| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Παρασκευή, 00:01 - 21/03/2025

    

 

 

Το παγκόσμιο χρέος ξεπέρασε τα 100 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2024, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του ΟΟΣΑ για το χρέος. Η έκθεση αναφέρει ότι, παρά τη μείωση των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, το κόστος δανεισμού παραμένει σημαντικά υψηλότερο από τα επίπεδα πριν από τις αυξήσεις των επιτοκίων το 2022, γεγονός που σημαίνει ότι το χρέος με χαμηλό επιτόκιο αντικαθίσταται και το κόστος των τόκων αναμένεται να αυξηθεί.

Αυτό συμβαίνει τη στιγμή που οι κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν υψηλές δαπάνες, όπως η πρόσφατη έγκριση από το γερμανικό κοινοβούλιο ενός μεγάλου σχεδίου για τη βελτίωση των υποδομών και την ενίσχυση των αμυντικών δαπανών στην Ευρώπη. Ο ΟΟΣΑ προειδοποιεί ότι ο συνδυασμός αυξανόμενου κόστους και υψηλού χρέους ενδέχεται να περιορίσει την ικανότητα μελλοντικού δανεισμού, σε μια περίοδο που οι επενδυτικές ανάγκες είναι ιδιαίτερα υψηλές.

 

Από το 2021 έως το 2024, το κόστος των τόκων ως ποσοστό του ΑΕΠ αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 20 ετών. Παρά την αύξηση του κόστους δανεισμού, η έκθεση σημειώνει ότι το επιτόκιο για το δημόσιο χρέος σε πολλές χώρες παραμένει κάτω από τα ισχύοντα επιτόκια της αγοράς.

Ο ΟΟΣΑ επισημαίνει ότι οι χώρες με χαμηλό εισόδημα και υψηλό κίνδυνο αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες δυσκολίες αναχρηματοδότησης, με πάνω από το ήμισυ του χρέους τους να λήγει μέσα στην επόμενη τριετία. Η προειδοποίηση αφορά και τις εταιρείες, οι οποίες χρησιμοποιούν περισσότερο δανεισμό για χρηματοοικονομικούς σκοπούς παρά για επενδύσεις, κάτι που ανησυχεί τον οργανισμό.

Η έκθεση καταλήγει με την προειδοποίηση ότι οι αναδυόμενες αγορές που εξαρτώνται από το δανεισμό σε ξένο νόμισμα πρέπει να αναπτύξουν τις τοπικές κεφαλαιαγορές τους για να μειώσουν την εξάρτησή τους από το εξωτερικό χρέος.

Το κόστος δανεισμού μέσω ομολόγων σε δολάρια έχει αυξηθεί από περίπου 4% το 2020 σε πάνω από 6% το 2024, με αύξηση στα 8% για χώρες με χαμηλή πιστοληπτική διαβάθμιση. Ο ΟΟΣΑ υπογραμμίζει επίσης την πρόκληση της χρηματοδότησης της πράσινης μετάβασης, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση του χρέους σε πολλές χώρες.

Ο οργανισμός προειδοποιεί ότι οι γεωπολιτικές εντάσεις και οι εμπορικές αβεβαιότητες ενδέχεται να προκαλέσουν αλλαγές στις διεθνείς χρηματοροές, δημιουργώντας νέες προκλήσεις για την παγκόσμια οικονομία.

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2024 Greek Finance Forum