| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Δευτέρα, 17/03/2025

    

 

 

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, εξέφρασε την άποψη ότι δεν υπάρχει περιθώριο για την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο. Κατά την ομιλία του στο συνέδριο του Κύκλου Ιδεών με θέμα "Η Ελλάδα Μετά VIII: Η Ευρώπη, η Ελλάδα και ο καταιγισμός των νέων προκλήσεων. Αναζητώντας πλαίσιο αναφοράς", τόνισε πως η Τράπεζα της Ελλάδος δεν θεωρεί εφικτή αυτήν την προοπτική και ότι μέχρι στιγμής υπήρχε σύμπλευση απόψεων με την ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Επεσήμανε ότι οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχιστούν, καθώς υπάρχει περιθώριο βελτίωσης. Αναφερόμενος στον δημοσιονομικό χώρο που έχει δημιουργηθεί, υπογράμμισε την ανάγκη να εντοπιστούν και να διορθωθούν οι στρεβλώσεις στην ελληνική οικονομία. Παράλληλα, τόνισε τη σημασία της δημοσιονομικής υπευθυνότητας και ανέφερε πως πρέπει να μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές, εκφράζοντας αντίθεση στη μείωση του ΦΠΑ.

 

Όσον αφορά την ελληνική οικονομία, ο κ. Στουρνάρας σημείωσε πως η ΤτΕ αναθεώρησε την εκτίμησή της για την ανάπτυξη από 2,5% σε 2,3%. Παράλληλα, ανέφερε πως το τελευταίο τρίμηνο του 2024 ήταν ενθαρρυντικό και πως οι επενδύσεις στη χώρα έχουν αυξηθεί κατά 60% από το 2019, αν και η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται πίσω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης.

Σχετικά με τους δασμούς και την ευρωπαϊκή οικονομία, επισήμανε πως η κατάργηση των "εσωτερικών δασμών" της Ευρωπαϊκής Ένωσης (όπως ο κατακερματισμός της τραπεζικής και κεφαλαιαγοράς) θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των επενδυτικών αποδόσεων και ανάκαμψη, από την οποία θα ωφεληθεί και η Ελλάδα.

Η εκλογή Τραμπ μάς ξύπνησε

Ο διοικητής της ΤτΕ αναφέρθηκε στην εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ και στις επιπτώσεις που μπορεί να έχει ένας ενδεχόμενος εμπορικός πόλεμος. Υπογράμμισε ότι η παγκόσμια οικονομία εξακολουθεί να βρίσκεται στη φάση της "ομαλής προσγείωσης" μετά τον υψηλό πληθωρισμό του 2022, χωρίς να έχει προκληθεί ύφεση. Παράλληλα, ανέφερε πως υπάρχουν ενδείξεις ύφεσης στις ΗΠΑ, αλλά είναι δύσκολο να προβλεφθεί η εξέλιξή της.

Για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, ανέφερε ότι η πρόβλεψη για το 2025 έχει αναθεωρηθεί στο 0,9% από 1,1%. Όσον αφορά τον πληθωρισμό, εκτίμησε πως θα μειωθεί στο 2% έως το τέλος του 2025 ή στις αρχές του 2026.

Σε σχέση με το πρόγραμμα ReArm Europe και τις αμυντικές δαπάνες, είπε ότι αναμένεται αύξηση κατά 1,5% του ΑΕΠ, αλλά υπογράμμισε πως αυτό δεν θα αλλάξει ριζικά τις αναπτυξιακές προβλέψεις. Τόνισε πως η επίδραση των δασμών στην ευρωπαϊκή οικονομία θα εξαρτηθεί από το ποσοστό τους και από την αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όσον αφορά τα επιτόκια, εκτίμησε πως θα υπάρξουν δύο μειώσεις, διαμορφώνοντας το επιτόκιο στο 2% έως το τέλος του 2025, με την πρώτη μείωση να είναι πιθανή ήδη από τον Απρίλιο.

Τέλος, χαρακτήρισε τις διεθνείς εξελίξεις ως "ξυπνητήρι για την Ευρώπη", αναφέροντας ως παράδειγμα τη Γερμανία, όπου ο επόμενος Καγκελάριος, Φρίντριχ Μερτς, προτίθεται να καταργήσει το "φρένο χρέους". Τόνισε πως η Ευρώπη έχει ακόμα δρόμο μπροστά της, αλλά φαίνεται πως έχει αφυπνιστεί. Αναφέρθηκε επίσης στην ελληνική κρίση, που οδήγησε στη δημιουργία του ESM και άλλων μηχανισμών προστασίας, επισημαίνοντας πως η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται "αμυντικούς μηχανισμούς και ένα ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο".

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2024 Greek Finance Forum