| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Τρίτη, 12/07/2022

 

 

Υψηλές τιμές στην ενέργεια που επιβαρύνουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αλλά όχι δελτίο στο φυσικό αέριο, προβλέπει το κεντρικό σενάριο της UBS για την Ευρωζώνη, με αποτέλεσμα η ύφεση να αποτρέπεται και οι ρυθμοί ανάπτυξης της οικονομίας να αναμένονται στο 2,7% φέτος και στο 1,2% το 2023. Ωστόσο, οι αναλυτές του ελβετικού οίκου αναγνωρίζουν πλέον ότι το κεντρικό τους σενάριο μοιάζει πλέον με το καλύτερο πιθανό σενάριο, καθώς οι κίνδυνοι για χειρότερα αποτελέσματα είναι σημαντικοί.

 

 

Η UBS (την έκθεση παρουσιάζει το MR) σκιαγραφεί τα τέσσερα σενάρια σχετικά με το τι μπορεί να πάει στραβά και σημειώνει ότι όλα τα σενάρια καταλήγουν στη βύθιση της ευρωπαϊκής οικονομίας σε ύφεση.

 

Σενάριο 1: Πολύ υψηλότερο ενεργειακό κόστος που πυροδοτεί καταναλωτική ύφεση

 

Οι σφικτές συνθήκες στην αγορά φυσικού αερίου προκαλούν μεγάλες αυξήσεις στο ενεργειακό κόστος, σπρώχνοντας τον πληθωρισμό στο 11% τον Σεπτέμβριο και πιέζοντας τα νοικοκυριά. Σε αυτό το σενάριο, η Ευρωζώνη βυθίζεται σε ήπια ύφεση το δεύτερο εξάμηνο του 2022 (με την ετήσια ανάπτυξη στο 2,5% το 2022 και στο 0,4% το 2023). Η ΕΚΤ ανεβάζει τα επιτόκια κατά 100 μονάδες βάσης το διάστημα Ιουλίου-Οκτωβρίου, αλλά δεν κάνει κίνηση τον Δεκέμβριο και τον Φεβρουάριο. Με τον πληθωρισμό πάνω από το 8%, η ΕΚΤ ανεβάζει και πάλι τα επιτόκια τον Μάρτιο του 2023, φέρνοντάς τα στο 1,25% έως τα τέλη του 2023.

 

Σενάριο 2: Υπερβολική σύσφιγξη από την ΕΚΤ

 

Για να ανακτήσει την αξιοπιστία της εν μέσω πολύ υψηλού πληθωρισμού, η ΕΚΤ προχωρά σε εμπροσθοβαρείς, επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων, φέρνοντας το επιτόκιο καταθέσεων στο 2,5% έως τα τέλη του 2023 (τουλάχιστον 100 μονάδες βάσης πάνω από τα επίπεδα που περιμένει σήμερα η αγορά). Σε αυτό το σενάριο, η ανάπτυξη επιβραδύνει σημαντικά το τέταρτο τρίμηνο του 2022 και το πρώτο τρίμηνο του 2023 και πέφτει σε ελαφρώς αρνητικά επίπεδα το δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο του 2023. Καθώς ο πληθωρισμός μειώνεται, η ΕΚΤ προχωρά σε μειώσεις επιτοκίων 125 μονάδων βάσης το δεύτερο εξάμηνο του 2023, στο 1,25% (πρόσθετες μειώσεις 50 μονάδων βάσης ακολουθούν το 2024).

 

Σενάριο 3α: Επιβολή ήπιου δελτίου στην ενέργεια

 

Η Ρωσία αρνείται να αυξήσει ουσιαστικά τις ροές φυσικού αερίου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών συντήρησης στον Nord Stream 1 στις 21 Ιουλίου. Σε αυτό το σενάριο, οι λιανικές τιμές της ενέργειας αυξάνονται στη Γερμανία και σε άλλες χώρες της Ευρώπης και επιβάλλονται ήπια περιοριστικά μέτρα στην κατανάλωση φυσικού αερίου, τα οποία πλήττουν την βιομηχανική παραγωγή.  Το ΑΕΠ της Ευρωζώνης συρρικνώνεται απότομα το τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο (ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης διαμορφώνεται στο 2% το 2022 και στο -0,3% το 2023). Η ΕΚΤ αυξάνει τα επιτόκια κατά 100 μονάδες βάσης από τον Ιούλιο έως τον Οκτώβριο, αλλά μετά σταματά. Με την ανάκαμψη να προχωρά το δεύτερο τρίμηνο του 2023 και τον πληθωρισμό ακόμα υψηλό (πάνω από το 5%), η ΕΚΤ ανεβάζει τα επιτόκια και πάλι τον Ιούνιο του 2023 στο 0,75%,  αλλά μετά σταματά, καθώς περιμένει ότι ο πληθωρισμός θα πέσει κάτω από τον στόχο της στα τέλη του 2023.

 

Σενάριο 3β: Επιβολή αυστηρού δελτίου στο φυσικό αέριο

 

Η πλήρης διακοπή των ροών φυσικού αερίου από τη Ρωσία προκαλεί μεγάλα διατάραξη της βιομηχανικής παραγωγής. Οι τιμές της ενέργειας αυξάνονται απότομα και φέρνουν περαιτέρω πιέσεις στις δαπάνες των νοικοκυριών. Σε αυτό το σενάριο, το ΑΕΠ μειώνεται σημαντικά το τρίτο και τέταρτο τρίμηνο του 2022 όπως και το πρώτο του 2023. Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ διαμορφώνεται στο +1,1% το 2022 και στο -2,2% το 2023. Ο πληθωρισμός κορυφώνει γύρω στο 12%. Η ΕΚΤ αυξάνει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης τον Ιούλιο και 50 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο (στο +0,25%) αλλά μετά σταματά, λόγω των αρνητικών ενδείξεων για την οικονομία, και δεν συνεχίζει τις αυξήσεις επιτοκίων το 2023, παρά τον υψηλό πληθωρισμό, για να μην επιτείνει την ύφεση.  

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum