| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Σάββατο, 22/03/2025

    

 

 

Μείωση τιμών παρουσιάζεται στα παλιά διαμερίσματα της Αττικής (άνω των 5 ετών) και στις κατοικίες της Θεσσαλονίκης σε τριμηνιαία βάση, όπως δείχνουν αναλύσεις των στοιχείων της Τράπεζας της Ελλάδος, οικονομολόγοι αναφέρουν στο BusinessDaily.

Πρόκειται για στοιχεία του δ’ τριμήνου που δημοσιεύτηκαν πριν από λίγες ημέρες και υπογραμμίζουν ότι όχι μόνο επιβραδύνεται η άνοδος των τιμών αλλά καταγράφεται και διόρθωση σε συγκεκριμένους τομείς της αγοράς.

 

Σε ετήσια βάση, δεν υπάρχει κανένα ίχνος υποχώρησης της αγοράς. Ο ρυθμός αύξησης μπορεί να μειώνεται, όμως οι τιμές δεν πέφτουν.

Για το δ’ τρίμηνο η άνοδος στο σύνολο των τιμών ετησίως ανήλθε στο 6,6% έναντι 8,1% που καταγράφηκε το γ’ τρίμηνο, 9,6% το β΄τρίμηνο και 10,8% το α΄τρίμηνο, όπως φαίνεται και από στοιχεία που δημοσιεύτηκαν πριν από λίγες ημέρες από την ΤτΕ

Στους επιμέρους δείκτες, οι τιμές των διαμερισμάτων της Αθήνας (άνω των 5 ετών) αυξήθηκαν κατά 4,9% και στη Θεσσαλονίκη οι τιμές κινήθηκαν ανοδικά κατά 8,2%.

Η ασθενέστερη επίδοση από το 2020

Όμως σε τριμηνιαία βάση, η εικόνα είναι διαφορετική. Αναλύσεις οικονομολόγων δείχνουν ότι οι τιμές στις δύο κατηγορίες κατέγραψαν πτώση σε σχέση με το γ’ τρίμηνο του 2024.

Συγκεκριμένα, οι τιμές των παλιών ακινήτων της Αθήνας υποχώρησαν κατά -0,2% και κατά -0,6% στη Θεσσαλονίκη.

«Δεν είναι σύνηθες να βλέπουμε πτώση τιμών σε τριμηνιαία βάση. Είναι η ασθενέστερη επίδοση της αγοράς από το τελευταίο τρίμηνο του 2020, από την εποχή της πανδημίας», σημειώνει οικονομολόγος τράπεζας σε δηλώσεις του στο BD.

«Οι πρόσφατες αλλαγές στη Χρυσή Βίζα συνέβαλαν στη μείωση της ζήτησης από το εξωτερικό κατά τους τελευταίους μήνες της χρονιάς και οδήγησαν στην πτώση τιμών στις δύο κατηγορίες, Στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης, βλέπουμε μια διόρθωση μετά από 2-3 πολύ ισχυρά τρίμηνα», προσθέτει ο ίδιος.

Πρόκειται για επιβράδυνση της αγοράς που αναμένεται να συνεχιστεί το 2025 και θα ήταν πιο απότομη αν δεν υπήρχε το πρόγραμμα Σπίτι Μου 2.

Σημειώνεται ότι το Σπίτι Μου 2 ξεκίνησε στα μέσα του Ιανουαρίου, ωστόσο δεν ήταν λίγοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων που κράτησαν τις τιμές τους σε υψηλά επίπεδα, βλέποντας τη ζήτηση να ενισχύεται καθώς πλησίαζε η έναρξη του προγράμματος υποστήριξης.

Τα ακίνητα που τηρούν τις προδιαγραφές του προγράμματος δεν είναι πολλές. 

Σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο Σύλλογος Μεσιτών Αττικής, κάτω του 23% είναι τα διαθέσιμα ακίνητα στην Αττική που πληρούν κατά μέσο όρο τα κριτήρια όσων έχουν κάνει αίτηση για πρόγραμμα.

Σε σύνολο 63.448 κατοικιών από 70 μέχρι 150 τ.μ., κατασκευής μέχρι το 2007 και αξίας μέχρι 250.000 ευρώ (από τον πρώτο όροφο και πάνω), διαθέσιμα είναι τα 13.685, δηλαδή το 23% του συνόλου.

Σταθεροποιείται η αγορά

Ανεξάρτητα από τις τριμηνιαίες μεταβολές, η αγορά σταθεροποιείται. Για το σύνολο του 2024 η μέση αύξηση τιμών περιορίστηκε στο 8,7% έναντι 13,9% το 2023. Για φέτος, ειδικοί κάνουν λόγο για περαιτέρω υποχώρηση στο 4%. 

Αν αφαιρέσει κανείς και τον δομικό πληθωρισμό, που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, και βρίσκεται περίπου στο 3% στην Ελλάδα τότε η πραγματική αύξηση των τιμών κατοικιών περιορίζεται στο 1%.

Αν και εκτιμάται ότι η αγορά ολοκληρώνει σε μεγάλο βαθμό τον ανοδικό της κύκλο, δεν αναμένεται να δούμε αυξήσεις που προσεγγίζουν το μηδέν.

Το υψηλό κόστος των κατασκευαστικών υλικών, η αναντιστοιχία μεταξύ ζήτησης και προσφοράς, όπως και οι γενικότερες πληθωριστικές πιέσεις, κρατούν τις αυξήσεις τιμών σε θετικό έδαφος, ανεξάρτητα από τον βαθμό σταθεροποίησης που θα σημειωθεί στην αγορά.

Πηγή: Business Daily

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2024 Greek Finance Forum