υπηρεσίες των ΗΠΑ, το ΑΕΠ της ΕΕ θα μειωνόταν κατά 0,2% το πρώτο έτος. Η Γερμανία θα ήταν η χώρα με τη μεγαλύτερη απώλεια, με μείωση του ΑΕΠ της έως 0,39% μακροπρόθεσμα.

Ο Τραμπ φαίνεται αποφασισμένος να προχωρήσει σε αυτόν τον εμπορικό πόλεμο, και η Ευρώπη δεν δείχνει έτοιμη να τον αποτρέψει.

               

                         

                       

                     

                  

                      

 

Πηγή: Politico

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2024 Greek Finance Forum