| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Δευτέρα,  03/02/2025

                        

 

 

Ο ευρωπαϊκός τραπεζικός κλάδος βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα νέο κύμα επιθετικών εξαγορών, με τρεις επίσημες προσφορές και μια πιθανή κίνηση στο τραπέζι, συνολικής αξίας 60 δισ. ευρώ. Ωστόσο, κοινός παρονομαστής αυτών των προτάσεων είναι η απροθυμία των τραπεζών-στόχων να συναινέσουν στις συμφωνίες.

Κάποτε, οι επιθετικές εξαγορές θεωρούνταν σύμβολο υπερβολικού ρίσκου. Σήμερα, μοιάζουν να είναι η πιο ρεαλιστική στρατηγική για τους αγοραστές. Παρ’ όλα αυτά, ακόμα και αν αυτές οι συμφωνίες προχωρήσουν, οι επίδοξοι αγοραστές κινδυνεύουν να πέσουν στην «κατάρα του νικητή», προειδοποιεί η στήλη Breakingviews του Reuters.

 

Οι πρωταγωνιστές των τραπεζικών deals

Δύο από τους βασικούς πρωταγωνιστές αυτού του γύρου συγκέντρωσης είναι ο Carlos Torres Vila, πρόεδρος της Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA) με κεφαλαιοποίηση 63 δισ. ευρώ, και ο Andrea Orcel, CEO της UniCredit, που αποτιμάται στα 69 δισ. ευρώ.

Τον Μάιο, ο Torres υπέβαλε προσφορά 12 δισ. ευρώ για την ισπανική Banco de Sabadell, ενώ ο Orcel προχώρησε στην απόκτηση σχεδόν 30% της γερμανικής Commerzbank (22 δισ. ευρώ κεφαλαιοποίηση), με πρόθεση πλήρους εξαγοράς, αν λάβει το πράσινο φως των αρχών.

Στη συνέχεια, ο Orcel υπέβαλε προσφορά 10 δισ. ευρώ για την ιταλική Banco BPM, κίνηση που οδήγησε στην ανταπάντηση της Banca Monte dei Paschi di Siena με πρόταση 13 δισ. ευρώ για την Mediobanca.

Σε όλες τις περιπτώσεις, οι διοικήσεις των τραπεζών-στόχων είτε απέρριψαν επισήμως τις προσφορές είτε δήλωσαν ξεκάθαρα ότι δεν ενδιαφέρονται, υπονοώντας πως οι αγοραστές θα πρέπει να απευθυνθούν απευθείας στους μετόχους.

Επιστροφή στις επιθετικές εξαγορές

Η αναζωπύρωση αυτής της τακτικής προκαλεί εντύπωση, δεδομένου ότι μετά την κρίση του 2008 είχε σχεδόν εξαφανιστεί. Η ιστορία δείχνει ότι τέτοιες συμφωνίες σπάνια είναι επιτυχημένες.

Σύμφωνα με τη λίστα της LSEG για εξαγορές στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο, μόλις 5 από τις 24 επιθετικές εξαγορές άνω του 1 δισ. δολαρίων ολοκληρώθηκαν, ποσοστό επιτυχίας μόλις 21%.

Ακόμα και οι εξαγορές που προχώρησαν αποδείχθηκαν συχνά προβληματικές. Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση είναι η εξαγορά της ABN Amro από κοινοπραξία υπό την Royal Bank of Scotland το 2007, μια συμφωνία 71 δισ. ευρώ που οδήγησε στη διάσωση των συμμετεχόντων. Ειρωνικά, ο Orcel είχε τότε ενεργό ρόλο στην οργάνωση του deal ως τραπεζίτης της Merrill Lynch.

Ανάλογα, το 1999, η BNP Paribas επιχείρησε να εξαγοράσει επιθετικά τις Paribas και Societe Generale, προκαλώντας την αντίδραση του τότε διοικητή της Τράπεζας της Γαλλίας, Jean-Claude Trichet, ο οποίος εισήγαγε το «δόγμα Trichet» για να αποτρέψει μελλοντικές επιθετικές εξαγορές μεταξύ γαλλικών τραπεζών.

Γιατί τώρα;

Η επιστροφή των επιθετικών εξαγορών οφείλεται στην αύξηση των επιτοκίων, που ενίσχυσε τις τραπεζικές αποτιμήσεις και τις αποδόσεις κεφαλαίου, αναζωπυρώνοντας παράλληλα την επιθετική στρατηγική ορισμένων τραπεζών.

Το 2024, ισχυροί τραπεζικοί όμιλοι βρέθηκαν με περίσσεια κεφαλαίων και ένα ισχυρό εργαλείο εξαγορών στα χέρια τους. Με τις μετοχές τους σε υψηλά επίπεδα, η επαναγορά ιδίων μετοχών έμοιαζε λιγότερο ελκυστική, καθιστώντας τις εξαγορές πιο ελκυστικές.

Ταυτόχρονα, όμως, η ίδια αυτή τάση ενίσχυσε τράπεζες-στόχους όπως οι Sabadell, BPM και Commerzbank, επιτρέποντάς τους να απορρίψουν τις προσφορές εξαγοράς ως χαμηλές.

Εάν οι Orcel και Torres είχαν κάνει τις ίδιες κινήσεις λίγα χρόνια νωρίτερα, πιθανότατα θα είχαν μικρότερη αντίσταση, σημειώνει το Reuters.

Το δίλημμα των τραπεζών

Το ερώτημα πλέον είναι αν κάποια από τα deals θα κλείσουν και αν οι μέτοχοι των αγοραστών θα πρέπει όντως να επιθυμούν κάτι τέτοιο.

Οι πολιτικοί παράγοντες, οι ρυθμιστικές εγκρίσεις και το ύψος των προσφορών θα παίξουν καθοριστικό ρόλο. Οι τράπεζες-στόχοι προβλέπεται να επιτύχουν απόδοση ιδίων κεφαλαίων άνω του 10% το 2026-2027, κάτι που σημαίνει πως οι προσφορές πρέπει να είναι σημαντικά υψηλότερες από τη λογιστική τους αξία.

Η UniCredit για την BPM, η BBVA για τη Sabadell και η MPS για την Mediobanca πιθανώς να πρέπει να ανεβάσουν τις προσφορές τους, εάν θέλουν να πετύχουν συμφωνία.

Αυτό όμως γεννά ένα νέο πρόβλημα: η αύξηση του τιμήματος ίσως εξουδετερώσει τα οικονομικά οφέλη των συμφωνιών, καθιστώντας τες λιγότερο ελκυστικές. Οι τραπεζίτες βρίσκονται έτσι μπροστά σε ένα δίλημμα: να ρισκάρουν μεγαλύτερες προσφορές ή να εγκαταλείψουν τα σχέδιά τους;

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2024 Greek Finance Forum