| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Πέμπτη, 06/03/2025

                

 

 

Οι αναλυτές των μεγαλύτερων επενδυτικών οίκων χαρακτηρίζουν τις πρόσφατες ανακοινώσεις της Γερμανίας ως μία από τις σημαντικότερες μεταπολεμικές αλλαγές. Το νέο ταμείο ύψους 500 δισ. ευρώ για επενδύσεις σε υποδομές, η εξαίρεση των αμυντικών δαπανών άνω του 1% του ΑΕΠ από το φρένο χρέους και η συνολική αναμόρφωση του δημοσιονομικού πλαισίου αναμένεται να επηρεάσουν σημαντικά τόσο τη γερμανική όσο και την ευρωπαϊκή οικονομία. Το συνολικό ύψος του πακέτου υπολογίζεται σε 1 τρισ. ευρώ, αν και οι οικονομικοί αναλυτές περιμένουν περισσότερες λεπτομέρειες για να επικαιροποιήσουν τις προβλέψεις τους.

 

Morgan Stanley: Whatever it takes αλά γερμανικά Η Morgan Stanley εκτιμά ότι το δημοσιονομικό πακέτο είναι μεγαλύτερο από το αναμενόμενο, περιλαμβάνοντας ένα ταμείο 500 δισ. ευρώ για υποδομές και αυξημένες αμυντικές δαπάνες. Το συνολικό ύψος του πακέτου εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 1 τρισ. ευρώ, κάτι που ενδέχεται να οδηγήσει σε θετικές εκπλήξεις όσον αφορά την οικονομική ανάπτυξη.

Bank of America: Game changer Η Bank of America χαρακτηρίζει τις ανακοινώσεις ως «game changer», μιλώντας για μια αλλαγή παραδείγματος στη γερμανική δημοσιονομική πολιτική. Ενώ βραχυπρόθεσμα οι προοπτικές ανάπτυξης δεν αλλάζουν σημαντικά (0,4% για το 2025 και 0,8% για το 2026), μεσοπρόθεσμα η ανάπτυξη αναμένεται να αυξηθεί στο 1,5-2% από το 2027 και μετά.

Berenberg: Η Γερμανία αναλαμβάνει τον ρόλο που έπρεπε να παίζει εδώ και χρόνια Η Berenberg υπογραμμίζει ότι η αλλαγή πολιτικής της Γερμανίας αίρει τους δημοσιονομικούς περιορισμούς που ίσχυαν για χρόνια. Ο Friedrich Merz και η αναμενόμενη νέα κυβέρνηση αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις της εποχής, με την ενίσχυση των αμυντικών δαπανών να στέλνει σαφές μήνυμα τόσο προς τη Ρωσία και τις ΗΠΑ όσο και προς τους Ευρωπαίους συμμάχους. Η τράπεζα σημειώνει ότι η Γερμανία αναλαμβάνει επιτέλους τον ηγετικό ρόλο που της αναλογεί.

ING: Μία ιστορική μέρα για την Ευρώπη Η ING εκτιμά ότι η Γερμανία επιστρέφει σε μια πολιτική μεγάλων επενδύσεων («think big»), σηματοδοτώντας την αρχή μιας νέας εποχής για την οικονομία. Ωστόσο, υπάρχουν πιθανά εμπόδια, όπως η εσωκομματική αντίθεση στις αλλαγές του φρένου χρέους και η χρήση του «παλιού» κοινοβουλίου για την έγκριση των μέτρων.

Capital Economics: Σημαντική αλλαγή πολιτικής Η Capital Economics σημειώνει ότι, αν και τα ποσά που ανακοινώθηκαν είναι μεγάλα, παραμένουν κάποιες αβεβαιότητες, όπως η έλλειψη συγκεκριμένου ποσού για τις αμυντικές δαπάνες και η πιθανότητα κάποιες από τις υποδομές να μην αποτελούν νέες επενδύσεις. Παρόλα αυτά, πρόκειται για μια σημαντική αλλαγή πολιτικής, η οποία ανακοινώθηκε πριν από τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, δείχνοντας την αποφασιστικότητα του Merz.

Deutsche Bank: Μία από τις πιο ιστορικές αλλαγές παραδείγματος Η Deutsche Bank συγκρίνει την ταχύτητα και την έκταση της δημοσιονομικής επέκτασης με την περίοδο της γερμανικής επανένωσης. Η τράπεζα προτίθεται να αναθεωρήσει τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη, με πιθανή αύξηση της αρχικής πρόβλεψης του 1% για το 2026.

UBS: Ο αντίκτυπος στην ανάπτυξη Η UBS εκτιμά ότι η δημοσιονομική επέκταση θα ενισχύσει την ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας. Με έναν συντηρητικό πολλαπλασιαστή 0,5 για τις αμυντικές δαπάνες, η αναμενόμενη ώθηση στην ανάπτυξη θα είναι 0,3 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ οι επενδύσεις σε υποδομές θα μπορούσαν να προσθέσουν μισή ποσοστιαία μονάδα στο ΑΕΠ.

Morningstar DBRS: Δημοσιονομικό μπαζούκα σε μια εποχή αλλαγών Η Morningstar DBRS περιγράφει τα μέτρα ως «δημοσιονομικό μπαζούκα», παρέχοντας στην κυβέρνηση τον απαραίτητο χώρο για αύξηση των αμυντικών δαπανών σε μια περίοδο γεωπολιτικών εντάσεων. Παρότι τα μέτρα θα αυξήσουν το χρέος, η Γερμανία διατηρεί υψηλή πιστοληπτική αξιολόγηση (ΑΑΑ), καθώς διαθέτει χαμηλό χρέος και ευνοϊκό επιτοκιακό προφίλ.

Παρά τις θετικές επιπτώσεις, οι οικονομολόγοι τονίζουν ότι η ενίσχυση της ανάπτυξης απαιτεί επιπλέον μέτρα, όπως η αντιμετώπιση των ελλείψεων στην αγορά εργασίας, η μείωση του ενεργειακού κόστους και η άρση της γραφειοκρατίας.

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2024 Greek Finance Forum